Recepten

Hachee ultiem comfortfood

Hachee ultiem comfortfood

Hachee is ultiem comfortfood. Niet alleen vanwege de smaak maar ook omdat je huis een hele middag geurt naar pruttelend stoofvlees, specerijen, bouillon en wijn. We associëren deze geuren met winters, knus en gezellig.

Hachee met wijn of niet?

Zo lang ik mij kan herinneren maakte mijn moeder hachee. Het was mijn absolute lievelingskostje zoals je kunt lezen in deze blog verjaardagseten. Tegenwoordig maak ik het zelf en heb er een heerlijke variant op gemaakt met runderfond en rode wijn. Daarmee krijgt de hachee een intense smaak. Heb je kinderen? Gebruik dan extra runderfond en laat de wijn achterwege.

Hachee met rode kool

Super traditioneel maar zo lekker! Een bordje hachee met rode kool en puree is puur gelukseten en ultiem comfortfood. Natuurlijk kun je dit stoofpotje ook heel goed combineren met stamppot en zelfs met alleen een heerlijk stuk brood.

Hachee uit de slowcooker of crock-pot

Deze hachee maak je net zo makkelijk in een slowcooker of crock-pot. Pas dan wel de hoeveelheden vocht aan. Gebruik 150 ml rode wijn en 200 ml runderfond. De werkwijze is verder gelijk, behalve dat je na het aanbraden alles in de slowcooker doet. Gaar de hachee ongeveer 7 uur op lage stand. Aan het eind de hachee uit de slowcooker halen. Peperkoek erdoor verkruimelen en nog even op het fornuis doorwarmen en laten inbinden.

Ingrediënten

Voor 6 tot 8 personen (want dit maak je natuurlijk niet voor 1 keer!)

Voorbereiding 20 minuten / stooftijd 2,5 uur

1,2 kg riblappen

30 gr bloem

40 ml zonnebloemolie

50 gr roomboter

4 a 5 uien, grof gesneden

2 el tomatenpuree

2 laurierblaadjes

1 sjalot

4 kruidnagels

300 ml lekkere rode wijn

500 ml runderfond

1 plak peperkoek

2 tl grof zeezout

½ tl grof gemalen peper

Hachee ultiem comfortfood

 

 

Bereiding

Laat het vlees echt goed op kamertemperatuur komen (minstens een uur uit de koelkast). Snijd de riblappen in stukken van ca 4 cm. Doe het vlees in een kom en bestrooi met de bloem. Schud zodat alle stukjes licht bedekt zijn.

Vlees aanbraden

Verhit de helft van de zonnebloemolie in een braadpan en bak het vlees in 2 a 3 porties rondom goed bruin. Voeg tussendoor de rest van de olie toe (haal per portie na aanbakken uit de pan). Als al het vlees aangebraden is doe je de roomboter in de pan samen met de uien en tomatenpuree . Bak de uien 5 minuten op lage temperatuur tot ze lekker zacht zijn. Verwarm ondertussen de rode wijn en fond in een pannetje of magnetron.

Vlees stoven

Doe het vlees terug in de pan. Prik de kruidnagels diep in de sjalot en doe samen met de laurier, warme fond en wijn, peper en zout in de pan. Laat op laag vuur 2,5 uur heel zachtjes pruttelen. Leg de deksel met een klein kiertje op de pan zodat overtollig stoom kan ontsnappen.

Breek de plak peperkoek in stukjes en roer door het vlees. Laat nog een half uur pruttelen zonder deksel. Vis de ui met de kruidnagels en de laurierblaadjes uit de pan en gooi weg.

Hachee ultiem comfortfood

Reacties

  1. Stephanie says:

    november 9th, 2020 at 2:02 pm (#)

    Rode kool met draadjesvlees … bij ons vroeger ook by far de favoriet … en ik durf het bijna niet te zeggen. Aardappelpuree uit een pakje erbij. Ik vond dat zo lekker.

  2. Inge van Duijnhoven says:

    november 9th, 2020 at 4:30 pm (#)

    Hahaha…. je smaakpapillen wisten gewoon nog niet beter.

  3. Marnita says:

    november 9th, 2020 at 7:23 pm (#)

    Inge ik houd van hachee maar wil dit WW proof maken.
    Vraagje kan ik extra olie i.p.v roomboter gebruiken. ? En dat plakje peperkoek is dat voor te binden of de smaak ?

    Groetjes Marnita.

  4. Inge van Duijnhoven says:

    november 10th, 2020 at 12:01 pm (#)

    Hoi Marnita, je kunt inderdaad alleen olie gebruiken. Om aan te braden zou ik alsnog zonnebloemolie adviseren omdat deze hoge temperaturen aankan. Het plakje peperkoek is om te binden maar geeft ook wat extra smaak. Je kunt het weglaten, dan blijft de hachee wat dunner of een alternatief gebruiken zonder WW punten. Succes! Hartelijke groet, Inge

  5. Mieke says:

    december 14th, 2020 at 8:20 am (#)

    Dag Inge

    Wat een onwijs lekker krentenbrood, heerlijk, en zo simpel.

  6. Inge van Duijnhoven says:

    december 14th, 2020 at 9:38 am (#)

    Hallo Mieke, Leuk om te horen, dank je wel. Voor de kerstdagen gaat iemand er spijs in doen, misschien ook iets voor jou. Je eigen verse stol maken 😉 Hartelijke groet, Inge ps; voor iedereen die het recept zoekt: https://itsnotaboutcooking.nl/rozijnenbrood-in-30-minuten/

  7. V says:

    januari 21st, 2023 at 10:27 am (#)

    Hoi,

    Kan ik de bloem ook vervangen met bv maizena? Ivm glutenvrij eten.

  8. Inge van Duijnhoven says:

    januari 21st, 2023 at 3:11 pm (#)

    Hallo,
    Ja dat kan zeker. Voeg de maïzena als laatste toe en bepaal dan de gewenste dikte. Begin met een eetlepel en meng met wat koud water tot je geen klontjes meer hebt. Voeg toe en laat even aan de kook komen. Gebruik meer voor een dikkere saus. Succes. Hartelijke groet, Inge

Reageer, je e-mail wordt niet getoond