Pittige tomatensaus
Deze pittige tomatensaus gebruik ik voor Italiaanse arancini. Die combinatie is echt overheerlijk. Een schepje saus, een balletje erop en smullen maar… Toch kun je deze saus ook gebruiken op een lekkere hamburger. Of voeg er gehaktballetjes aan toe en combineer met lekkere groenten en pasta.
Wat is arancini
Het zijn kleine Italiaanse risottoballetjes die vaak gevuld worden met mozzarella of andere kaas die lekker smelt. Je eet ze als borrelhapje, amuse of voorgerecht. Ze zijn verrassend makkelijk te maken. Het recept voor arancini vind je hier.
Kun je deze tomatensaus invriezen?
Zeker wel! De saus is prima in te vriezen. Laat afkoelen en doe in een diepvriesbakje. Vries dan meteen de arancini’s ook in. Laat ze na het bakken of frituren goed afkoelen op een rek en leg ze dan los van elkaar, op een bakplaat(je) afgedekt in de vriezer. Zijn ze eenmaal bevroren dan kun je ze samen in een diepvrieszak doen. Haal ze 2 a 3 uur van tevoren uit de vriezer en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Besmeer ze voor ze de oven ingaan licht met olijfolie en verwarm 15 a 20 minuten op 180C in de oven. Dan zijn ze weer lekker knapperig en smeuïg van binnen. Het perfecte gerecht voor een etentje dus.
Meer recepten met tomatensaus
Het is misschien wel de meest gemaakte saus ooit. De variaties zijn eindeloos. Check bijvoorbeeld ook eens deze:
Gehaktballen met tomatensaus en mozzarella
Ingrediënten
Voldoende saus voor 4 personen pasta of 15 arancini balletjes / amuses
Voorbereiding 5 minuten / bereiding 10 minuten
Halve ui, gesnipperd
2 tl olijfolie
1 teen knoflook, gehakt
Halve tl gedroogde tijm
1 tl paprikapoeder
Klein snufje chilivlokken (paar vlokjes is genoeg, toevoegen kan altijd)
1 tl tomatenpuree
1 blik gepelde tomaten
2 tl rode wijnazijn
Halve tl grof zeezout
Bereiding
Ui fruiten
Verwarm de olijfolie in een klein pannetje en fruit daarin de ui tot deze zacht is. Neem de tijd duurt zeker 5 minuten (dan wordt de ui zacht en zoet). Voeg de knoflook, tijm, paprikapoeder, chilivlokken en tomatenpuree toe en fruit nog een minuutje.
Saus koken
Doe de gepelde tomaten erbij en druk de tomaten wat fijn in de pan. Voeg de rode wijnazijn en het zout toe en laat 10 minuten zachtjes pruttelen. Pureer de saus helemaal fijn met een staafmixer. Proef of er nog zout en peper bij moet.
Serveer de tomatensaus lauwwarm bij de arancini of voeg toe aan pasta en/of gehaktballetjes.
Reageer, je e-mail wordt niet getoond