Recepten

Eigen gebakken brood in 30 minuten

Zelf brood bakken in 30 minuten

Kan dat? Zelf brood bakken en in 30 minuten op tafel? Wel met deze methode.. Dit snelle sodabrood hoeft niet gekneed te worden en niet te rijzen. De truc is om juist niet teveel te kneden en het brood snel in de oven te schuiven als de ingrediënten eenmaal gemengd zijn.

Brood met krokante korst

Dit brood heeft een heerlijk krokante korst en is het lekkerst als het warm gegeten wordt. Omdat het zo snel klaar is, is het perfect voor een speciaal ontbijt, bijvoorbeeld met de zelf gemaakte boter en kersenjam uit de 17e eeuw. Je kunt dit brood natuurlijk ook bij een borrelplank leggen. Prima met allerlei smeersels, ham en verschillende soorten kazen. Heel veelzijdig dus.

Het idee voor dit rustiek uitziende brood haalde ik uit het Melkmeisje van Vermeer, over mijn liefde voor oude meesters schreef ik een blog.

Er staat inmiddels ook een heerlijk rozijnenbrood in 30 minuten op de site. Net zo lekker en makkelijk…

Brood bakken in de Airfryer

Een van de lezers heeft dit brood gebakken in de Airfryer. Die tip wilde ik met iedereen delen. Er zijn vast meer mensen die het willen proberen. Wil je weten hoe Jeanine het heeft gedaan? Lees dan reactie nr. 99 onderaan het recept!

Ingrediënten

Voor 1 brood:

Voorbereiding 10 minuten / oventijd 30 minuten

375 gr tarwebloem of volkorenmeel

6 gr fijn keukenzout

6 gr zuiveringszout of dubbelkoolzure soda / baking soda (allemaal hetzelfde, verkrijgbaar in de supermarkt bij de bakproducten)

370 ml karnemelk

1 kleine vorm (ca 18/20 cm), ingevet of 1 bakplaat met een vel bakpapier

Eigen gebakken brood in 30 minuten

 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200C (hetelucht).

(klik op foto voor vergroting)

Zo bak je brood

Meng in een kom de bloem, zout en zuiveringszout. Even met een garde doorroeren zodat het goed gemengd is. Voeg de karnemelk toe en meng het geheel met een spatel of je handen even door elkaar. Niet lang mengen (dan verpruts je het deeg)! Als het zo ongeveer door elkaar zit is het goed. Het deeg is ruw en klonterig, dat hoort zo.

Bestuif een werkblad met 2 a 3 el bloem. Leg je deeg erop en maak er een beetje een bal van (zachtjes, echt niet gaan kneden). Rol goed door de bloem. Leg in de vorm of op de bakplaat. Snijd de bovenkant kruislings in.

Bak het deeg ca. 30 minuten in de oven*. Haal het brood eruit en draai het om. Klop op de onderkant. Als het hol klinkt is het brood goed, anders nog een paar minuten in de oven leggen.

Laat het brood op een rooster afkoelen.

*(bak je zonder vorm dan waarschijnlijk een paar minuten korter)

Eigen gebakken brood in 30 minuten

Reacties

  1. Daphne says:

    maart 25th, 2020 at 2:31 pm (#)

    Oeh deze ziet er heerlijk uit! Ben benieuwd ook omdat het met karnemelk gemengd wordt!
    Deze ga ik proberen! Laat je weten hoe wij deze vonden!

  2. Inge van Duijnhoven says:

    maart 25th, 2020 at 2:33 pm (#)

    Top! superleuk… ben heel benieuwd. En echt niet teveel mengen, lijkt raar maar geeft het beste resultaat. Succes!

  3. Hanneke says:

    april 15th, 2020 at 3:49 am (#)

    Klinkt inderdaad erg lekker.
    Kun je ook gewone melk gebruiken ipv karnemelk?

  4. Inge van Duijnhoven says:

    april 15th, 2020 at 7:44 am (#)

    Hallo Hanneke, Je hebt zuur nodig om de baking soda zijn werk te laten doen. Dit zorgt voor het rijzen van het brood. Misschien kun je een deel karnemelk en een deel melk gebruiken. Dat zou moeten lukken. Bijvoorbeeld 1/3 karnemelk en 2/3 melk. Een andere manier is een el bakpoeder toevoegen (bijv Backin van Dr. Oetker, kleine zakjes liggen bij de bakproducten). Bakpoeder is namelijk een combinatie van een carbonaat en zuur. Baking soda is alleen een carbonaat (sorry voor de technische term, het is niet anders ;). Of het brood dan net zo mooi rijst als met karnemelk durf ik niet helemaal te voorspellen… Ik ga het zeker een keer proberen.

  5. Inge van Duijnhoven says:

    april 15th, 2020 at 7:50 am (#)

    Hallo Hanneke, ik voeg er nog even aan toe dat het heel belangrijk is om niet te kneden. Meng de ingrediënten door elkaar en laat het klonterig zijn. Ook dat scheelt in het rijzen. Succes! Laat me weten of het gelukt is.

  6. Corrie says:

    mei 3rd, 2020 at 2:57 pm (#)

    Kun je dit brood ook in de Romertopf bakken?

  7. Inge van Duijnhoven says:

    mei 3rd, 2020 at 3:02 pm (#)

    Beste Corrie, dat vraag ik me af. Een ‘gewone’ metalen vorm wordt snel heet. Ik vermoed dat een Römertopf omdat deze van aardewerk is langer duurt. Het brood gaat maar 30 minuten in de oven dus die tijd verlies je. Het is een interessante vraag en ik zou het zelf ook uit moeten proberen. Mocht je de proef op de som nemen dan hoor ik graag het resultaat. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om geen vorm te gebruiken. Dan wordt het brood iets platter maar werkt wel. Hartelijke groet, Inge

  8. Inge van Duijnhoven says:

    mei 3rd, 2020 at 3:04 pm (#)

    Beste Corrie, je kunt natuurlijk met je Römertopf ook een langere oventijd aanhouden. Ook dat is een kwestie van uitproberen. Succes!

  9. Gerda says:

    juni 1st, 2020 at 5:21 pm (#)

    Ik reageer eigenlijk nooit op een recept, maar nu moet ik gewoon regeren.
    Ben enorm blij met je recept!
    Het met de hand kneden van brooddeeg is zwaar en met artrose ook pijnlijk.
    Met dit recept hoeft dat dus niet, en het tweede voordeel is dat het niet hoeft te rijzen!
    En dan ook nog zo’n geweldig lekker brood kunnen bakken in korte tijd, stond mij helemaal aan.
    Heb het eerst met volkoren meel van de molenaar gebakken en met bakpoeder.
    Nu net met half om half volkeren en tarwemeel en baking soda.
    Weer fantastisch gelukt!
    Ik roer alles met een pollepel door elkaar, het is ontzettend makkelijk!
    En voor een brood liefhebber heel erg lekker!
    Bedankt voor het delen van dit recept!

