DNA richting Turkije & Afrika

DNA richting Turkije & Afrika

DNA richting Turkije & Afrika

DNA richting Turkije & Afrika. De tweede DNA uitslag is binnen! Ik vond het wel spannend om te bekijken. Je hoort zo vaak dat mensen heel andere uitslagen krijgen bij een tweede test. Maar niets is minder waar…. Ook deze test geeft een duidelijke lijn richting Azië, stopt bij de grens met Iran en buigt dan strak af richting Afrika naar de oermoeder.

Haplogroep

Deze test zoekt de lijn langs vrouwelijk DNA, het zogenaamde mitochondriaal DNA. Er wordt dus gekeken naar kenmerken die op mijn DNA zitten en die hetzelfde zijn als vrouwelijk DNA wat eerder onderzocht is. Deze zogenaamde haplo kenmerken geven aan uit welke haplogroep je komt en wie dan je uiteindelijke oermoeder is.

Hoe dat zit?

De hele wereldbevolking stamt af van enkele oer-voorouders. Vervolgens hebben we ons vermenigvuldigd en over de wereldbol verspreid. Ik praat dan wel over 120.000 tot 140.000 jaar geleden. Er wordt wel gezegd dat alle oermensen uit Afrika komen.

Bloedgroep B

Wat ik zelf het meest interessant vind aan deze uitslag is de abrupte afbuiging bij Turkije/Iran. Daar zijn mijn voorouders gemigreerd richting Europa. Ik vraag me dan ook af of mijn bloedgroep B, die oorspronkelijk uit Mongolië komt, via de vaderlijke lijn de familie is binnengekomen.

Zou ik dat nog kunnen achterhalen?

Wil je ook mijn andere uitslag zien? Lees dan mijn blog: 90% Engels of niet? En waarom ik dit wil lees je in de allereerste blog over deze zoektocht: Bloedgroep B, bijzonder?

Reageer, je e-mail wordt niet getoond