Recepten

'Pink' Pavlova met aardbeien

‘Pink’ pavlova met rood fruit

Deze mooie ‘pink’ pavlova met rood fruit is een waar spektakelstuk. Echt een nagerecht wat je op tafel zet op een feestdag. De pavlova heeft een krokante buitenkant en zachte binnenkant. Zoet maar ook fris door het vers fruit wat erop ligt. Hieronder vind je een uitgebreide tekst met veel tips & tricks voor het maken van een perfecte pavlova. Deze pavlova is gemaakt met verantwoord kleurstof. Dat kun je natuurlijk ook weglaten en een witte maken.

Tips & tricks bij het maken van pavlova

Een van de eerste dingen die ik maakte toen ik deze website begon was een pavlova. Een mooie hoge met veel vers fruit en lemoncurd erop. Ik stelde alleen nogal hoge eisen bleek achteraf. Want wat ik ook probeerde, de ene keer zat er een scheurtje in, de andere keer was de binnenkant een beetje ingezakt. Helemaal gaaf lukte met geen enkele methode. Ik vond dat ik die pavlova niet online kon zetten en schreef een blog over deze ‘fake pavlova’.

Basisregels pavlova

Inmiddels weet ik beter… Een scheurtje of minimale inzakking maalt niemand om. Ik zie zelfs foto’s voorbij komen waarbij de hele binnenkant wordt opgevuld met slagroom. De omstandigheden zijn dan ook van grote invloed bij het maken van een pavlova. Zit er veel vocht in de lucht? Was de kom echt helemaal vetvrij? Verwarmt de oven tot exact de temperatuur die jij wilt? Allemaal zaken die het resultaat beïnvloeden. Moet je het dan maar niet maken? Nee zeker niet! Want eigenlijk is het recept goed te doen.

Er zijn een paar basisregels die van belang zijn. Maak een pavlova niet als je net 2 uur lang pannen op het vuur hebt gehad en je keuken vol stoom hangt. Ga ook je waterkoker niet aanzetten terwijl je de eiwitten aan het kloppen bent. Eigenlijk sowieso niks met stoom zolang je hiermee bezig bent. Zorg dat de kom waarin je de eieren klopt echt helemaal vetvrij is. En check je oventemperatuur als je daaraan twijfelt. Verder zou ik zeggen ‘go for it’!

Q&A Pavlova

Hieronder een paar vragen en antwoorden bij het maken van een pavlova:

Waarom wordt mijn eiwit niet stijf? Waarschijnlijk is je kom net niet schoon of er zit een spoortje eigeel bij je eiwit.

Waarom zakt mijn pavlova in? De suiker is niet voldoende opgelost in het eiwit. Of je hebt juist veel te lang geklopt. Het kan ook zijn dat het veel te vochtig is. Een vochtigheidspercentage van 40% of lager is ideaal.

Waarom loopt er vloeibaar suiker uit mijn pavlova? Ook hierbij is de suiker waarschijnlijk niet helemaal opgelost of de pavlova was nog niet gaar.

Waarom is mijn pavlova zacht? Overal lees je dat je de deur dicht moet houden bij het koelen van een pavlova in de oven. Maar bij mij werkte dat juist niet. Sindsdien zet ik de ovendeur op een kleine kier (ik doe er een hele platte spatel tussen).

Hoe splits je een ei?

Misschien ligt het voor de hand maar toch wil ik deze tip meegeven. Meestal breek je het ei en giet je de eidooier van de ene helft van de eierschaal in de andere enz tot al het eiwit in het kommetje ligt. Maar als je net als ik geen lange nagels hebt kun je het hele ei ook in het kommetje doen en de dooier er voorzichtig, als een grijparmpje, met je vingers uitvissen. Zo doe ik het eigenlijk altijd. Overigens gebruik ik altijd 3 kommetjes. Breek het ei in kom 1. Haal de dooier eruit en doe die in kom 2. Giet het eiwit in kom 3. Doe hetzelfde met de andere eieren. Waarom ik het zo doe? Mocht je toevallig een eidooier breken zijn niet al je eiwitten verloren maar alleen dat ene ei in het eerste kommetje. Maak van de overgebleven dooiers deze lekkere lemoncurd.

Mini pavlova maken

Liever klein beginnen? Probeer dan deze mini-pavlova’s. Die zijn foolproof! Dat recept is met kersencompote maar kun je natuurlijk ook maken met de toppings uit dit recept. Of maak een van de andere lekkere feestelijke toetjes op de site. Er zijn makkelijke toetjes uit een glas maar ook allerlei soorten ijs.

