Recepten

Makkelijke kip uit de oven

Makkelijke kip uit de oven

Een hele geroosterde kip uit de oven. Wat een feestje… Het vel langzaam bruin zien kleuren en je verheugen op de smaak van kip, knoflook en citroen. En nog super makkelijk ook! 5 minuten voorbereiden en dan alleen wachten.

De kip vlinderen

Deze makkelijke kip uit de oven is gevlinderd. Dat betekent dat de kip langs de ruggengraat wordt doorgeknipt, en vervolgens plat gelegd. Het voordeel hiervan is dat de kip gelijkmatiger gaart omdat alle stukken ongeveer even dik zijn. De binnenkant van de kip ligt bovendien op plakken citroen en knoflook. Die smaken trekken lekker in. En de citroen zorgt er ook voor dat de kip lekker mals blijft.

Een aanrader met aardappelen uit de oven. Lekkere salade erbij en je maaltijd is compleet.

Ingrediënten

Voor 4 personen

Voorbereiding 15 minuten / oventijd 50 minuten

Een hele kip van ca 1,2 kg.

3 citroenen

3 bollen knoflook

1,5 el mosterd (milde Franse)

2 el olijfolie

Peper en zout

Kip uit de oven met knoflook & citroen

 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200C (of 180C hetelucht)

Leg de kip met de bolle kant naar onder (de rugzijde is nu boven). Knip met een stevige (gevogelte) schaar de rug doormidden (langs de ruggengraat). Je kunt eventueel aan beide zijden langs de ruggengraat knippen en deze verwijderen maar dat hoeft niet. Draai de kip om en druk plat.

Maak een mengsel van de olijfolie, mosterd, peper en zout. Smeer daar de kip mee in, vooral de velkant (dus de borstkant), inclusief de poten en vleugels.

Snijd de citroenen in dikke plakken (2/3 cm, gooi de uiteinden weg) en de knoflookbollen doormidden. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat of in een braadslede. Leg de kip met de velkant naar boven op de citroen en knoflook. Vouw de vleugeltjes wat naar binnen, dan verbranden ze niet.

Schuif in de oven en rooster in ca 50/55 minuten gaar. Dek eventueel na ca 30 min af met aluminiumfolie als de kip al mooi bruin en knapperig is. Wanneer je een vork of prikker in de kip steekt moet het vocht helder zijn wat eruit komt (niet roze). Anders nog iets langer garen. Serveer de knoflookteentjes en plakken citroen bij de kip.

Makkelijke kip uit de oven

Reacties

  1. Stephanie - Coolen says:

    juli 10th, 2020 at 11:53 am (#)

    Ik vind het er heerlijk uitzien … helaas lust mijn man geen kip die lijkt op kip … ik moet het altijd verstoppen voor hem … jeugdtrauma … dus ik bewaar hem voor als hij op reep is. 😀

  2. Inge van Duijnhoven says:

    juli 10th, 2020 at 11:57 am (#)

    Vast genoeg mensen om je heen die zo’n kippetje met je willen verorberen 😉

  3. Willie de Jong says:

    augustus 31st, 2020 at 11:27 am (#)

    Het lijkt mij heerlijk , ik hou ervan maar ik ben alleen en kan geen hele kip op dus probeer het met een halve

  4. Inge van Duijnhoven says:

    september 1st, 2020 at 10:09 am (#)

    Moet ook zeker lukken!

  5. Linda says:

    december 19th, 2020 at 12:12 pm (#)

    Een heerlijk recept. Makkelijk te maken en smaakt geweldig. Lekker met gebakken aardappels en een frisse salade.

  6. Inge van Duijnhoven says:

    december 19th, 2020 at 4:36 pm (#)

    Goed om te horen Linda! Dank voor je reactie. Hartelijke groet, Inge

  7. Patricia says:

    januari 10th, 2021 at 12:00 am (#)

    Morgen wordt deze gemaakt, met boerenfriet, salade en knoflookbroodjes.
    Alleen heb ik maar 1 bol knoflook.
    Helaas……. dan maar zo. De rest heb ik wel. Ben benieuwd.

  8. Inge van Duijnhoven says:

    januari 10th, 2021 at 12:56 am (#)

    Heerlijk Patricia! Komt vast helemaal goed, ook met wat minder knoflook… Alvast smakelijk eten. Hartelijke groet, Inge

  9. Jeanine says:

    oktober 28th, 2022 at 6:35 am (#)

    Hai inge,dit recept wil ik in de airfryer maken.enig idee hoe lang hij dan moet? Groetjes Jeanine

  10. Inge van Duijnhoven says:

    oktober 28th, 2022 at 12:50 pm (#)

    Beste Jeanine, zelf heb ik geen airfryer maar ik heb even gezocht voor je. Voor een gevlinderde kip:
    -airfryer voorverwarmen tot 190C, 10 minuten bakken, dan temperatuur verlagen naar 160 en nog 30 min, of
    -airfryer voorverwarmen tot 180C, 50 minuten bakken (evt halverwege keren).
    Eea is natuurlijk ook afhankelijk van het gewicht van je kip. Als ik het op gevoel moet doen zou ik kiezen voor 180C/50 min.
    Ik hoop dat je hier wat aan hebt. Hartelijke groet, Inge

  11. Niki Laffra says:

    augustus 9th, 2023 at 1:37 pm (#)

    Dit gerecht is niet meer weg te denken! Zo lekker en zo makkelijk! Heerlijk met de knoflook op brood uitgesmeerd en een salade! Zalig!

  12. Inge van Duijnhoven says:

    augustus 9th, 2023 at 6:35 pm (#)

    Ik blijf het bijzonder vinden om dit soort leuke reacties te krijgen op mijn recepten. Dank je wel hiervoor. Hartelijke groet, Inge

Reageer, je e-mail wordt niet getoond