Koreaanse tofu met sticky pittige saus
Welke tofu je neemt maakt absoluut het verschil. De hele harde geperste tofu die je meestal in de supermarkt vindt kan mij niet bekoren. Maar de stevige tofu (niet geperst) uit de toko is echt heerlijk! Zeker met de lekker pittige saus met gochujang die ik erbij bedacht heb. Laat je niet van de wijs brengen door de hoeveelheid ingrediënten want deze saus is in 5 minuten klaar. Ik combineer dit recept met rijst, kimchi (want hé Koreaans hè) en zoetzure komkommer.
Wat is gochujang?
Het is een chilipasta die minder heet is dan chilisaus of bijvoorbeeld sambal. Het is lichtzoet doordat er ook rijst en sojabonen in zit. Een paar jaar geleden kon je deze Koreaanse pasta alleen in de toko kopen maar veel supermarkten hebben deze smaakmaker inmiddels in hun assortiment opgenomen.
Hoe maak je tofu klaar?
Het geheim is echt krokant bakken en niet te harde tofu gebruiken. Ik gebruikte de Tau Kwa firm tofu van Unicurd (toko/Amazing Oriental). Die is nog steeds lekker zacht. Wil je echt heel zachte tofu gebruiken? Pak dan de Dynasty (groene verpakking). En voeg smaakmakers toe want tofu heeft van zichzelf weinig smaak maar neemt deze wel goed op. Ik had echt geen verstand van tofu dus ik heb me verdiept in het boek ‘Tofu’ van Emma de Thouars. De werkwijze en dit recept is een variant op een van haar recepten.
Welke kimchi is lekker?
De kimchi heb ik niet zelf gemaakt. Misschien toch nog eens een workshop volgen… Koop een goede soort want ook hier zijn de verschillen best groot. Het blikje uit de supermarkt vond ik echt niet te eten maar de koelverse kimchi uit de toko was erg lekker (zie foto onder/naast).
Vegetarisch recept of met kip?
Dit recept is helemaal vegetarisch maar de saus was zo lekker dat ik ook een variant met kip heb gemaakt voor diegene die echt geen tofu willen. Deze kip met sticky saus komt snel online.
Meer vegetarische recepten
Chili sin carne met cacao (de cacao maakt echt het verschil)
Ingrediënten
Voor 2 personen
Voorbereiding 10 minuten / bereiding 20 minuten
Saus:
2 tenen knoflook, fijn gehakt
1 el vers geraspte gember
2 el gochujang of 1 voor mildere variant (Koreaanse chilipasta, supermarkt)
1 el gembersiroop (of honing)
40 gr donkere basterdsuiker
60 ml Japanse sojasaus
1 el rode wijnazijn of sherryazijn
2 el geroosterd sesamzaad
Tofu:
30 gr maïzena
Snuf fijn zeezout
½ tl knoflookpoeder (als je hebt)
½ tl gemberpoeder
250 gr zachte tofu, in blokjes van 2 cm (zie foto en uitleg voor soort tofu)
Neutrale olie (bijv. zonnebloemolie / geen olijfolie)
Extra:
Gekookte rijst
Heel of half recept zoetzure komkommer (zonder de chili)
Kimchi (zie foto)
Koriander (om te garneren)
Bereiding
Doe de knoflook, gember, gochujang, gembersiroop, basterdsuiker, sojasaus en wijnazijn in een pannetje. Breng aan de kook en laat zachtjes 2 minuten pruttelen. Zet het vuur uit. Roer de sesamzaadjes door de saus.
Meng in een diep bord de maïzena met het zeezout, knoflookpoeder en gemberpoeder. Wentel de blokjes tofu erdoor. Verhit een laagje olie in een koekenpan (iets meer dan bodem bedekt). Bak de tofu op hoog vuur in 5 minuten goudbruin. Schep uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier.
Schep de rijst op en leg de tofu daarop. Schep royaal saus over de tofu. Serveer met kimchi, zoetzure komkommer en garneer met koriander.
Reageer, je e-mail wordt niet getoond