Recepten

Luchtige cake met room en jam

Luchtige cake met room en jam

Je likt je vingers af bij dit plaatje toch? Deze luchtige cake met room en jam is dan ook heerlijk. Echte verwennerij bij een High Tea, een verjaardag of gewoon in het weekend. Deze ‘sponge’ cake is lekker licht. Echt een kenmerk van sponge cake. Je kunt 6 kleine cakejes maken of 1 grotere. De hoeveelheden blijven gelijk. Het recept is eenvoudig en kies vooral een (niet te dunne) jam die jij lekker vindt. Frambozen-, aardbeien- of abrikozenjam kan allemaal.

Dit recept komt oorspronkelijk uit het boekje ‘Downton Abbey afternook tea cookbook’ wat ik van Maxime kreeg. Ik heb het wel aangepast naar eigen smaak. Iets lichter en luchtiger…

Welke bakvorm gebruiken?

Je kunt deze cakejes het best maken in ramekins. Dat zijn rechte bakjes. Tegenwoordig heb je ook een rechte siliconenvorm (zie foto). Dan blijven de cakejes mooi recht en kun je ze goed vullen. Heb je dat niet? Maak dan een grote taart.

Zelf jam maken

Koop je de jam? Neem dan een soort die redelijk stevig is. Zelf maken kan natuurlijk ook! Op de site staat bijvoorbeeld een heerlijke kersenjam uit de 17e eeuw maar die moet je dan wel maken met geleisuiker. Anders is deze jam te dun.

Meer recepten voor een High Tea

Maak je een complete High Tea? Dan kun je naast deze cakejes ook de mini sinaasappelcakjes maken (binnenkort online) of wat dacht je van vruchtenbrood gemaakt met thee, koekjes met kardemom, chocoladekoekjes of kleine friands in verschillende smaken.

Allemaal heerlijk en een mooie toevoeging bij kleine sandwiches en andere hartige hapjes.

Meer lekkere taart recepten

Leef je uit zou ik zeggen…! Want deze aardbeientaart met banketbakkersroom is ook super lekker, afgemaakt met limoenmeringue kun je niet stoppen met eten, hahaha.. Of probeer de taart met mascarponeroom, lemoncurd en rood fruit.

Kun je Victoria Sponge cake bewaren?

Zeker 2 dagen. Verpak goed in plasticfolie en leg in de koelkast. Even op kamertemperatuur laten komen voordat je de slagroom en jam erop doet.

Ingrediënten

Voor 6 cakejes of 1 taart voor 6 p.

Voorbereiding 20 minuten / bereiding 30 minuten (incl oventijd)

125 gr ongezouten roomboter op kamertemperatuur + extra om in te vetten

125 gr zelfrijzend bakmeel + extra om te bestuiven

3/4e tl bakpoeder

1/4e  tl fijn zout

125 gr fijn kristalsuiker

2 eieren (maat L), kamertemperatuur

1 tl vanille-extract

Voor de vulling:

200 ml slagroom, vetgehalte 35%

1 zakje klopfix

1 el poedersuiker + extra om te strooien

Paar el (aardbeien)jam

Ook nodig: 6 ramekins of taartvorm van ca 17 cm (geen springvorm)

Luchtige Victoria Sponge cake

Bereiding

Tip vooraf: De boter moet zo zacht zijn dat je er makkelijk je vinger in kunt drukken. Zorg ook dat de eieren helemaal op kamertemperatuur zijn anders mengt het niet goed met de boter (splitst).

Oven voorverwarmen

Verhit de oven, met een rek erin, tot 180C boven- en onderwarmte. Vet de vormpjes/taartvorm in met boter of bakspray en bestuif heel licht met zelfrijzend bakmeel. Dit voorkomt dat de cake vastplakt.

Ingrediënten mixen

Mix de boter in een ruime kom op gemiddelde snelheid tot deze helemaal zacht is (ca 1 minuut). Voeg de kristalsuiker toe en verhoog de snelheid. Mix tot het geheel lichtgeel (bijna wit) en romig is (3-5 min). Voeg de eieren een voor een toe (het volgende pas als het voorgaande ei helemaal is opgenomen). Voeg bij het laatste ei ook het vanille-extract toe. Mix zo lang tot alles goed gemengd is.

Zeef de bloem, bakpoeder en zout bij de boter. Spatel door elkaar tot het geheel goed gemengd is (niet te lang, goed is goed).

Taart bakken

Verdeel het beslag over de vormpjes of schep in de grote taartvorm. Strijk de bovenkant glad. Zet de vormpjes/taartvorm op het rek in de oven en bak tot ze goudbruin zijn. Test met een prikker in het midden van de cake. Als deze er schoon uitkomt is de cake gaar. Kleine cakejes ca 17-19 minuten, grote cake 22-24 minuten.

Taart vullen

Haal de cakejes uit de oven en plaats op een rek om ca. 10 minuten af te koelen. Haal uit de vorm. Komen ze niet goed los? Haal een mes langs de randen van de cake en plaats een bord/plank over de vorm. Keer tegelijk om (goed vasthouden) en til de vorm op. Leg de cake weer op het rek om helemaal af te koelen.

Klop ondertussen de slagroom met 1 el poedersuiker en de klopfix stijf.

Snijd de cake(jes) doormidden en besmeer de onderste helft met de slagroom. Schep er wat jam op en leg de bovenkant erop. Bestrooi met poedersuiker en serveer.

Cake met slagroom en jam

Reageer, je e-mail wordt niet getoond