Recepten

Fondant aardappelen

Fondant aardappelen

Krokant van buiten en smeuïg van binnen, dat zijn fondant aardappelen. Ze zien er niet alleen mooi uit maar smaken ook geweldig. Je hebt wel een pan nodig die je in de oven kunt zetten.

Aardappel in vorm snijden

Traditioneel worden fondant aardappelen in cilinders gesneden. Om het mezelf makkelijk te maken zocht ik online naar een cilinder om uit te steken maar die heb ik niet gevonden. Handmatig snijden kan ook zoals je op de foto ziet. Wil je de vorm maken zoals op de foto? Schil de aardappel en snijd de onder- en bovenkant eraf. Zorg dat je aardappelen allemaal even lang zijn. Snijd nu rondom stukjes weg tot je een mooie cilinder hebt. Zorg dat de aardappelen allemaal ongeveer even groot zijn anders zijn ze niet tegelijk gaar.

Welke vorm je ook kiest, voor een krokant korstje is het handig dat de aardappel rechtop kan staan. Van het snijafval kun je natuurlijk een puree maken, zo gaat er niets verloren.

Combineren met vis

Deze fondant aardappelen passen goed bij allerlei vlees- en visgerechten. Probeer eens met deze scholfilet met paddenstoelen & pecorino.

Ingrediënten

Voor 4 personen

Voorbereiding 10 minuten / bereiding 40 minuten

12 vastkokende aardappelen (redelijk gelijk van vorm)

50 gr boter (liefst geklaarde boter, ghee)

4 el olijfolie

5 takjes tijm

200/300 ml kippenfond (of bouillon)

Grof zeezout en peper

Ovenbestendige pan van ca 20 cm*.

*Neem een pan met de juiste verhouding tov je aardappelen (zie foto), anders heb je teveel bouillon nodig om de pan te vullen. De aardappelen kunnen dat vocht dan niet allemaal opnemen.

 

 

 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 210C

Schil de aardappelen en snijd ze volgens de beschrijving hierboven. Leg ze vijf minuten in koud water om het overtollig zetmeel te verwijderen. Droog de aardappelen goed.

Verhit de olie in de pan en voeg dan de boter toe. Bestrooi de aardappelen aan de boven- en onderkant met peper en zout. Zet de aardappelen rechtop in de pan en laat ze op middelhoog vuur bruinen. Zodra de onderkant een mooi bruin korstje heeft keer je ze om. Laat ook de andere kant mooi bruin worden.

Aardappelen in de oven

Giet de kippenfond bij de aardappelen tot ze voor 2/3e onder staan. Leg de takjes tijm in de pan en breng aan de kook. Zet dan de pan in de oven en laat ca. 30 minuten garen. Tegen die tijd zal zo goed als alle bouillon door de aardappelen zijn opgenomen. De aardappelen zijn gaar zodra een mes er makkelijk in glijdt.

(klik op foto voor vergroting)

Aardappelen fondant

Reacties

  1. Georgette says:

    december 12th, 2021 at 1:44 pm (#)

    Heel lekker gerechtje ! Een beetje spek in de bouillon geeft ook een goede smaak !

  2. Inge van Duijnhoven says:

    december 13th, 2021 at 11:04 am (#)

    Hallo Georgette, wat een goed idee om wat spek toe te voegen. Ga ik zeker proberen, dank je wel. Hartelijke groet, Inge

  3. Marianne says:

    december 17th, 2021 at 11:07 am (#)

    Kun je het ook van te voren klaar maken?

  4. Inge van Duijnhoven says:

    december 17th, 2021 at 11:19 am (#)

    Beste Marianne, Dat kan helaas niet. Wat je wel kunt doen is de aardappelen al eerder schillen en bewaren in water. Wel koel en donker wegzetten. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is de aardappelen droogdeppen, bakken en daarna in de oven zetten. Hartelijke groet, Inge

  5. Marianne says:

    december 26th, 2021 at 3:14 pm (#)

    Hallo Inge,

    Ik dacht misschien een andere volgorde..
    Aardappeltorentjes eerst in de kippenbouillon en daarna afbakken op het laatst.
    Gr.
    Marianne

  6. Inge van Duijnhoven says:

    december 26th, 2021 at 3:32 pm (#)

    Beste Marianne, De aardappelen zuigen zich vol met bouillon. Ik weet niet of je ze dan nog krokant kunt bakken. Nu stopt de bouillon net onder het krokante laagje. Een kwestie van uitproberen. Ik probeerde te bedenken waarom jouw volgorde handiger zou zijn. Kun je dat nog laten weten? Misschien zie ik iets over het hoofd? Hartelijke groet, Inge

  7. Marianne says:

    december 26th, 2021 at 3:50 pm (#)

    Hoi Inge,

    Ik dacht misschien handiger..
    Omdat altijd alles op het laatst in de oven moet.
    Afbakken kun je dan nog ff op Het fornuis doen.
    Ga het een andere keer wel eens uitproberen. Vanavond maar niet..hahaha
    Groeten
    Marianne

  8. Inge van Duijnhoven says:

    december 26th, 2021 at 3:53 pm (#)

    Aha…. ja daar heb je wel gelijk in. Omdat ik veel in de keuken sta heb ik gelukkig twee ovens. En die staan regelmatig samen aan. Beter niet uitproberen bij een kerstdiner inderdaad. Geniet van de avond! Hartelijke groet, Inge

  9. Marianne says:

    december 26th, 2021 at 4:00 pm (#)

    Bedankt Inge.
    Jij ook een fijne avond!
    Groeten Marianne

  10. Simone says:

    februari 19th, 2022 at 3:10 pm (#)

    Hoi Inge,

    Net masterchef op tv terug gekeken.
    Hier werden de aardappelen zoveel boter gedaan dat ze helemaal onderstonden.
    Is dit een ander recept…???

  11. Inge van Duijnhoven says:

    februari 21st, 2022 at 10:36 am (#)

    Hoi Simone, dat lijkt me wel… Zelf ken ik die methode niet. Geen idee wat het resultaat is, of het heel erg vet wordt bedoel ik. Er is ook een omgekeerde volgorde waarbij je de aardappelen eerst gaart in water of bouillon en dan bakt in boter. Dat vind ik persoonlijk meer lijken op ‘gewoon’ gebakken aardappelen. Als je nieuwsgierig bent uitproberen zou ik zeggen.. 😉 Hartelijke groet, Inge

  12. Stephan says:

    oktober 1st, 2023 at 8:29 pm (#)

    Met boter is de klassieke bereiding volgens Escoffier.

  13. Inge van Duijnhoven says:

    oktober 1st, 2023 at 9:57 pm (#)

    Ik geloof je meteen… Escoffier en boter…

Reageer, je e-mail wordt niet getoond