  10. Inge van Duijnhoven says:

    juni 1st, 2020 at 7:43 pm (#)

    Hallo Gerda, wat ontzettend leuk om te horen. Daar doe ik het allemaal voor… 🙂 Niets zo fijn als iemand blij maken. En wat attent dat je het laat weten. Geniet er nog van. Hartelijke groet, Inge

  11. Yvon says:

    juni 13th, 2020 at 4:26 pm (#)

    Ik heb het brood vanaf gisteren al twee keer gemaakt,wat mij opvalt is dat het een typische geur heeft,komt dat door de baking soda.
    Verder vind ik het een super recept,heel veel dank daar voor

  12. Inge van Duijnhoven says:

    juni 13th, 2020 at 10:32 pm (#)

    Hallo Yvon,
    De geur kan inderdaad door de baking soda komen. Goed opgemerkt!
    Hartelijke groet,
    Inge

  13. Alberta says:

    juli 22nd, 2020 at 9:12 pm (#)

    Kun je er ook rozijnen door doen zodat je rozijnenbrood krijgt, of moet je dan een ander recept hebben?

  14. Inge van Duijnhoven says:

    juli 22nd, 2020 at 9:55 pm (#)

    Normaal gesproken meng je rozijnen als laatste door het deeg. Omdat dit deeg alleen even kort door elkaar gespateld wordt zou ik in dit geval de (gewelde) rozijnen al door de bloem mengen. Dan de karnemelk erbij en echt kort spatelen. Het geheel zal er zwaarder van worden dus in dit geval zou ik een vorm gebruiken om uitzakken tegen te gaan. Ik ben eigenlijk wel benieuwd of het werkt. Laat je het weten?

  15. Diana says:

    september 11th, 2020 at 9:56 pm (#)

    HALLO,
    Zou je ipv karnemelk ook kefir kunnen gebruiken? Ik wil het zeker gaan uitproberen!! Bedankt voor het delen van je recept.

  16. Inge van Duijnhoven says:

    september 12th, 2020 at 11:54 am (#)

    Hallo,
    Kefir heeft een hoge zuurgraad en zal de baking soda zeker aan het werk zetten. Ik weet niet hoe dik de kefir is die je gebruikt? En of dat het rijzen in de weg zal zitten. Maar ik zou het zeker proberen! Kan heel verrassend en lekker uitpakken denk ik..
    Hartelijke groet, Inge

  17. Diana says:

    september 12th, 2020 at 11:58 am (#)

    Hoi Inge,
    Ik heb het vanmorgen uitgeprobeerd! 🙂
    Het werkt perfect!
    Half tarwe half volkoren meel.
    De kefir van de albert heijn, die heeft de dikte van boerenkarnemelk.
    Ik denk dat hij nog iets langer mag garen, ik vond het nog wat vochtig.
    Maar het was zo lekker dat hij niet heeft kunnen koelen haahahaha
    Ik maak het morgen nog een keer!
    Dankjewel voor het recept!

  18. Inge van Duijnhoven says:

    september 12th, 2020 at 12:02 pm (#)

    Top! Leuk om te horen. Ik ga het zelf ook een keer proberen want ben benieuwd naar de smaak.

  19. Joke says:

    oktober 5th, 2020 at 8:18 am (#)

    Hallo Inge,
    Ik ga vanmiddag dit brood bakken met wei ipv karnemelk. De wei heb ik over van yoghurt maken en weet nooit precies wat ik met de overgebleven wei allemaal kan doen. Dus bedankt voor dit recep.

  20. Inge van Duijnhoven says:

    oktober 5th, 2020 at 9:45 am (#)

    Hallo Joke, Wat een creatieve gedachte en mooi dat je de wei niet weg hoeft te gooien. Ben heel benieuwd of het gelukt is. Laat je dat nog even weten? Misschien heeft iemand anders daar ook nog wat aan 😉 Hartelijke groet, Inge

  21. Joke says:

    oktober 6th, 2020 at 9:51 pm (#)

    Vandaag het brood met wei gemaakt maar of het aan de wei lag of ergens anders aan, het werd een zompig geheel. Prima krokante korst maar ook na 10 minuten extra in de oven was de binnenkant nog vochtig. Het deeg insnijden was ook niet mogelijk, te nat, dus misschien niet voldoende gemengd?? Nog maar een keer proberen.

  22. Inge van Duijnhoven says:

    oktober 7th, 2020 at 4:14 pm (#)

    Beste Joke, misschien is wei van zichzelf niet zuur genoeg? Baking soda heeft zuur nodig om goed te werken. Probeer het eens met 18 gr bakpoeder (baking soda is 3x zo sterk). In bakpoeder zit zuur verwerkt dat aan het werk gaat zodra het vochtig wordt. Mijn ervaring is dat het iets minder rijst als met baking soda maar het werkt wel. Verder echt niet kneden. Alles losjes door elkaar mengen. Dat is genoeg. Succes met je volgende experiment! Hartelijke groet, Inge

  23. Marie says:

    oktober 16th, 2020 at 7:59 pm (#)

    Dag Inge,

    Twee vragen:
    Moet de oven voorverwarmd worden? en….
    Ik heb een aardig gietijzeren pan(netje) wat ik graag zou gebruiken. Als ik die mee voorverwarm zou dat dan bruikbaar zijn?
    Bedankt vast voor dit uitdagende recept

    Groetjes,
    Marie

  24. Inge van Duijnhoven says:

    oktober 16th, 2020 at 10:49 pm (#)

    Hallo Marie,
    De oven zeker voorverwarmen. Zet je gietijzeren pan inderdaad direct met het voorverwarmen in de oven. Gietijzer geleid iets minder dus een hete pan zal een beter resultaat geven. Laat het deeg op een vel bakpapier in de hete pan zakken. En laat je niet verleiden om het deeg te kneden. Echt alleen even mengen 😉 Succes, laat je nog even weten of het gelukt is? Hartelijke groet, Inge

  25. Marie says:

    oktober 17th, 2020 at 9:48 pm (#)

    Dag Inge,
    Hier ben ik weer. Helemaal blij met m’n goed gelukte, overheerlijke brood.
    Dit is echt super want het gebruikelijke broodbakken heeft een te lange tijdsduur en is daardoor meestal te lastig om in te plannen Ik ben hier heel blij mee en ga het zeker vaak gebruiken.
    De volgende keer niet in het leuke gietijzeren pannetje want het kleurtje wil ik graag nog wat donkerder hebben en misschien ligt het daaraan. Ook wil ik kijken wat er nog kan om er meer “bruin” in te krijgen.
    Nogmaals erg bedankt.

