Recepten

Pittige garnalen, harissa & citroen

Pittige garnalen harissa & citroen

Pittige garnalen harissa & citroen. Wat is er lekkerder dan met z’n tweeën een schaal garnalen pellen en je vingers, waaraan inmiddels de saus kleeft, af te likken. Een lekker glas wijn erbij, ik zeg je… beter wordt het niet. Deze garnalen worden gemarineerd in citroen en harissa. Ze zijn lekker pittig maar niet te heet.

Grote garnalen kopen

In dit recept heb ik grote black tiger garnalen gebruikt. Deze kun je ingevroren in de meeste toko’s wel vinden. Laat je niet afschrikken door het feit dat ze bevroren zijn. Bijna alle black tiger garnalen die vers worden aangeboden zijn alsnog ontdooid. Hoewel er veel gebieden zijn waar gevist wordt op deze garnalen komen de meeste uit Azië. Vandaar het invriezen want garnalen zijn maar kort houdbaar.

De black tiger garnaal is nog redelijk betaalbaar, hoewel garnalen natuurlijk nooit echt goedkoop zijn, en het hele jaar verkrijgbaar. Als je wilde exemplaren kunt bemachtigen en je hebt het geld ervoor over neem die dan.

Gamba of scampi?

Dan is er nog de verwarring rond de naam. Black tiger garnalen oftewel gamba’s worden in Nederland ook vaak scampi genoemd. Bij ons betekent gamba een garnaal met kop en scampi een garnaal zonder kop. In Italië is een scampi echter een langoustine ofwel kleine Noorse kreeft. Dit leidt in Italiaanse restaurants nog wel eens tot misverstanden.

Garnaal met of zonder kop

Veel mensen vinden het pellen van garnalen met kop niet prettig. Neem in dat geval de grootste garnalen die je kunt vinden zonder kop.

Borrelhapje

Deze garnalen zijn natuurlijk perfect met z’n 2’en maar ook heerlijk als luxe borrelhapje. Je hoeft deze garnalen alleen maar te bakken in de pan dus ze zijn makkelijk te maken en snel klaar.

Recepten voor feestelijke hapjes

Op de site staan meer recepten voor feestelijke hapjes om mee te borrelen:

Garnalen in een krokant jasje

Muhammara

Bitterbal met geitenkaas

Franse kaas, noten & siroop

Ingrediënten

Garnalen harissa & citroen

Voorbereiding 30 minuten / bereiding 10 minuten

Voor 2 personen

12 grote (black) tijgergarnalen, of meer…

2 el peterselie, fijn gesneden

2 el koriander, fijn gesneden

Voor de marinade:

4 el olijfolie

Sap en rasp van 1 citroen

2 tenen knoflook, geperst

2 tl (rozen)harissa (bij echt pittige harissa voeg toe naar smaak)

Zout/peper

Voor de saus:

2 citroenen,  1 geperst en 1 doormidden

1 teen knoflook, geperst

2 tl (rozen)harissa (of 3 voor meer pit), bij echt pittige harissa voeg toe naar smaak

3 el honing

½ tl grof zeezout

Pittige garnalen, harissa & citroen

Bereiding

Garnalen schoonmaken

Ontdooi de garnalen in de koelkast of in een bad met koud water wat je een paar keer ververst. Klink gek, werkt perfect. Knip de schaal van de garnaal aan de bolle kant open vanaf de staart tot de kop. Verwijder de schaal rondom maar laat de staart en de kop zitten. Snijd nu de rug licht in van kop tot staart en haal het darmkanaal eruit. Het darmkanaal ligt vlak onder de oppervlakte van de rug. Meestal komt het er als een sliertje uit. Meng de ingrediënten voor de marinade in een (platte) schaal en wrijf de garnalen goed in. Laat 15 minuten liggen (niet in de koelkast, worden ze te koud).

Garnalen bakken

Verwarm een grote koekenpan (of twee als je meer garnalen maakt) met 2 el olijfolie. Haal de garnalen uit de marinade en leg in de pan (marinade bewaren). Leg er twee citroenhelften bij met de snijkant naar beneden. Bak de garnalen aan beide zijden 2 minuten (test want gaartijd is afhankelijk van de dikte). Haal de garnalen uit de pan en leg op een schaal. Strooi de peterselie en koriander over de garnalen. Pers de gebakken citroenhelften uit (met een stevige tang want ze zijn heet), en voeg dan de marinade, het uitgeperste citroensap, knoflook, harissa, honing en zout toe. Kook in tot de saus wat dikker en iets stroperig wordt. Breng indien nodig verder op smaak met zout. Serveer de saus in een apart schaaltje om de garnalen in te dopen.

Recept met pittige garnalen

Reacties

  1. Linda says:

    december 2nd, 2021 at 6:27 pm (#)

    Hallo, ziet er superlekker uit. Nu weet ik het verschil tussen gamba en scampi, wist nooit niet goed wat te zeggen in de viswinkel kan je harissa ook in een supermarkt vinden.? Of enkel in een toko? Ik veronderstel dat dit een Aziatische supermarkt is ? Grtjes Linda

  2. Inge van Duijnhoven says:

    december 2nd, 2021 at 10:27 pm (#)

    Hoi Linda, Harissa kun je gewoon in de supermarkt kopen. Het merk Souq heeft een lekkere ‘rozen’harissa. Staat in het schap bij alle (Midden)Oosterse producten. Volgens mij hebben zowel Jumbo als AH die in het assortiment. Andere supermarkten zou ik zo niet kunnen zeggen… Nog een tip voor de Harissa. Ik schep het altijd over in een ijsblokjeszakje, beetje geklieder maar wel de moeite waard. Je hebt er niet zoveel van nodig en zo’n potje bederft wel na een tijdje. Ik gooi het zakje in de diepvries en druk zo’n bolletje eruit als ik het nodig heb. Hartelijke groet, Inge

Reageer, je e-mail wordt niet getoond