Moutzentra een rijst- en linzensalade
Eet deze salade zo of combineer met zomerse recepten van de grill. Maak bijvoorbeeld gegrilde aubergines of kip. Of leg Kip in de oven. En wat dacht je van pittig gehakt? Maar eet deze Moutzentra, een rijst- en linzensalade, ook gerust als hoofdmaaltijd. In het Midden-Oosten eten ze deze salade vaak zo en dan aangevuld met een groene salade.
Moutzentra
De naam van deze salade is Moutzentra en komt uit het boek Nistisima. Eerder maakte ik er al deze salade met biet en een salade met peer en venkel uit. Wil je meer vegetarisch eten? Dan is dit een fijn boek. Daarnaast staat het vol met familieverhalen en foto’s.
Voorgekookte linzen of niet
In het recept worden gedroogde linzen gebruikt. Maar linzen koken kan soms lang duren en dus probeerde ik voorgekookte linzen. Dat gaf toch niet het beste resultaat. Dus daarom kook ik de linzen nu vers, dat maakt dit gerecht zoveel lekkerder. Het beste kies je linzen die je niet hoeft te weken dan zijn ze meestal in 20 a 30 minuten wel gaar.
Meer maaltijdsalade recepten
Geen gebrek aan goede recepten op deze site. Er zijn vegetarische salades of met vis of vlees. Hieronder vind je wat inspiratie:
Groene asperge salade met geitenkaas
Salade met rijst olijven en abrikozen
Tomatensalade met geitenkaas en basilicum
Salade burrata met sinaasappel en granaatappel
Ingrediënten
Voor 4 personen
Voorbereiding 15 minuten / bereiding 30 minuten
250 gr gedroogde groene linzen (check of je de linzen nog moet weken)
130 gr basmati rijst
4 uien
3 tenen knoflook
4 el olijfolie of zonnebloemolie
1 tl komijnpoeder
15 gr bladpeterselie
50 gr amandelschaafsel
50 gr gedroogde cranberries of gedroogde zure kersen
100 gr granaatappelpitjes
1 citroen
Bereiding
Breng een pan met gezouten water aan de kook. Kook de linzen ongeveer 20 minuten. Spoel af in een zeef en breng opnieuw een pan gezouten water aan de kook. Kook nu de linzen samen met de rijst nog ca 12 minuten. Giet goed af en laat 10 minuten staan met gesloten deksel.
Pel de uien en knoflook en snijd beiden fijn terwijl de linzen koken. Verwarm een koekenpan en bak de ui met de knoflook, komijnpoeder en flink peper en zout tot de uien mooi gekarameliseerd en zacht zijn. Duurt ongeveer 10 a 15 minuten.
Rijst en linzen koken
Rooster in een kleine pan het amandelschaafsel met een snuf zout en een tl olie goudbruin. Laat op een keukenpapiertje afkoelen.
Ingrediënten mengen
Haal de pitjes uit de granaatappel en snijd de peterselie grof. Meng beiden met het amandelschaafsel en de zure kersen/cranberries. Knijp een halve citroen uit en schep door elkaar. Snijd de andere helft van de citroen in partjes.
Meng de linzen/rijst met het uienmengsel en schep goed door elkaar. Breng verder op smaak met zout en peper. Garneer met het granaatappelmengsel, een extra partje citroen en serveer.
Reageer, je e-mail wordt niet getoond