Recepten

Karamelijs zonder ijsmachine

Karamelijs zonder ijsmachine

Karamelijs zonder ijsmachine. Al eerder maakte ik op basis van het ongelofelijk eenvoudige recept van Nigella Lawson heerlijk koffieijs waar je geen ijsmachine voor nodig hebt. Met dat basisrecept ben ik opnieuw aan de slag gegaan en heb er karamelijs van gemaakt. Ook heerlijk.

Gecondenseerde melk

Dit ijs wordt gemaakt met gecondenseerde melk. Dat is dikke ingekookte en gezoete melk die in blikjes verkocht wordt. Je vind het in de supermarkt bij de Oosterse producten. De gecondenseerde melk zorgt voor een heerlijk romige structuur.

Nog een recept met snel ijs

Wil je meer snel ijs maken? Probeer dan deze yoghurtijsjes met fruit in 4 smaken. Daar heb je alleen een blender voor nodig.

De Ninja Creami

Inmiddels heb ik ook een Ninja Creami in huis. Wat een top apparaat is dat! Je ingrediënten in een beker gieten. Laten bevriezen en daarna met een druk op de knop ijs maken. Dit recept is er heel goed geschikt voor. Je gebruikt dezelfde hoeveelheden. De koekjes kun je er met de ‘mix-in’ functie doorheen mengen en het geheel aftoppen met karamelsaus.

IJs maken met een ijsmachine

Heb je toevallig wel een ijsmachine staan en wil je echt een keer uitpakken, maak dan dit Tonkabonenijs. Tonka..wat?? De smaak van Tonkabonen is moeilijk te omschrijven maar ik vind de geur van vers warm hooi en een vleugje vanille nog de beste. Klinkt raar maar het is echt onweerstaanbaar… Tonkabonen vind je niet in de supermarkt maar online.

Ingrediënten

Voor 900 ml ijs

Voorbereiding 10 minuten / bereiding 10 minuten (excl vriestijd)

300 ml slagroom, vetpercentage 35% (zijn de meeste koelverse varianten)

175 ml gecondenseerde melk (blikje, staat bij de Oosterse producten)

2 tl karamelsiroop (bijv miniflesje Monin)

Optioneel: 2 el amaretto

1 recept karamel hazelnootsaus

Handje amarettikoekjes

Karamelijs zonder ijsmachine

Bereiding

Klop de slagroom stijf in een kom*. Voeg dan de gecondenseerde melk, karamelsiroop en Amaretto toe en klop tot de massa wederom stijf is. Verdeel de massa over 2 bakjes van 500 ml*. Schep per bakje 2 el karamel hazelnootsaus over de massa en trek er een spies doorheen zodat er slierten karamel ontstaan. Niet helemaal doorroeren. Zet in de vriezer en wacht minimaal 6 uur. Liever een hele nacht.

Serveer het ijs zo of maak het helemaal af met wat extra karamelsaus en amarettikoekjes.

* Belangrijk dat je dit eerst doet. In het originele recept staat dit niet maar onze slagroom heeft een lager vetpercentage dan de double cream die Nigella gebruikt.

* Omdat de massa kleiner is ontstaan bij een 500 ml bakje minder snel kristallen dan bij een bak van 1 liter.

Karamelijs zonder ijsmachine

Reageer, je e-mail wordt niet getoond