    Groetjes,
    Marie

  26. Marie says:

    oktober 18th, 2020 at 9:45 am (#)

    Dag Inge,
    Waarschijnlijk is de post gisteren niet gelukt.
    Ik vertelde trots dat ik heel blij was met het gelukte brood. Ietsjes bleek maar erg mooi.
    Vanmorgen pas aan kunnen snijden en het bleek dat het helaas toch wel behoorlijk vast was. Waarschijnlijk was de gietijzeren pan toch niet zo’n goed idee
    Een volgend keer zal ik wat anders proberen.
    Is er ook een mogelijkheid om het wat mee een bruine. (volkorenachtige) uitvoering van te maken?
    Desalniettemin is het geweldig dat je in 30 minuten een heerlijk brood kunt maken.
    Bedankt.
    Hartelijke groet,
    Marie

  27. Inge van Duijnhoven says:

    oktober 18th, 2020 at 11:51 am (#)

    Hallo Marie, Je post is wel gelukt hoor. Het is alleen zo dat wat mensen posten eerst in mijn mailbox terecht komt. Ik moet dan de reactie goedkeuren. Dat is er gisteravond niet van gekomen. Deze stap heb ik ingebouwd omdat sommige mensen/websites ongepaste of ongewenste reacties achterlaten, vandaar.. Jammer dat het met je gietijzeren pan niet gelukt is. Zelf gebruik ik een dunne metalen vorm. Volgens mij moet het met een kleine bak- of springvorm ook wel lukken. Vwb het kleurtje.. Wat je kunt proberen is de bovenkant bestrijken met boter of je brood in de oven zetten, met een plantenspuit vocht in de oven spuiten en dan sluiten. Verder bak ik het brood op de heteluchtstand. Je kunt elke meelsoort gebruiken die je wilt. Afgelopen week heb ik een nieuw brood online gezet wat een variant is op dit brood. Dat heb ik gemaakt met speltmeel wat vrij grof is. https://itsnotaboutcooking.nl/rozijnenbrood-in-30-minuten/ Ik hoop dat het volgende keer wel lukt! Veel succes. Hartelijke groet, Inge

  28. Anniek says:

    oktober 21st, 2020 at 12:09 pm (#)

    Hey Inge,

    Wat een heerlijk recept!
    Ik heb het gedaan met bakpoeder (18 Gr van De. Oetker) en houdbare melk. Verder alles volgens recept.Had niks anders in huis.
    Hij is gaar en heeft een krokante korst.

    Dit ga ik zeker vaker maken!

  29. Inge van Duijnhoven says:

    oktober 21st, 2020 at 12:11 pm (#)

    Top! Leuk dat je het laat weten. Heb je gezien dat ik inmiddels ook een heerlijk rozijnenbrood online heb staan? Net zo makkelijk en lekker… Hartelijke groet, Inge

  30. Joke says:

    oktober 25th, 2020 at 7:59 pm (#)

    Vandaag de 2e poging om het brood met wei te maken. Deze keer met wei van kefir. 18 Gram bakpoeder gebruikt en volkorenmeel. Het brood is goed gelukt maar toch werd de korst niet zo knapperig als verwacht. Maar het blijft een heerlijk makkelijk en lekker recept.
    Bedankt.

  31. Inge van Duijnhoven says:

    oktober 25th, 2020 at 8:29 pm (#)

    Hallo Joke, Wat goed dat je niet opgeeft 🙂 Misschien een volgende keer je oven ietsje hoger zetten? Of je brood een stand hoger in de oven schuiven. Ik denk dat het even uitproberen is wat bij jou het allerbeste werkt. Hartelijke groet, Inge

  32. Gerard says:

    november 4th, 2020 at 6:57 pm (#)

    Zelf bak ik regelmatig sodabrood naar Iers recept met minder karnemelk en ik kneed wel tot een homogene bol. Prima brood.
    Tevens voeg ik een eetlepel suikerstroop toe.
    Wat is precies het idee en het effect van jouw methode om het deeg Niet te kneden?

  33. Inge van Duijnhoven says:

    november 4th, 2020 at 8:11 pm (#)

    Beste Gerard, het niet kneden maar alleen mengen van de ingrediënten levert mij het luchtigste brood op. Hartelijke groet, Inge

  34. Miriam says:

    november 8th, 2020 at 9:38 am (#)

    Vanmorgen vroeg wakker en zin in een versgebakken brood. Kwam toen dit recept tegen.
    Ik heb 200 gram volkorenmeel en 175 gram bloem gebruikt. Geen karnemelk in huis dus magere melk en wijnsteenbakpoeder gebruikt. Het deeg was nog heel nat dus heb er uiteindelijk nog op gevoel volkorenmeel aan toegevoegd. Denk zo’n 50-75 gram. Wellicht kwam dit door de melk.
    Na een half uur in de oven was het brood nog niet gaar van binnen dus nog 15 min extra gedaan. Maar wat hebben we daarna gesmuld van dit brood! Zowel de kinderen (1-4-7 en 10 jaar oud) als mijn man en ik!
    Binnen een uur een heerlijk knapperig vers brood. De kinderen noemden de korst koekjes!

  35. Inge van Duijnhoven says:

    november 9th, 2020 at 11:30 am (#)

    Beste Miriam, wat heerlijk om te horen! En leuk dat je geëxperimenteerd hebt. Daar heeft een volgende lezer misschien ook weer wat aan. Er is tenslotte niets lekkerder dan een ovenvers gebakken brood. Heb je gezien dat ik inmiddels ook een variant met rozijnen op de site heb staan? Dat zullen de kinderen vast ook heerlijk vinden. Succes met bakken en dank voor je bericht. Hartelijke groet, Inge

  36. Marian says:

    november 20th, 2020 at 12:54 pm (#)

    Vanmorgen dit broodje gemaakt wel aangepast doordat ik geen karnemelk mag en niet voldoende tarwebloem in huis had. Alle ingrediënten gehalveerd. De karnemelk vervangen door Alpro melk en bakpoeder. Het broodje zag er prachtig uit en was goed gaar met een knapperige korst. De smaak heerlijk!

  37. Inge van Duijnhoven says:

    november 20th, 2020 at 1:42 pm (#)

    Wat goed om te horen! Fijn dat je ervan genoten hebt. Hartelijke groet, Inge

  38. Frans Hartman says:

    november 22nd, 2020 at 3:12 pm (#)

    Jammer dat ik geen foto kan plaatsen, maar dit toverbrood = 1,2,3 klaar en smakelijker dan welk gekocht brood dan ook. Zelf toegevoegd: walnoten, gepofte spelt, pompoen pitten en zonnebloem pitten + 25 ml karnemelk! En topping:
    sesam zaadjes! Iedere brood verkoper krijgt het nazien! Dit is een blijvertje!

  39. Inge van Duijnhoven says:

    november 22nd, 2020 at 5:09 pm (#)

    Je reactie spreekt boekdelen. Ik word wel nieuwsgierig naar je brood! Klinkt geweldig. Het is zo inspirerend om te lezen wat makers van dit recept voor varianten bedenken. Dank je wel voor het delen. Hartelijke groet, Inge

  40. Frans Hartman says:

    november 22nd, 2020 at 7:09 pm (#)

    Dit is brood die alle broden onnodig maakt: volgens de RET buschauffeur! Jaap! En dit keer heeft Jaap gelijk!

  41. Verzijl says:

    november 24th, 2020 at 10:10 am (#)

    Eindelijk mijn eerste broodje ….brood bakken stond altijd al heel lang op mijn lijstje maar dat eindeloos kneden en rijzen en met gist stond mij tegen,
    Dit recept is perfect en ben er heel blij mee ook met je uitleg perfect bedankt dat je hebt willen delen met ons,top

  42. Inge van Duijnhoven says:

    november 24th, 2020 at 10:57 am (#)

    Voor mij hetzelfde. (Nog) geen geduld voor, hahaha… Ik maak het liefst recepten die niet teveel moeite kosten maar een groots resultaat hebben. Dank voor je reactie, hartelijke groet, Inge

  43. daphne says:

    november 24th, 2020 at 10:56 pm (#)

    ooh ben super benieuwd hoe dit zal smaken. morgen ga ik het recept uit proberen. had er vandaag 1 die duurde wel meer dan 3 uur en dat was me een beetje te lang af. dan zijn de 30 minuten de moeite wel waard.

