Piet Hein Eek wist ‘het’
Piet Hein Eek wist ‘het’. ‘It’ I can’t define ‘it’, but I know it when I see ‘it’, is een spreuk die al zolang ik werk op mijn inspiratiebord hangt en steeds mee verhuist van werkplek naar werkplek. Ik heb er altijd in geloofd dat je intuïtief weet of iets klopt of niet. Precies dat gevoel moet PietHeinEek hebben gehad toen hij ruim tien jaar geleden voor het eerst kwam kijken op Strijp R. Hij zocht een nieuwe plek voor zijn onderneming.
In die tijd was ik als communicatieadviseur betrokken bij het nieuwe woon- en werkgebied en leidde hem samen met collega Erna rond in de oude hallen op het voormalig fabrieksterrein van Philips in Eindhoven. Maar wat heet rondleiden, binnen vijf minuten was hij gegrepen door wat hij zag en stoof hij van hal naar hal, rende trappenhuizen op en weer neer. We lieten hem maar begaan. Eenmaal weer buiten bedankte hij ons vriendelijk en de rest is history..
Gesloopt
De meeste hallen op Strijp R zijn gesloopt en veel mensen hebben hier inmiddels een nieuwe woonplek gevonden. De werkplaats, winkel en restaurant van Piet Hein Eek zijn inmiddels een begrip in Eindhoven en ver daarbuiten.
Ik denk alleen niet dat bezoekers van zijn restaurant zien wat ik zie. Dat zij weten dat de ijzeren pijpen van de bar vroeger langs het plafond liepen en dat daar de gassen doorheen getransporteerd werden die nodig waren voor de productie van televisies of onderdelen daarvan. Dat de dakramen, waar nu het licht door naar binnen stroomt, vroeger verborgen waren onder een heel lelijk groen plafond. En dat de hallen gevuld waren met de lucht van smeerolie en een soort mufheid die ontstaat als ruimtes lang leeg staan.
Opnieuw uitgevonden
Wel denk ik dat bezoekers gegrepen worden door de voelbare geschiedenis van de plek die doortrokken is in alle stenen, trappenhuizen, raampartijen en zelfs het tegenover de hallen gelegen perronnetje. Je kunt er niet omheen dat dit een plek is waar gewerkt werd, arbeiders zich het zweet van het voorhoofd hebben gewist en hun zwarte handen afgeveegd aan met olie besmeurde doeken.
En gewerkt wordt er sinds een aantal jaar opnieuw. Door de mensen van Piet Hein Eek, maar ook talloze kleine ondernemers, kunstenaars en ambachtslieden die hier hun plek gevonden hebben. Het is een blijvende plek van inspiratie geworden. Opnieuw uitgevonden om te blijven.
Afscheid
Het restaurant bezoek ik regelmatig en afgelopen week had ik er een bijzonder etentje. Ik nam afscheid als redactielid van Renda (netwerk voor professionals in de sociale woningbouw). Symbolisch mooi om, in mijn transitie naar de food business, afscheid te nemen op een plek waar het ooit, ook voor mij, allemaal begon.
Tijdens dat afscheidsetentje kregen we een aardperensoep. Ik ben dol op aardpeer! En ik heb gelezen dat het een trend gaat worden in 2020. Dus daarom mijn recept weer eens opgediept en voor jullie gemaakt. Het recept staat online: aardperensoep met bospaddenstoelen.
Ken jij de werkplaats en winkel van Piet Hein Eek nog niet? Ga dan eens kijken en breng meteen een bezoekje aan zijn restaurant. Het is de moeite waard. www.pietheineek.nl.
Binnenkort kun je er overigens ook blijven slapen.
(klik op foto voor vergroting)
Reageer, je e-mail wordt niet getoond