Recepten

Korma curry met vegetarische balletjes

Korma curry met vegetarische balletjes

Dit recept maakte ik als hoofdgerecht voor het 21 diner van Maxime. Een doorslaand succes kan ik je zeggen. Het is geïnspireerd op een recept van Ottolenghi uit het boek Flavour. In het originele recept worden de balletjes gemaakt met tofu. Ik maakte ze met gebakken champignons en linzen. Makkelijker te maken en minstens zo lekker (sorry Yotam…). Ook de saus gooide ik op de schop. Mijn versie is wat lichter dan het origineel. Deze korma curry met vegetarische balletjes kun je prima voorbereiden en invriezen. Perfect voor een etentje dat je vooraf wil voorbereiden.

Wat is korma?

Korma betekent zoveel als smoren. Het is dus niet zozeer een vast recept als wel een bereidingswijze. Toch zit er in korma vaak komijn, koriander, kaneel, gember en peper. De saus is meestal wat milder dan veel andere curry’s. Voeg chili naar eigen smaak en gevoel toe.

Ingelegde rode ui maken

Bij dit recept hoort ook ingelegde rode ui. Echt het makkelijkste recept ooit. Je bent in 5 minuten klaar. Ik ga het apart ook nog even op de site zetten want ik vind het heerlijk over allerlei gerechten of op een boterham met hummus en geitenkaas.

Meer lekkere curry recepten

Je bent hier aan het goede adres want curry’s staan er genoeg op de site. Bekijk vooral ook even deze:

Thaise curry met garnalen

Indonesische curry met kip

Viscurry uit Zanzibar

Vega curry met linzen

Ingrediënten

Voor 4 personen

Voorbereiding 15 minuten / bereiding 45 minuten

Voor de ingelegde ui:

½ rode ui, in dunne ringen (60 gr)

2 el citroensap

1/8 tl fijn zeezout

Voor de saus:

40 gr cashewnoten

20 gr pompoenpitten

3 el olijfolie

1 ui, grof gesneden

6 kardemompeulen, zaadjes uit de peulen halen

2 tl komijnzaad

2 tl korianderzaad

4 tenen knoflook, geperst

15 gr verse gemberwortel, geraspt

Klein snufje chilivlokken (echt weinig gebruiken)

1 kaneelstokje

¾ tl kurkumapoeder

3 flinke trostomaten (of 4 kleinere), in blokjes

Zout en zwarte peper

Voor de balletjes:

1 el olijfolie

250 gr kastanjechampignons, gesneden in plakjes van ½ cm

3 tenen knoflook, geperst

80 gr cashewnoten

80 gr bosui, in extra dunne ringetjes of fijn gehakt

180 gr gekookte bruine linzen (zak Hak)

10 gr peterselie, fijn gehakt

2 el tahin

1 el sojasaus

30 gr panko

½ el maizena

Garnering:

10 gr peterselie, fijn gesneden

 

Curry met balletjes en naanbrood

Bereiding

Tip vooraf: Je kunt alles goed voorbereiden en bewaren dus maak de uien, saus en/of balletjes gerust een aantal dagen van tevoren (en vries eventueel in).

Doe de gesneden rode ui samen met het citroensap en zout in een bakje of pot en schud goed door elkaar. Zet apart of in de koelkast om te bewaren.

Maak de saus:

Doe de cashewnoten en pompoenpitten in een kleine pan en overgiet met water. Laat zachtjes 20 minuten sudderen. Giet af en zet opzij.

Zet een pan op het vuur en bak de uien in 1,5 el olijfolie op halfhoog tot hoog vuur in 10 minuten gaar en donkerbruin. Pureer de ui met de noten en 200 ml water in een hoge beker met staafmixer helemaal perfect glad (laat de staafmixer staan die heb je nog nodig).

Maal de kardemom, komijn en koriander in een vijzel fijn. Doe 1,5 el olijfolie in de pan waar je de uien in gebakken hebt en bak de knoflook en gember 1 minuut. Doe de  kardemom, komijn, koriander, chili, kaneel en kurkuma erbij en bak nog 1 minuut.

Doe de tomaat erbij en laat, onderwijl roerend, 4 minuten inkoken. Voeg het gepureerde uien-notenmengsel toe met 500 ml water, ¾e tl zout en wat grof gemalen zwarte peper. Breng de saus aan de kook en laat dan in 25 minuten zachtjes tot 2/3e inkoken. Haal het kaneelstokje eruit. Pureer helemaal glad met de staafmixer.

Maak de balletjes:

Verwarm de oven voor op 180C

Bak de champignons in 1 el olijfolie in een grote koekenpan helemaal bruin en droog. Al het vocht moet weg zijn. Bak de knoflook de laatste 30 seconden mee. Doe de champignons in een keukenmachine. Rooster nu de cashewnoten in de pan lichtbruin. Doe bij de champignons. Hak grof met de pulseknop. Voeg de linzen toe en pulse nog 1 keer licht.

Doe dit mengsel in een kom samen met de bosui, peterselie, sojasaus, tahin, maïzena en panko. Meng door elkaar en vorm en 16 balletjes van. Druk goed aan zodat ze niet uit elkaar vallen. Leg de balletjes op een bakplaat met bakpapier en bestrijk licht met olijfolie. Bak de balletjes in 30 minuten goudbruin.

Serveren:

Schep wat saus in een (diep) bord en leg er 4 balletjes per persoon in. Bestrooi met wat rode ui en fijn gehakte peterselie

Invriezen:

Laat de saus afkoelen en doe in een diepvriesbakje. Laat de balletjes afkoelen en leg los van elkaar op een bakplaat(je) afgedekt met plasticfolie in de vriezer. Als de balletjes bevroren zijn kun je ze samen in een diepvrieszakje doen.

Opwarmen: Verwarm de balletjes 10 a 15 minuten in een voorverwarmde oven van 180C. Verwarm de saus in een pannetje.

Vegetarische curry uit Flavour van Ottolenghi

Reageer, je e-mail wordt niet getoond