  44. Inge van Duijnhoven says:

    november 25th, 2020 at 10:49 am (#)

    Hallo Daphne, ben benieuwd wat je ervan vindt. Laat je het nog even weten? Hartelijke groet, Inge

  45. Joke says:

    november 29th, 2020 at 8:25 am (#)

    Goedemorgen, weer geprobeerd het brood te maken, deze keer met kefir, de echte, van het kefirplantje. De melk die daar van overblijft is iets dikker dan karnemelk. Het werkte perfect. Resultaat: een heerlijk krokant broodje.

  46. Inge van Duijnhoven says:

    november 29th, 2020 at 10:31 am (#)

    Top Joke! Ik werk zelf ook graag met kefir. Op de website staat een receptje van American Pancakes met kefir. Super fluffy en lekker. Misschien is dat ook wel iets voor jou… Dank voor je reactie, zo blijven we elkaar inspireren. Hartelijke groet, Inge

  47. Agnes Kroon says:

    december 3rd, 2020 at 10:51 am (#)

    Goeiemorgen, Inge na ongeveer 10 broden gemaakt te hebben. Zo lekker vinden wij ze. Zijn de laatste 4 niet gaar van binnen. Allemaal op dezelfde manier gemaakt. De laatste was nog gewoon nat van binnen. Ik snap er niks van Ik heb zelfs de laatste bol wat platter gemaakt. Ik bak in in een combi magnetron al jaren. Heb je een tip of advies.
    Groetjes Agnes

  48. Inge van Duijnhoven says:

    december 3rd, 2020 at 1:48 pm (#)

    Beste Agnes, Wat vervelend voor je! Er zijn een paar dingen waar ik aan denk… Check de temperatuur van je oven, leg er bijvoorbeeld een vleesthermometer in. Dan zie je of de temperatuur klopt met wat je ingesteld hebt (je zou hier maar toevallig een stroring in hebben). Een combi-magnetron mag geen probleem zijn, gebruik ik zelf ook. Hoe oud is je baking-soda? Als het pakje al erg lang openstaat verliest het zijn kracht. In ieder geval moet het altijd goed afgesloten zijn. Je bewaart dit het beste in een goed afsluitbaar blik of pot met draaideksel. Je kunt het testen door een tl baking-soda in een kopje te doen en hier heet water overheen gieten, dan moet het meteen gaan borrelen. Ik hoop dat deze tips je vooruit helpen. Succes! Hartelijke groet, Inge

  49. Agnes says:

    december 3rd, 2020 at 3:52 pm (#)

    Hallo Inge,

    Baking soda is nieuw…….smile. Ik koop altijd zakjes van Dr. Oetker.
    Ik zal de vlees thermometer proberen. Hopelijk is de magnetron niet stuk. Morgen weer een kans, heb nu de karnemelk op.
    En de oven langer voorverwarmen, met de thermometer erin.

    Bedankt voor je tips en snelle reactie.

    Groetjes Agnes

  50. Frans Hartman says:

    december 3rd, 2020 at 4:12 pm (#)

    Mijn excuses tegen een ieder die mijn eerdere reactie heeft gelezen over mijn enthousiastme aangaande snel brood.
    Ik heb het recept nog eens gelezen en besef nu dat ik niet 100% correct het recept heb aangehouden. En nu ben ik helemaal weg, gestoord van mijn mijn
    per ongeluk mislukt 3F brood. Mijn fout = ik dacht? Maar geweldig gigantisch snel brood en lekkerder dan brood van welke bakker ook. Heb aangeschaft bij action 2 springvorm pjes doorsnede 11cm het deeg is te veel voor één persoon.
    En een 3 F brood =
    Flikker door elkaar.
    Flikker in de oven
    Flikker in je mond
    Ik had dus moeten? Nee heb ik per ongeluk over geslagen. Niks werk bank, niks vormen, moduleren of kneden. Gewoon 3 F snel en te gek lekker!!!
    Mislukken is geen optie!

  51. Agnes says:

    december 5th, 2020 at 1:13 pm (#)

    Hoi Inge

    Het nieuwste gebakken brood is weer goed gelukt. Mijn combi magnetron wordt niet zo snel meer warm. Ik heb de thermometer er in gelegd.
    Super lekker brood !!!!!!
    Nogmaals bedankt voor de tips.
    Groetjes Agnes

  52. Inge van Duijnhoven says:

    december 5th, 2020 at 1:43 pm (#)

    Fijn dat het gelukt is Agnes!

  53. Ineke Koelewijn says:

    december 6th, 2020 at 11:07 am (#)

    Wat een superhandig recept! Heb het gisteren gmaakt voor bij de borrelplank. Niet alleen tarwemeel gebruikt maar ook een deel amandelmeel. Wordt een beetje brioche-achtig maar wel errug lekker. Bedankt voor je recept. Ben er erg blij mee

  54. Inge van Duijnhoven says:

    december 7th, 2020 at 10:19 am (#)

    Beste Ineke, Wat een goed idee om een deel amandelmeel te gebruiken! Dat ga ik zelf zeker ook proberen. Dank voor het delen van je bericht. Hartelijke groet, Inge

  55. patricia says:

    december 11th, 2020 at 3:40 pm (#)

    wa een super leuk recept, daar was ik al jaren naar op zoek ook ik heb geen zin in lang kneden en rijst tijd, en moeilijke ingredienten. Mijn brood bleef wel een beetje klam in het middelste gedeelte, brood op bakplaat gedaan met bakpapier en bloem op gestrooid en voorverwarmd op 200 graden, daarna 30 minuten in oven, korst is lekker knapperig.
    Ik ga nu ook het brood met rozijnen proberen en de volgende keer doe ik er lijnzaad, pitten enz. doorheen. Lekker idee voor de kerst. 1 vraagje hoe lang blijft het brood vers of is het misschien handig om het gelijk in te vriezen en pas eruit halen als je het gaat gebruiken (voor kerst)

  56. Inge van Duijnhoven says:

    december 11th, 2020 at 5:56 pm (#)

    Beste Patricia, Als je brood nog klam is van binnen check dan je oventemperatuur. Leg er bijvoorbeeld een vleesthermometer in en kijk of de oven inderdaad 200C heet wordt. Een andere optie is je oven op 210C zetten. Ik denk dat het daaraan ligt. Dit brood blijft twee dagen lekker. Daarna is het nog goed maar wordt de korst zacht(er). Als ik overhoud rooster ik het brood, ook erg lekker met dit recept. Invriezen heb ik nog nooit gedaan. Het brood haalt hier de vriezer niet, haha… Is dus een kwestie van uitproberen. Succes ermee! Hartelijke groet, Inge

  57. Gerda says:

    december 11th, 2020 at 6:39 pm (#)

    Hallo Inge,
    Leuk dat dit recept zo populair is hé!
    Ikzelf bak het op 200 graden en 35 minuten, die tijd heeft het in mijn magnetron heteluchtoven wel nodig.
    Ik maak er ook altijd een bol van die helemaal met bloem bedekt is.
    In het krentenbrood ga ik voor de kerst ook spijs doen!
    Roomboter en poedersuiker doe ik er trouwens direct als het uit de oven komt bovenop!
    Wens je fijne feestdagen al zal het allemaal anders zijn dan ooit.
    Er zijn veel mensen met verdriet door al die doden en zieken.
    Hou jezelf gezond!!!

