Lilo Keramiek

Levenslange liefde

Levenslange liefde Tamegroute keramiek Lutum Keramiek

Het ruwe randje, dat ene schurende plekje of glazuur wat op elk gebakken item anders uitvalt. Keramiek, het is een levenslange liefde. 30 jaar geleden was ik op vakantie in Tunesië, en voor het eerst buiten de Europese grenzen. In een klein winkeltje tegenover het hotel verkochten ze kleurrijk keramiek. Het was liefde op het eerste gezicht.

Een koffer vol

De eerste dag kocht ik 6 grote borden, de tweede dag kwamen daar 6 diepe borden bij, de derde dag viel ik voor een enorme schaal en de vierde dag kwam er een waterkan bij. Mijn toenmalig vriendje zag het met lede ogen aan. Hij vroeg mij hoe ik dat in godsnaam allemaal mee naar huis wilde slepen. In de koffer proppen antwoordde ik. Hij voorspelde dat er niets heel zou blijven. Ik nam het risico.

Nu 30 jaar later zijn alle borden die ik zorgvuldig tussen mijn kleding had ingepakt nog steeds heel en gaaf, gebruik ik de enorme schaal nog altijd voor grote zomersalades en staat de waterkan decoratief te wezen in de tuin.

Het is ‘af’

In de jaren daarna kwam er steeds wat bij, van lokale keramisten tot Tamegroute. Van grof aardewerk tot verfijndere items. Het mooie van handgemaakt keramiek is dat elk item door iemands handen is gegaan. Achter de draaischijf heeft iemand met zijn of haar handen bepaald wanneer het bord, de schaal, het kopje ‘af’ was. Heeft iemand met gevoel het glazuur aangebracht en de details afgewerkt. En dat voel je. Die liefde voor het vak zit in elk individueel kommetje.

Zee, strand en zonsondergang

Een tijdje geleden kwam ik op het spoor van Lilo keramiek. En wederom was het liefde op het eerste gezicht. Haar kleuren doen denken aan de zee, het strand, zonsondergangen en blauwe nachten. Dan wil ik alleen nog maar iets heel lekkers en moois maken, zoals deze escabeche of noedelsoep.

Liefde en betrokkenheid

Dat keramisten liefde voelen voor wat ze maken blijkt als ik een paar weken terug een schaal en twee borden bestel bij Lutum Keramiek. Ze brengt de items bij mij thuis ‘om zeker te zijn dat ze niet breken tijdens transport’. Dan voel ik alleen maar liefde en betrokkenheid bij waar je mee bezig bent.

Reageer, je e-mail wordt niet getoond