Pruimencompote of jam met kaneel
De toevoeging van citroen, sinaasappelsap en kaneel zorgt ervoor dat je een heerlijke herfstsmaak krijgt. Deze combinatie gebruikte ik eerder al in pruimenijs. Ook lekker! Ik gebruik het liefst pruimen die nog stevig zijn. Dan vallen de pruimen bij het koken niet helemaal uit elkaar. Om echt dikke jam te maken zijn hele rijpe pruimen, eventueel fijn gemalen met een staafmixer, meer geschikt. Probeer het beide gewoon uit zou ik zeggen… oh ja, in 15 minuten klaar he…
Wat is compote?
Compote is dunner dan jam en heeft nog stukjes fruit. Zo simpel is het eigenlijk. Probeer ook eens ander fruit en maak deze rode bessencompote.
Hoe eet je deze jam / compote?
Het ligt er een beetje aan wat de structuur is. Als compote met stukjes pruim heerlijk op je yoghurt in de ochtend of over een bol vanille-ijs. Als jam superlekker op een boterham of pannenkoeken. Gebruik de jam ook als glazuur op een taart. Even opwarmen, met een kwastje de taart bestrijken en klaar.
Hoeveel suiker in jam?
Als je de gebruiksaanwijzing volgt op het pak geleisuiker dan gebruik je 50:50. Dus 500 gram fruit en 500 gram suiker. Veel en veel te zoet (als je het mij vraagt). Ik gebruik op 500 gr pruimen maar 200 gr suiker en dat is meer dan genoeg. Helemaal als je pruimen al zoet zijn van zichzelf. De jam wordt dan fris en niet te zoet. Suiker is wel een bindmiddel dus minder suiker betekent dunnere jam. Eventueel kun je de pruimen na het koken fijnmalen met een staafmixer. Dan wordt je jam wel iets dikker.
Recept voor kersenjam
Eerder maakte ik ook al een recept voor kersenjam uit de 17e eeuw. Met lekker veel specerijen en super smaakvol.
Recept voor snel brood
Wil je naast de jam ook zelf brood bakken? Dat kan met dit recept in 30 minuten. Ik heb zowel een variant voor ‘gewoon’ brood als rozijnenbrood.
Ingrediënten
Voor 1 flinke pot jam / compote
Voorbereiding 5 minuten / bereiding 10 minuten
500 gr rijpe pruimen
1/2e tl kaneel
2 el citroensap
2 el sinaasappelsap
200 gr geleisuiker
Bereiding
Fruit schoonmaken
Halveer de pruimen en verwijder de pit. Snijd de pruimen in stukjes. Doe de pruimen in een kleine pan met de kaneel, citroensap en sinaasappelsap. Breng aan de kook doe de suiker erbij.
Fruit koken
Breng nogmaals aan de kook en laat ongeveer 4 minuten zachtjes doorkoken. Schep de jam / compote in een schone pot. Laat afkoelen en bewaar in de koelkast.
Geduld
In het begin is de compote nog wat dun. Als je de pot een paar dagen in de koelkast laat staan wordt de compote / jam vanzelf wat dikker.
Reageer, je e-mail wordt niet getoond