  58. Inge van Duijnhoven says:

    december 11th, 2020 at 9:07 pm (#)

    Heerlijk Gerda, spijs in het rozijnenbrood. Voor jou ook fijne feestdagen. Hartelijke groet, Inge

  59. Marius says:

    december 27th, 2020 at 12:25 pm (#)

    Hallo Inge,
    Bij mij was het deeg na 30 minuten ook nog niet helemaal gaar van binnen, ik zag later in de reacties dat jij de oven op heteluchtstand zet, terwijl ik hem op boven- en onderwarmte had gezet, zou dit de oorzaak kunnen zijn dat het deeg nog niet helemaal gaar was ?

  60. Inge van Duijnhoven says:

    december 27th, 2020 at 1:08 pm (#)

    Beste Marius, Jammer dat het nog niet gelukt is. Als eerste zou ik testen of je oven echt heet genoeg wordt. Leg er bijvoorbeeld een simpele vleesthermometer in en check de temperatuur. Verder werkt hetelucht bij mij inderdaad fijner. En een andere belangrijke tip is, kneed het deeg niet. Werk de ingrediënten door elkaar, meer niet.. Succes met je volgende poging! Hartelijke groet, Inge

  61. patricia says:

    december 28th, 2020 at 9:34 am (#)

    even een reactie op antwoord van marius, ik zet mijn oven (na een paar pogingen) nu op 215 graden en laat het 35 min. in de oven staan dan wordt het wel wat beter het is gewoon even uitzoeken wat de beste temperatuur is. Ik had het met de kerst gemaakt voor de loge’s en een dag van te voren gemaakt met pompoen en zonnebloempitten de dag erna heb ik het brood even opgewarmd in de oven en dan wordt de korst weer lekker knapperig en het brood weer wat lekkerder.
    Iedereen vond het erg lekker zelfs mijn zoon van 21 die normaal niks van dit allemaal gezonds moet weten.:)

  62. Inge van Duijnhoven says:

    december 28th, 2020 at 12:30 pm (#)

    Bedankt Patricia. Geen idee of Marius de berichten blijft volgen op dit recept maar ik heb hem je reactie (anoniem) doorgestuurd. Hartelijke groet, Inge

  63. Gerard says:

    december 28th, 2020 at 1:42 pm (#)

    Ben ook naar 215 graden en 35 minuten gegaan. Met onder en bovenwarmte en kruisgewijs insnijden als het deeg in de vorm zit. Prima

  64. Petra says:

    januari 13th, 2021 at 1:06 pm (#)

    Hallo Inge,

    Heb ook t broodje gebakken wat een heerlijke smaak. Kan dit ook met wit brood ! Groetjes petra

  65. Inge van Duijnhoven says:

    januari 13th, 2021 at 4:18 pm (#)

    Hallo Petra, Je kunt dit brood bakken met tarwemeel, speltmeel en dus ook met witbrood (hoewel tarwemeel al een behoorlijk licht resultaat geeft). Er zijn zelfs mensen die zaadjes en pitten hebben toegevoegd! Succes ermee… Hartelijke groet, Inge

  66. Monique says:

    januari 16th, 2021 at 2:08 pm (#)

    Beste Inge,

    Ik heb zojuist je recept geprobeerd en meteen een eigen touch erin gegooid omdat ik geen karnemelk of baking soda had. Ik heb alpro havermelk gebruikt en sap van een halve citroen, een zakje Backin van Oetker, verder zongedroogde tomaatjes en schijfjes olijf. En als meel half spelt, half boekwijt.
    Was een plat broodje maar wel heerlijk! Dank voor je recept!

  67. Inge van Duijnhoven says:

    januari 16th, 2021 at 2:13 pm (#)

    Hallo Monique, wat een originele versie! Ik denk dat je het citroensap niet nodig hebt. Backin van Oetker is al een rijsmiddel. Volgens mij is zo’n zakje 15 gram dus dat zou ongeveer voldoende moeten zijn (baking soda is 3x zo sterk dus 18 gr backin ipv 6 gr baking soda). Mocht je er nog een keer voor gaan dan zou ik het citroensap weglaten en iets meer bakpoeder gebruiken. Dank voor het delen, hebben anderen ook weer wat aan. Hartelijke groet, Inge

  68. d says:

    februari 6th, 2021 at 5:23 pm (#)

    ik heb een scheut zelf gemaakte yogurt met volle melk van de boer erbij gedaan daarin een scheutje citroensap uit een knijpflesje , is goed gerezen , smaak weet ik nog niet, net uit de oven. als ik geen yogurt heb doe ik een scheut citroen bij de melk, even laten staan en gaat prima.

  69. Inge van Duijnhoven says:

    februari 7th, 2021 at 1:51 pm (#)

    Je hebt een leuk alternatief toegevoegd aan de mogelijkheden. Dank je wel! Ik hoop dat het brood je goed gesmaakt heeft. Hartelijke groet, Inge

  70. Sylvia says:

    februari 7th, 2021 at 4:28 pm (#)

    Ook hier positieve resultaten! Ik heb half half speltmeel en -bloem gebruikt. Verder 8 gram wijnsteenbakpoeder en 3 gram backing soda gebruikt, het brood is mooi van structuur. En ondanks de 8 gram zout, toch nog wat flauw, maar dat is zo op te lossen. Wat gebroken lijnzaad en pompoenpitten erover, en hop de oven in. Echt een prima brood, zeker voor zo weinig inspanning.

    Bedankt voor het delen!

  71. Inge van Duijnhoven says:

    februari 7th, 2021 at 5:06 pm (#)

    Bedankt voor je reactie Sylvia! Zo leuk om te lezen dat veel mensen van dit brood genieten. Fijne dag nog… Hartelijke groet, Inge

  72. Janette says:

    februari 20th, 2021 at 9:19 am (#)

    Het, super leuk recept maar bleef toch nog wat klef? Waar kan dit aan liggen?

  73. Inge van Duijnhoven says:

    februari 20th, 2021 at 2:28 pm (#)

    Misschien je oven 10C hoger zetten? Eventueel 5 a 10 minuten langer bakken. Elke oven reageert toch weer anders. En, heel belangrijk, niet teveel kneden. Het komt goed! Gewoon nog een keer proberen. Succes Hartelijke groet, Inge

  74. Janette says:

    februari 20th, 2021 at 1:42 pm (#)

    Nogmaals gemaakt met volkorenmeel en wat langer in de oven en een super lekker brood waar je moeilijk vanaf kunt blijven!

  75. Inge van Duijnhoven says:

    februari 20th, 2021 at 2:29 pm (#)

    Kijk, dat hoor ik graag! Fijn dat het je met volkorenmeel ook gelukt is. Geniet ervan. Hartelijke groet, Inge

  76. Jose says:

    februari 27th, 2021 at 6:42 pm (#)

    Heb precies gedaan wat moest, brood van binnen nog nat, nog een half uur in de oven. Wat heb ik fout gedaan?

