Romige kip champignons & spinazie
Of je deze malse romige kip met champignons en spinazie nu eet met een lekker stuk stokbrood, pasta of rijst, het is allemaal even lekker. Kies waar jij zin in hebt! Dit is een heerlijke maaltijd die binnen 30 minuten op tafel staat. Er zit een roomsaus bij die gemaakt is van bouillon met kookzuivel. Niet vet dus maar wel veel smaak. En er zit naast de champignons ook nog 500 gr spinazie in dus groenten genoeg!
Hoe bak je een malse kipfilet?
Veel mensen vinden kipfilet droog en kiezen daarom liever voor kippendijen. Dat kan natuurlijk maar hoeft niet. Hoe bak je een malse kipfilet? Zorg ten eerste dat het kippenvlees echt helemaal op kamertemperatuur is. Als het vlees koud is trekt het samen zodra je het in een hete pan legt en wordt meteen taai. Verder gebruik ik in deze saus wat citroensap. Dat verzwakt de eiwitten en bindweefsel in het vlees en zorgt ervoor dat het mals(er) blijft. Daarom werkt een marinade met citroen of azijn ook zo goed bij kipfilet.
Roomsaus met kookzuivel
Roomsaus is lekker maar kan ook wat vet zijn. Hier gebruik ik kookzuivel in plaats van slagroom of kookroom. Het heeft een vetpercentage van 7%. Je vindt het in het koelvak van je supermarkt bij de slagroom en crème fraîche.
Spinazie of broccoli
Liever geen spinazie? Gebruik dan gerust broccoli. Kook de broccoli wel even voordat deze in de saus gaat.
Meer recepten met kip
Stamppot met kipfilet (licht en luchtige stamppot)
Afghaanse kip in kurkuma yoghurtsaus
Ingrediënten
Voor 4 personen
Voorbereiding 5 minuten / bereiding 25 minuten
4 kipfilets
2 el (olijf)olie
25 gr boter (of meer olie, boter is lekkerder)
1,5 tl kerriepoeder
2 tenen knoflook, gehakt
5 kleine takjes tijm
2 sjalotten, fijn gesnipperd
250 gr champignons
1 el citroensap
200 ml kippenbouillon
200 ml kookzuivel, 7% vetgehalte
40 gr Parmezaanse kaas, geschaafd
500 gr (baby) bladspinazie
Grof gemalen peper en zeezout
Optioneel: paar takjes bladpeterselie, fijn gesneden
Naar keuze stokbrood, (200 gr) pasta of (200 gr) rijst.
Bereiding
Tip vooraf: Zorg dat je vlees echt goed op kamertemperatuur is. Daarmee blijft het mals.
Kipfilet bakken
Verwarm de olie en boter in een koekenpan. Bestrooi de kipfilets aan beide kanten met peper en zout. Bak op halfhoge temperatuur in 5 minuten goudbruin. Regelmatig keren. Haal uit de pan en leg op een bord.
Saus maken
Doe nu de kerrie, knoflook, sjalot en tijm in de pan. Bak 2 minuten tot de sjalot zacht is. Voeg dan de champignons toe en bak 5 minuten. Voeg het citroensap, bouillon en kookzuivel toe. Verwarm en leg de kipfilets terug in de pan. Laat 10 minuten zachtjes sudderen. Verwijder de takjes tijm. Leg de spinazie in twee porties in de pan en laat slinken. Strooi de Parmezaanse kaas erover en breng indien nodig verder op smaak met peper en zout. Garneer eventueel met de bladpeterselie en serveer direct.
Serveer met brood, pasta of rijst.
februari 8th, 2022 at 11:18 am (#)
Ik heb je gemist!
En meteen een recept wat met bloemkoolrijst bij mij op tafel kan.
Dank je wel.
februari 8th, 2022 at 8:18 pm (#)
Ik ben weer terug! Fijn dat het meteen een voltreffer is..