Nasi goreng met veel groenten
Nasi goreng met veel groenten is niet de traditionele manier van bereiden. De naam nasi goreng betekent zoveel als gekookte rijst (nasi) die na afkoeling gebakken wordt (goreng). De basis is eigenlijk heel simpel. Meestal wat ui en knoflook, een chilipeper en ketjap. Vaak wordt er ook kokos aan toegevoegd. Waarom ik dat niet doe lees je in mijn blog ‘Vader van vriendje maakt nasi‘. Wel heb ik aan deze nasi een flinke hoeveelheid groenten toegevoegd zodat het een complete maaltijd is.
Restjes van de vorige dag
Vaak wordt nasi gebruikt om restjes van de vorige dag op te maken en geserveerd als ontbijt. In Indonesië zie je dat nasi eigenlijk op elk moment van de dag gegeten wordt. Wij vonden het heerlijk om nasi als lunch te eten in Indonesië. Met flink wat sambal erbij. De hitte van het gerecht zorgt ervoor dat je de hitte van de zon zelfs beter kunt verdragen.
Nasi goreng is een nationaal gerecht van Indonesië. De Nederlandse soldaten die gelegerd waren in Nederlands-Indië hebben het mee naar Nederland gebracht.
Trassi ofwel garnalenpasta
Een onmisbaar onderdeel in nasi is Trassi. Dat is een smaakmaker die gemaakt wordt van gefermenteerde garnalen. Soms zit het in currypasta maar even vaak wordt het los toegevoegd aan een gerecht. Dat heb ik hier gedaan. Je koopt het als een klein gedroogd blokje in de toko of goed gesorteerde supermarkt. Schrik niet van de geur! Het stinkt ontzettend… Maar een kleine hoeveelheid in je nasi geeft een heerlijke diepe smaak. Garnalenpasta kun je lang bewaren. Een geopend pakje bewaar je het beste in een goed afgesloten potje zodat de geur niet kan ontsnappen…Tegenwoordig wordt er trouwens ook vloeibare Trassi verkocht op basis van specerijen en smaakstoffen. Wil je de real deal, let dan op de ingrediëntenlijst.
Nasi met zoetzuur
Een lekker frisse ‘bite’ bij je nasi? Maak dan deze zoetzure komkommer.
Indonesische recepten
Op de site staan meer recepten uit Indonesië zoals deze Indische smoorkip of Indische balletjes.
Ingrediënten
Voor 4 ruime porties
Voorbereiding 35 minuten (excl afkoelen rijst) / bereiden 15 minuten
300 gr kippendijen, in blokjes
Ca. 750 ml kippenbouillon
200 gr rijst
2 el olie
1 ui, fijn gesnipperd
200 gr prei, fijn gesneden
400 gr wortelen, geschild en in plakjes van max 0,5 cm
1 rood pepertje, zaadjes verwijderd, in fijne reepjes
5 gr trassi, is blokje van ca 1,5 x 1,5 cm
1 el tomatenpuree
2 flinke tenen knoflook, geperst
1 tl kurkuma
2 tl korianderpoeder
1 tl komijnpoeder
1 tl laos
250 gr champignons, in plakjes
250 gr doperwten (diepvries wel ontdooid)
100 gr taugé
2 bosuitjes, gesneden
5 el ketjap manis (of meer naar smaak)
3 el citroensap
1 el geraspte gember
Grof zeezout
1 tl sambal
Handje pinda’s
Extra: bosui, gebakken ei, kroepoek, sambal, knapperige uitjes, zoetzuur
Bereiding
Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking in de kippenbouillon en laat helemaal afkoelen (kan ook de dag van tevoren). Als je het afkoelen overslaat wordt je nasi zompig.
Doe de blokjes kippendij met 1 el citroensap, 1 el ketjap en 1 el geraspte gember in een schaal (of zakje) en marineer een half uur (langer kan ook gerust).
Doe 2 el olie in een wok en bak de ui, prei en wortels ca. 5 minuten op hoge temperatuur. Bak zo droog mogelijk dus duw je groenten aan de zijkant van de wok omhoog (anders gaat het stoven). Voeg dan de specerijen, tomatenpuree, knoflook, pepertje en champignons toe, verkruimel de trassi boven de pan en bak 5 minuten. Nu mag de kipfilet erbij, bak weer 5 minuten.
Voeg dan de doperwtjes 4 el ketjap, 1 tl sambal, bosuitjes, taugé, 1 tl grof zeezout en 2 el citroensap toe.
Meng met de gekookte rijst, bak het geheel op hoog vuur goed door, breng indien nodig verder op smaak met zout en dien op met wat pinda’s. Optioneel kun je nog extra bosui, knapperige uitjes, extra sambal, een gebakken ei, kroepoek en zoetzure komkommer toevoegen.
maart 11th, 2021 at 1:05 pm (#)
Hoi Inge,
Nasi klaargemaakt, met (inderdaad voorgebakken) tofu.
Doperwten vervang ik geregeld, zeker in het seizoen, door sperziebonen.
Behalve de omelet en de kroepoek maak ik er altijd ook satésaus bij.
Verder prima nasi zo maak ik het ook altijd klaar.
Groetjes,
Renée
maart 11th, 2021 at 2:05 pm (#)
Hoi Renee, Dank voor je reactie. Het wisselen van groenten naar de seizoenen is een goed idee. En je tips helpen anderen ook weer. Hartelijke groet, Inge