  77. Inge van Duijnhoven says:

    februari 27th, 2021 at 7:37 pm (#)

    Beste Jose, check als eerste of je oventemperatuur goed is. Bijvoorbeeld met een vleesthermometer. Soms wijkt de temperatuur toch wat af en bij dit brood krijg je dan niet het goede resultaat. Zet anders je oven 10C hoger. Verder echt niet teveel kneden. Een bakvorm vind ik zelf altijd fijn werken. En is je baking soda niet te oud? Ik hoop dat deze tips helpen. Hartelijke groet, Inge

  78. Jose says:

    februari 27th, 2021 at 7:58 pm (#)

    Dank, ik ga het opnieuw proberen!

  79. Jan Bouwmeestet says:

    maart 7th, 2021 at 9:46 am (#)

    Goedemorgen. Ik ben sinds kort begonnen met soda rood te maken. Dat gaat erg goed.
    Ik vroeg mij af of je kleine sodabroodjes kan voorbakken, invriezen en daarna kunt afbakken ?
    Groet Jan Bouwmeester

  80. Inge van Duijnhoven says:

    maart 7th, 2021 at 11:22 am (#)

    Beste Jan, Dat heb ik zelf nog nooit gedaan. Het is een kwestie van uitproberen. Ik zou denken dat je de baktijd het best kunt verkorten met slechts enkele minuten. Na afkoelen direct invriezen. En dan in een hete oven nog 5 minuten afbakken. Laat je weten of het gelukt is? Hebben anderen wellicht ook iets aan. Alvast dank en succes! Hartelijke groet, Inge

  81. Fiet says:

    maart 8th, 2021 at 3:57 pm (#)

    Hallo Inge,
    Dit recept lijkt me top en wil ik morgen gaan maken. Maar denk je dat ik de karnemelk ook door Griekse yoghurt kan vervangen? Of zou dat te dik zijn? Ik vind karnemelk n.l. niet lekker.
    Hartelijke groet, Fiet

  82. Inge van Duijnhoven says:

    maart 8th, 2021 at 4:53 pm (#)

    Hallo Fiet, Het ligt er denk ik aan hoe dik je Griekse yoghurt is. Verdun deze eventueel met een scheutje melk. Dan moet het prima lukken denk ik. Succes ermee. Hartelijke groet, Inge

  83. Jan Bouwmeester says:

    maart 8th, 2021 at 5:59 pm (#)

    Hartelijk dank voor je feed back. Ik ben zelf gaan experimenteren.ik heb een naturel recept gebruikt. Ik heb een ijslepel genomen van ongeveer 80 gram deeg. Ik heb de heteluchtoven voorverwarmd op 200 graden en de bolletjes afgebakken in 10 minuten. Ze zagen er toen al bruin uit. Hierna heb ik het af laten koelen en 24 uur in de diepvries gedaan. De volgende dag heb ik de bevroren broodjes afgebakken in de voor verwarmde heteluchtoven, gedurende 6 minuten. Ze waren perfect en lekker vers. Wel heb ik de broodjes tijdens het afbakken afgedekt met met aluminium folie. Ze zagen er mooi bruin uit.

  84. Inge van Duijnhoven says:

    maart 9th, 2021 at 11:02 am (#)

    Wat goed! Er zijn mensen die de reacties op deze post volgen dus met deze tip ga je ze blij maken. Dank voor het delen… Hartelijke groet, Inge

  85. Fiet says:

    maart 8th, 2021 at 6:24 pm (#)

    Dank je voor je snelle antwoord Inge. Ik heb alleen haver- en amandelmelk, kan het daar ook mee denk je? En hoeveel van elk zou ik dan moeten doen? De Griekse yoghurt is behoorlijk dik (de 10% variant) Groetjes, Fiet

  86. Inge van Duijnhoven says:

    maart 9th, 2021 at 11:04 am (#)

    Hallo Fiet, daar kan het ook mee. Gebruik dan wel 18 gr bakpoeder ipv baking soda. Deze laatste heeft iets zuurs nodig om aan het ‘werk’ te gaan. Aan bakpoeder is zuur toegevoegd. Alleen is baking soda 3x sterker dus 18 ipv 6 gr. Hartelijke groet, Inge

  87. Fiet says:

    maart 11th, 2021 at 6:44 pm (#)

    Hallo Inge,
    Vanmorgen het brood gebakken met Griekse yogurt, 360 gram met een scheutje havermelk, werd 378 gram en gewoon de baking soda. Het brood is heerlijk. Dank je voor het recept en de tips.
    Hartelijke groet Fiet
    Ps de tip van Jan van voorgebakken broodjes is ook top trouwens

  88. Inge van Duijnhoven says:

    maart 11th, 2021 at 8:27 pm (#)

    Goed om te horen Fiet. Ja die broodjes van Jan ga ik zelf ook eens maken. Hartelijke groet, Inge

  89. Tina says:

    maart 16th, 2021 at 9:22 am (#)

    Gister gemaakt en goed gelukt alleen beetje veel zout heb 6 Gr gedaan maar vind het wat zoutig dus volgende keer iets minder voor mij .
    Maar ondanks dat heerlijk brood en ruikt ook heerlijk ruikt beetje naar cake
    Net 1 broodje op en dit vult enorm had er 2 gemaakt maar denk dat ik effe wacht .
    Me gezin vind het ook erg lekker dus met 4 moest ik even snel 2 broodjes weg pikken. Voor mezelf .
    Zeker voor herhaling vatbaar alleen dan maar gelijk 2 het is zo weg

  90. Inge van Duijnhoven says:

    maart 16th, 2021 at 9:48 am (#)

    Dat klinkt goed Tina. Geniet ervan. Hartelijke groet, Inge

  91. Astrid says:

    maart 16th, 2021 at 11:13 am (#)

    Vandaag gemaakt. Moet zeggen erg goed gelukt en lekker
    Volgende keer ga ik het proberen met enkele kruiden of met kaas zodat ik een borrel brood krijg als resultaat

  92. Inge van Duijnhoven says:

    maart 16th, 2021 at 11:36 am (#)

    Leuk een borrelbrood met kaas. Dat ga ik zelf ook een keer proberen. Lijkt me erg lekker. Hartelijke groet, Inge

  93. Fiet says:

    maart 16th, 2021 at 2:46 pm (#)

    Hoi Inge,
    Vandaag weer het brood gemaakt met alleen Griekse yoghurt. Rozemarijn, uit eigen tuin en zelf gedroogd. En het was weer heerlijk. Wel wat droog. Zou een beetje olijfolie dat verhelpen? Voorlopig houden we deze erin. En varieren maar.
    Groetjes,
    Fiet

  94. Inge van Duijnhoven says:

    maart 16th, 2021 at 5:15 pm (#)

    Hallo Fiet, Als je alleen Griekse yoghurt hebt gebruikt denk ik dat het daaraan ligt. Is nogal een vaste massa. Je hebt wat vocht nodig. Olijfolie is een vetstof dus ik vraag me af of dat je ‘probleem’ oplost. Misschien toch beter de havermelk gebruiken zoals je eerder deed. Maar uitproberen kan natuurlijk geen kwaad…. 😉 Hartelijke groet, Inge

  95. Rita says:

    maart 21st, 2021 at 12:23 pm (#)

    Hallo, vandaag deze brood gemaakt, heerlijk gewoon.