Limoenijs met ananas en mascarponeroom

Rabarber met luchtige yoghurtmousse

Mangomousse in een glaasje

Vanillevla met sinaasappel

Ingrediënten

Voor 6-8 personen

Voorbereiding 30 minuten / bereiding 120 minuten + koelen

225 ml eiwit

330 gr fijne kristalsuiker (geen grove suiker gebruiken)

Snufje zout

Optioneel: snufje rode kleurstof (poeder)

1 tl witte wijnazijn

1 el maïzena

Fruit

300 gr aardbeien

Handje bessen, of ander fruit

1 el citroensap

Poedersuiker

Room

150 ml slagroom

75 gr mascarpone, kamertemperatuur

Handje muntblaadjes

Tips en tricks voor een perfecte pavlova

Bereiding

Tip vooraf: gebruik hele verse eieren op kamertemperatuur. Liever geen flesje eiwit. Dat leverde bij mij een minder resultaat op. Zie ook de tips bovenaan dit artikel.

Pavlova maken

Maak de kom waarin je de eieren klopt helemaal vetvrij (goed wassen dus en drogen met een schone doek). Splits de eieren. Zie tips bovenaan.

Klop de eiwitten op halve snelheid (anders komt er teveel lucht in) tot er witte pieken ontstaan. Voeg dan het lepel voor lepel de suiker toe. Wacht steeds een paar seconden voordat je de volgende lepel toevoegt.  Schraap tussendoor de randen een keer schoon. Doe direct na de laatste suiker de kleurstof en het zout erbij. Zet als dit is toegevoegd de mixer op een hogere stand (zeg op 8 van 10). Dit duurt waarschijnlijk 6 tot 8 minuten.

Oven voorverwarmen

Verwarm nu de oven voor op 140C boven- en onderwarmte.

Neem wat eiwit tussen je vingers of proef een beetje. Als je echt helemaal geen korreltjes meer voelt/proeft is het eiwit goed. Klop niet langer dan nodig want dan kan het eiwit juist weer inzakken.

Zeef de maïzena boven het eiwit en meng samen met de witte wijnazijn op de laagste stand door het mengsel.

Pavlova vormen

Teken een cirkel van ca 20 cm (gebruik een bordje ofzo..) op een vel bakpapier. Keer het vel om (inkt naar beneden) en leg op een bakplaat. Schep de meringue (eiwit) op de cirkel. Maak een mooie ronde vorm en strijk met een lepel van beneden naar boven voor mooie ribbels.

Schuif net onder het midden in de oven en schakel de temperatuur terug naar 100C. Bak de pavlova 120 minuten en laat nog zeker 3 uur afkoelen in de oven (liever een hele nacht). Zet de deur op een kleine kier zodat eventueel overtollig vocht weg kan.

Fruit wassen

Was de bessen en aardbeien en halveer 150 gram aardbeien. Zet apart.

Aardbeiensaus maken

Snijd de rest (150 gr) van de aardbeien in stukjes en doe samen met 1 el citroensap in een pannetje. Laat 10 minuten pruttelen. Voeg indien nodig wat (poeder)suiker toe en laat oplossen. Mix met een staafmixer tot een gladde saus en laat afkoelen.

Mascarponeroom

Klop met een mixer de slagroom met een halve el poedersuiker (of meer naar smaak) en 1 tl vanille-extract stijf. Mix dan de mascarpone er op de laagste snelheid doorheen. Zodra het goed gemengd is stoppen met mixen (anders wordt het weer dun).

Pavlova serveren

Maak met een dunne spatel/paletmes de pavlova los van het bakpapier. Leg voorzichtig op een taartschaal. Schep de room erop en een paar lepels aardbeiensaus. Garneer met de aardbeien, bessen en munt. Schenk de rest van de saus in een kannetje en serveer meteen.

Roze pavlova met aardbeiensaus en fruit

 

Reacties

 1. Stephanie says:

  mei 8th, 2024 at 12:13 pm (#)

  Meissie, hij ziet er werkelijk verrukkelijk fantastisch uit … maar ik begin er niet aan.
  Waar ik wel van droom is ooit zelf macarons te kunnen maken. Als een paar keer geprobeerd, het resultaat als je fake pav.

  Het boek van Zumbo heb ik al in huis.
  😉

 2. Inge van Duijnhoven says:

  mei 10th, 2024 at 10:18 am (#)

  Misschien een keer samen?

Reageer, je e-mail wordt niet getoond