Oven pasta tomaat & mozzarella
Dit wordt een nieuwe favoriet hier. Deze oven pasta tomaat & mozzarella zit bomvol smaak. Toch is het recept heel makkelijk en zitten er niet teveel ingrediënten in. Daarnaast is deze ovenschotel snel klaar dus wat let je om deze pasta op je menu te zetten?
De Italiaanse naam voor ovenpasta is ‘Pasta al forno’. Er zijn ongelofelijk veel verschillende manieren om het klaar te maken. Denk aan pasta bolognese of pasta met macaroni en gehakt uit de oven. Allemaal ‘al forno’.
Ambachtelijke mozzarella
Voor deze pasta gebruikte ik de mozzarella van waterbuffelboerderij ‘De Stoerderij’. Lees het inspirerende verhaal over Arjan en zijn 100 waterbuffels in deze blog. Ze maken niet alleen mozzarella maar ook kaas, ijs, yoghurt en nog veel meer. Op www.destoerderij.nl lees je er alles over en vind je ook de verkooppunten.
Wel of geen ansjovis?
Je gerecht smaakt niet naar vis als je een ansjovis toevoegt. Het zorgt juist voor een lekker hartige smaak. Mensen die vaker mijn recepten maken zullen het dan ook regelmatig tegenkomen. Zo’n potje ansjovis blijft in de koelkast heel lang goed. Wil je deze pasta helemaal vegetarisch maken laat dan de ansjovis weg.
Gezonde pasta
Om te zorgen dat je genoeg groenten binnenkrijgt zit er niet alleen tomatensaus in deze pasta maar ook een lekkere berg cherrytomaatjes.
Meer recepten met pasta
We schuiven pasta hier niet alleen in de oven maar maken er ook pastasalades mee. Hieronder vind je wat ideeën ter inspiratie.
Pasta tomaat & tonijn uit de oven
Pastasalade met Italiaanse smaken
Ravioli met Marokkaans stoofvlees
Ingrediënten
Voor 2 / 3 personen
Voorbereiding 10 minuten / bereiding 30 minuten
Olijfolie
2 sjalotten, fijn gesnipperd
1 teen knoflook, gehakt
2 ansjovisfilets (uit pot of blik / weglaten voor vega variant)
Snufje gedroogde chilivlokken (of wat cayennepeper)
1 blik tomatenblokjes
400 gr cherrytomaten, gehalveerd
200 gr rigatone (of andere grotere pasta zoals fusilli)
10 gr basilicum, blaadjes grof gehakt
1 bol mozzarella van ca 150 gr in plakken
75 gr Parmezaanse kaas, geraspt
¼ tl grof peper
½ tl grof zeezout
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180C hetelucht
Kook de pasta ‘al dente’. Dus niet moddergaar want de pasta gaart in de oven nog wat na. Giet af en zet apart.
Verwarm ondertussen 2 el olijfolie in een pannetje en fruit de sjalot samen met de knoflook, ansjovis en chili zachtjes gaar. Zet het vuur laag want anders verkleurt de knoflook en dan wordt hij bitter. Voeg de tomatenblokjes, 150 ml warm water, peper en zout toe en laat 10 minuten zachtjes pruttelen. Pureer de saus glad met een staafmixer. Voeg de gehakte basilicumblaadjes toe en roer door.
Schep de helft van de saus, de helft van de Parmezaanse kaas en de cherrytomaatjes bij de pasta en roer door. Schep een dun laagje saus in een ovenschaal en stort de pasta daarop. Giet de rest van de tomatensaus over de pasta.
Beleg de pasta met de plakken mozzarella en bestrooi met de rest van de Parmezaanse kaas. Schuif 12/15 minuten in oven. Zet de grillstand aan (als je die hebt) en grill de kaas 3 minuten tot deze lichtbruine randjes heeft. Bestrooi de pasta met nog wat basilicumblaadjes en serveer.
Reageer, je e-mail wordt niet getoond