    Maar kan je hiermee ook bolletjes bakken?
    ik ga het een keer uitproberen, met mijn kleinkinderen.

  96. Inge van Duijnhoven says:

    maart 21st, 2021 at 12:46 pm (#)

    Hallo Rita, Je kunt er zeker bolletjes mee bakken. Als je even scrollt zie je de reactie van Jan. Hij heeft er bolletjes mee gebakken en in de reactie gezet hoe hij dat heeft gedaan. Succes! Hartelijke groet, Inge

  97. Ada says:

    april 7th, 2021 at 3:55 pm (#)

    Vandaag het brood gemaakt. En het is heerlijk wat een fantastisch recept.
    Ik vraag mij af of je een gedeelte van het meel kan vervangen door amandelmeel

  98. Inge van Duijnhoven says:

    april 7th, 2021 at 5:39 pm (#)

    Beste Ada, Dat kan zeker. Scroll anders even door de reacties. Veel mensen hebben hun varianten daar gedeeld. En mocht je een wat zoeter brood willen maken. Ik heb ook een rozijnenbrood binnen 30 minuten online staan met hetzelfde principe. Lijkt me ook lekker met amandelmeel. Veel succes! Hartelijke groet, Inge

  99. Jeanine says:

    april 25th, 2021 at 2:17 pm (#)

    Hai Inge.ik heb net je brood gebakken in de airfryer. Ik heb patentbloem gebruikt en door het beslag zonnebloempitten en pompoenpitten gedaan.bakpapier in een vorm,beslag erin,kruis erin,beetje bloem erop met sesamzaadjes.op 180 gr,15 min,uit de vorm gehaald, met de onderkant naar boven nog 5 min terug gedaan in de af.super lekker,zacht van binnen en krokant van buiten.bedankt voor het delen van je recept.groetjes Jeanine

  100. Inge van Duijnhoven says:

    april 25th, 2021 at 3:46 pm (#)

    Hoi Jeanine, Wat goed om te horen dat dit recept ook in de Airfryer gemaakt kan worden. Ik zal deze tip bij het recept vermelden. Er zijn vast meer mensen die het willen proberen. Dank je wel voor het delen. Hartelijke groet en een fijne zondag nog. Inge

  101. Martin says:

    augustus 17th, 2021 at 2:32 am (#)

    Hallo, ik zou heel graag dit brood willen bakken in een 15×8 cm metalen bakvorm. Echter, hij kan maar tot 190C aan. Wat zou je in dat geval als baktijd aanraden zonder hete lucht en met een gehalveerd recept?

    Bij voorbaat dank.

  102. Inge van Duijnhoven says:

    augustus 17th, 2021 at 3:58 pm (#)

    Hallo Martin, Dat zijn behoorlijk wat andere variabelen. Hetelucht 200, betekent 210 tot 220 in een normale oven. Misschien dat het toch lukt op 190C met een baktijd van 30 minuten omdat je ook maar een half recept gebruikt (wordt wel een heel klein broodje). Je kunt het enigszins controleren door het brood na 20 minuten uit de oven te halen. Klop op de onderkant, klinkt het echt hol dan is je brood goed. Klinkt het vast, dan nog even bakken. Geen garantie maar als het lukt heb je een lekker broodje. Succes ermee! Hartelijke groet, Inge

  103. Cor van Eeuwijk says:

    augustus 19th, 2021 at 12:57 pm (#)

    Vindt je blog of site een van de mooiste welke ik tot heden heb gezien mooie foto’s en beschrijving

  104. Inge van Duijnhoven says:

    augustus 19th, 2021 at 5:06 pm (#)

    Dank je wel Cor, wat een compliment! Fijn om te horen. Hartelijke groet, Inge

  105. André says:

    september 26th, 2021 at 9:31 am (#)

    Vanmorgen geprobeerd met tarwebloem en maïsmeel. Daarvan bolletjes gemaakt. Mooi resultaat maar wel erg droog. Geen idee wat de oorzaak was. Had er nog iets gesmolten roomboter bij gedaan. Iemand een tip?

  106. Inge van Duijnhoven says:

    september 26th, 2021 at 12:49 pm (#)

    Hallo Andre, Heb je een kortere baktijd aangehouden? Dat is wat in mij opkomt. Verder heb ik nog nooit maismeel gebruikt voor brood. Neemt dat misschien meer vocht op? Ik sluit me aan…iemand suggesties?

  107. Marlou says:

    november 26th, 2021 at 8:32 pm (#)

    Brood gebakken van speltmeel, is gaar maar helaas niet bruin geworden. Na 30 minuten nog 15 minuten extra gebakken. Het blijft een bleekscheetje zonder kleurtje…..wat heb ik verkeerd gedaan?

  108. Inge van Duijnhoven says:

    november 26th, 2021 at 9:27 pm (#)

    Beste Marlou, Misschien de volgende keer je oven wat hoger zetten. Heb je al eens gecheckt of je oven zo heet is als deze aangeeft? En heb je met hetelucht gebakken? Vaak zit in deze stappen de oplossing. Hartelijke groet, Inge

  109. Peggy says:

    december 1st, 2021 at 1:29 pm (#)

    Moet de karnemelk misschien op kamertemperatuur zijn want ik heb hem er koud bijgedaan.
    En mijn deeg was enorm plakkerig niet zoals jij het omschreef als een beetje klonterig…

  110. Inge van Duijnhoven says:

    december 1st, 2021 at 1:59 pm (#)

    Beste Peggy, Dat zou eigenlijk niet uit moeten maken. Niet elke karnemelk is even dik. Misschien ligt het daaraan. De volgende keer zou ik er dan een klein beetje extra bloem door mengen. Maar grof, klonterig en wat plakkerig klopt wel. Ik hoop dat je broodje toch lekker smaakt. Hartelijke groet, Inge

  111. Peggy says:

    december 1st, 2021 at 3:44 pm (#)

    Ondanks dat het een plakkerig deeg was, is mijn broodje al bij al toch lekker.
    Volgende keer zal ik iets meer bloem gebruiken zoals jij voorstelde.
    Bedankt voor de vlugge respons en suggestie Inge.
    Groetjes Peggy

  112. Inge van Duijnhoven says:

    december 1st, 2021 at 3:49 pm (#)

    Graag gedaan Peggy en een fijne dag verder. Hartelijke groet, Inge

  113. Simon says:

    december 19th, 2021 at 6:56 pm (#)

    Dit recept (sorry) heeft weinig te maken met echt brood. Het is meer een cake die op brood lijkt. Met gist krijg je een fermenteer reactie die de complexe smaken van bloem losmaken. Verder moeten de gluten worden gevormd om de typische broodstructuur te vormen d.m.v. het CO2 dat vrijkomt uit het gist proces. Hoe langer de gist kan werken, hoe lekkerder en complexer de smaken worden. Echt lekker brood heeft tijd nodig. Onder de 3 uur kun je geen echt lekker brood maken. Tijd = smaak. (Ik ben een hobby broodbakker die thuis al 20 jaar brood bakt en leer nog steeds bij, ikzelf prefereer een gistingstijd van minimaal 4 uur).

