Recepten

Puree van bloemkool met limabonen

Bloemkoolpuree met limabonen

Minder snelle koolhydraten eten maar wel een verzadigend gevoel? Dan is deze bloemkoolpuree met limabonen een oplossing voor je. Deze puree is luchtig en past bij veel gerechten. Het is snel klaar en super makkelijk te maken.. Probeer eens met kabeljauw uit de oven met krokante korst en gremolata. Een makkelijk gerecht wat ook nog eens chique oogt. Dus ook heel geschikt voor een etentje.

 Limabonen gezond

Limabonen worden ook wel boterbonen of olifantsbonen genoemd. Die laatste vanwege de grootte, ze kunnen wel tot 2 cm. groot worden. De smaak is boterachtig en fluweelzacht. Dat maakt deze boon zo geschikt om te pureren of te verwerken in stoofschotels. Het is naast cannellinibonen een van mijn favoriete bonen, echt vanwege de fijne smaak. Je kunt ze kopen in blik of gedroogd en dan zelf weken.

Ze bevatten veel hoogwaardige eiwitten en zijn rijk aan kalium, calcium, magnesium en fosfor. De koolhydraten in limabonen zijn vooral langzame koolhydraten. Dat betekent dat ze langzamer opgenomen worden in het bloed. Daarmee voorkom je een piek in je bloedsuikerspiegel. Ik las dat deze bonen daarom heel geschikt zijn voor mensen met diabetes. Ik ben alleen geen medicus of diabetes specialist dus check dat vooraf even.

Verwar deze bonen niet met boterboontjes. Dat is de lichtgele variant van de sperzieboon.

Waarom is bloemkool soms bitter?

Sommige bloemkool smaakt wat bitter. Daarom houden veel mensen er niet van. Dit zou te maken hebben met teveel zon op de bloem (dus de bloemkool) of te laat oogsten. Als dat zo is dan is groter in dit geval dus niet persé beter. Kleine kool, eerder geoogst? Verder schijnt het zo te zijn dat de Hollandse bloemkolen niet bitter zijn. Ons bloemkoolseizoen loopt van juni tot oktober. Sowieso denk ik dat we meer van eigen bodem zouden moeten eten in plaats van onze bloemkolen in laten vliegen vanuit Italië of zelfs Azië. Dat scheelt een hoop in de footprint van ons voedsel.

Verschillende soorten puree

Op de site staan verschillende puree recepten zoals zoete aardappelpuree, pastinaakpuree, puree van broccoli en doperwten en natuurlijk gewone aardappelpuree.

Combineer met deze recepten

Deze puree is niet alleen lekker bij de krokante kabeljauw uit de oven maar ook met de Indische gehaktballetjes of Hachee. Echt comfortfood!

Ingrediënten

Voor 4 personen

1 flinke bloemkool

200 tot 400 gr limabonen uit blik (zie opm bereiding), vocht afgieten

1 tl grof gemalen zeezout

¼ tl grof gemalen peper

Klein snufje nootmuskaat

1 tl mosterd

Bloemkoolpuree met limabonen

Bereiding

Tip vooraf:

Je kunt deze puree maken met 200 tot 400 gr limabonen. Met 200 gr (klein blikje) proef je de bloemkool goed en is het lekker om een klein beetje structuur in de bloemkool te houden. Met 400 gr limabonen (groot blik) wordt de puree zacht en soepel en smaakt deze meer naar gewone aardappelpuree, dus zetmeelrijker. Start de eerste keer met 200 gr en maak naar je eigen voorkeur.

Bloemkool koken

Snijd de roosjes van de bloemkool en kook deze iets meer dan beetgaar in gezouten water. Giet af en kook goed droog terwijl je de bloemkool steeds omschudt. Dit is belangrijk want natte bloemkool geeft een natte puree.

Puree maken

Doe de bloemkool in een blender (of eventueel keukenmachine) samen met alle andere ingrediënten. Pureer kort en roer steeds even door. Kan wel tot een keer of 10 omdat je geen andere vloeistof gebruikt, dus je moet een beetje helpen. Niet twijfelen, het komt goed.. Breng verder op smaak met peper en zout.

Eventueel kun je nog andere smaakmakers toevoegen zoals paprikapoeder of kerrie. Afhankelijk van wat je erbij eet.

Puree van bloemkool met limabonen

Reacties

  1. ramona says:

    februari 16th, 2023 at 3:46 pm (#)

    Hi,

    Dit ziet er heerlijk ui! Een stukje vis en wat rauwkost erbij en ik ben helemaal gelukkig met deze snelle maaltijd!

    Ik had laatst Limabonen gekookt voor een Minestronesoep en bij het proeven tijdens het koken bleken die bonen zó bitter te zijn dat ik ze niet in mijn gerecht kon verwerken. Heb jij enig idee waar die bitterheid door ontstaat? Ik had ze nog maar enkele weken in huis, dus kan niet aan “oudheid” hebben gelegen. Heb me suf gezocht op internet, maar vond helemaal niets hierover. Zowel het schilletje als de boon zelf waren bitter. En met bitter bedoel ik dat witlof ernaast zou verbleken! Ik ben gewoon ontzettend nieuwsgierig naar de oorzaak hiervan; nooit eerder meegemaakt en ik eet geregeld bonen.

    Geen idee of het ok is dit hier te plaatsen. Hoop dat je het leest en in de gelegenheid bent een reactie te geven. Alvast dank!

    Groetjes, Ramona

  2. Inge van Duijnhoven says:

    februari 17th, 2023 at 12:58 pm (#)

    Hallo Ramona, dat is inderdaad bijzonder. Omdat je het hebt over schil en boon vroeg ik me af of je verse limabonen hebt gebruikt. Ik las dat die bonen een ‘pittige’ smaak hebben. Daarmee kan ik het trouwens nog niet helemaal verklaren… en meer informatie kon ik ook niet vinden. Misschien heb je toevallig een ‘slechte’ partij bonen getroffen? Snel weggooien en andere bonen kopen zou ik zeggen want Limabonen moeten echt heerlijk zacht en boterachtig zijn. Altijd leuk om dit soort reacties te krijgen, daar heeft iemand anders misschien ook weer wat aan. Hartelijke groet en een fijne dag! Inge

Reageer, je e-mail wordt niet getoond