  114. Inge van Duijnhoven says:

    december 19th, 2021 at 10:42 pm (#)

    Beste Simon, Ik begrijp dat dit recept voor jou als ambachtelijk broodbakker niks is. Inderdaad is de structuur anders dan een lang gerezen brood maar een cake kan ik het echt niet noemen. Voor mensen die snel een brood willen bakken of geen tijd en/of geduld hebben voor een lang fermentatieproces denk ik dat het een prima alternatief is. Fijn dat jij zo geniet van het broodbakken en zelf kan ik ook echt genieten van een lang gerezen zuurdesem brood. Goed dat het naast elkaar kan bestaan. Nog een fijne avond, hartelijke groet, Inge

  115. Hans says:

    januari 12th, 2022 at 4:25 pm (#)

    nieuwe keuken, nieuwe oven en een nieuw brood gebakken. Omdat mijn vrouw wat voorzichtig was vanwege rijzen moest ik de bakplaat met bakpapier en daarop de springvorm plaatsen. daarom was ie niet helemaal droog na 30 minuten. Dus het brood nog een paar minuten zo in de oven gezet. En…….heerlijk. De volgende keer zet ik de springvorm op het rooster. En er komen nog veel volgende keren.

  116. Inge van Duijnhoven says:

    januari 14th, 2022 at 10:41 pm (#)

    Dat klinkt goed! Fijn dat het gelukt is. Hartelijke groet, Inge

  117. Margareth says:

    maart 29th, 2022 at 4:51 pm (#)

    Kan ik ook de helft van alles gebruiken??
    Ben alleen en wil graag elke dag vers brood eten.
    Ben benieuwd naar je antwoord.

  118. Inge van Duijnhoven says:

    maart 29th, 2022 at 6:23 pm (#)

    Beste Margareth, Dat kan zeker. Er zijn zelfs mensen die bolletjes maken van dit deeg. De baktijd is een kwestie van uitproberen. Kijk anders even naar de reactie van Jan Bouwmeester van 8 maart (reacties staan onderaan het recept). Zijn methode is misschien ook iets voor jou. Hartelijke groet, Inge

  119. Margareth says:

    maart 29th, 2022 at 6:41 pm (#)

    Inge,

    Bedankt voor jou snelle reactie.
    Het recept van Jan Bouwmeester heb ik bewaard en ga ik zeker proberen.
    Altijd handig als ze alleen nog maar uit de vriezer afgebakken kunnen worden.

  120. Inge van Duijnhoven says:

    maart 29th, 2022 at 7:17 pm (#)

    Graag gedaan 😉

  121. Hans says:

    maart 30th, 2022 at 5:26 pm (#)

    Hoe kan dat. bij 8 maart staat niks…..Hoe dom ben ik. 8 maart 2021 natuurlijk. Kwam ik pas na 10 min achter. Lol

  122. Inge van Duijnhoven says:

    maart 30th, 2022 at 5:47 pm (#)

    Haha… en toch gelukt, beter laat dan nooit Hans 😉

  123. Shirly says:

    april 19th, 2022 at 10:32 pm (#)

    Nou ik heb gezocht en gevonden. Ik gezocht op snel brood bakken in een uur en toen kwam dit recept naar boven. Wat een fantastisch recept en nog lekker ook. Ik heb het gebakken in een gietijzeren baby wok als expiriment en gelukt. Heerlijk broodje mer roomboter en verse aspergesoep. Nu wachten op mijn starter voor zuurdesem brood.

  124. Inge van Duijnhoven says:

    april 23rd, 2022 at 11:18 am (#)

    Goed om te horen dat een gietijzeren baby wok ook werkt. Zuurdesemstarters zijn geweldig maar soms wil je inderdaad gewoon even snel een broodje bakken..;) Hartelijke groet, Inge

  125. Vivian says:

    juni 5th, 2022 at 5:00 pm (#)

    Ik heb dit brood nu 2x gemaakt. De smaak is heerlijk, de buitenkant knapperig maar de kern blijft plakkerig. De hele binnenkant is heel stevig. Op zich geen drama want ik doe hem dan nog wat langer en dan is de kern in ieder geval niet plakkerig meer. Maar het is ook niet luchtig.
    Ik heb een goedkope vleesthermometer maar ik ben bang dat die kapot gaat als ik hem in mijn combi oven leg om te meten of het wel echt 200 graden is. Maar goed, ik zie wel even. De eerste keer heb ik echt precies gedaan zoals in de beschrijving en toen was het deeg echt een deeg, plakkerig en makkelijk in een bol te vormen. De 2e keer was het deeg korrelig, eigenlijk zoals in de beschrijving, maar ik kon er met geen mogelijkheid een bol van maken. Het was te korrelig. Misschien ondat ik er wat zaden en pitten bij had gedaan? Heb er dus iets meer karnemelk bij gedaan en moest echt goed kneden om er een bol van te maken. Uiteindelijk was de binnenkant nog steeds plakkerig. Maar goed, wel leuk om mee te experimenteren, net zolang tot ik een perfect brood kan maken want zo simpel en makkelijk als dit heb ik nog nooit een brood gebakken. Bedankt, dit is een blijvertje.

  126. Inge van Duijnhoven says:

    juni 7th, 2022 at 1:31 pm (#)

    Beste Vivian, wat jammer dat je brood plakkerig is. Ik denk dat het komt omdat je het deeg teveel kneed. Het hoort echt plakkerig te zijn. Mocht je het deeg niet tot een bol kunnen vormen maak dan je handen wat nat. Dat kan helpen. En zolang het maar een beetje redelijk in de vorm ligt is het goed 😉 Als je vleesthermometer helemaal van metaal is en een temperatuur tot 200C aankan kun je deze gewoon in de oven leggen. Misschien is je oventemperatuur inderdaad niet hoog genoeg. Succes met experimenteren! Hartelijke groet, Inge

  127. Kitty says:

    juni 10th, 2022 at 2:55 am (#)

    Hallo Inge,

    Ik wil uw recept gaan proberen, maar u heeft het over tarwebloem of volkorenmeel wat je ervoor kan gebruiken.

    Is het ook mogelijk om ipv tarwebloem tarwemeel te gebruiken of moet ik dan het recept aanpassen qua hoeveelheid e.d.?

    En smaakt het brood niet zurig vanwege de karnemelk?

    Alvast bedankt voor uw reactie.

    Met vriendelijke groeten,

    Kitty

  128. Inge van Duijnhoven says:

    juni 10th, 2022 at 10:13 am (#)

    Beste Kitty, Je kunt voor dit brood ook tarwemeel gebruiken. Het gewicht blijft hetzelfde. En het brood smaakt niet zuur door de karnemelk. Mocht de smaak je toch niet bevallen dan kun je ook melk gebruiken en 18 gram bakpoeder ipv baking soda (bij bakpoeder heb je geen ‘zuur’ nodig / baking soda is 3x sterker dan bakpoeder, vandaar de 18 gr) Veel succes ermee! Hartelijke groet, Inge

  129. Anne voerman says:

    september 27th, 2022 at 3:28 pm (#)

    Hallo, dank voor het recept. Heerlijk brood. Ik gebruik Griekse yoghurt half om met water. Erg lekker. Groetjes

  130. Inge van Duijnhoven says:

    september 28th, 2022 at 12:36 pm (#)

    Dank voor je reactie. Fijn dat je ervan genoten hebt. Hartelijke groet, Inge

Reageer, je e-mail wordt niet getoond