Koreaanse kip met sticky pittige saus
Deze saus op basis van gochujang (supermarkt) is in 5 minuten klaar en je hoeft alleen de kip te bakken om een waanzinnig gerecht op tafel te toveren. Ik combineer de Koreaanse kip met sticky pittige saus met noedels, bimi, kimchi (want hé Koreaans hè) en zoetzure komkommer. Laat je niet van de wijs brengen door de ingrediënten want het is meer dan makkelijk te doen.
Wat is gochujang?
Het is een chilipasta die minder heet is dan chilisaus of bijvoorbeeld sambal. Het is lichtzoet doordat er ook rijst en sojabonen in zit. Een paar jaar geleden kon je deze Koreaanse pasta alleen in de toko kopen maar veel supermarkten hebben deze smaakmaker inmiddels in hun assortiment opgenomen.
Welke kimchi is lekker?
De kimchi heb ik niet zelf gemaakt. Koop een goede soort want ook hier zijn de verschillen best groot. Het blikje uit de supermarkt vond ik echt niet te eten maar de koelverse kimchi uit de toko was erg lekker (zie foto onder/naast). En voordat meer mensen beginnen te roepen dat de Kimchi over datum is, ik heb dit recept maanden geleden al gemaakt maar er was steeds iets anders wat ik online wilde zetten, hahahahaha….
Welke noedels bij dit recept?
Voor deze Koreaanse kip met sticky pittige saus gebruikte ik lekker dikke udon noedels. Maar dunnere noedels, rijstnoedels of eiernoedels kan ook. Of maak het met rijst.
Kip of toch vegetarisch?
Deze saus maakte ik al eerder met tofu. Echt heel erg lekker! En dat voor iemand die absoluut geen fan was van tofu! Het recept met de sticky tofu vind je hier. In de beschrijving staat ook hoe je echt lekker krokante tofu kunt maken.
Meer recepten met kip
Afghaanse kip met kurkuma yoghurtsaus
Ingrediënten
Voor 2 personen
Voorbereiding 10 minuten / bereiding 25 minuten
Saus:
2 tenen knoflook, fijn gehakt
1 el vers geraspte gember
2 el gochujang (Koreaanse chilipasta, supermarkt)
1 el gembersiroop (of honing)
40 gr donkere basterdsuiker (begin eventueel met wat minder, proef)
60 ml sojasaus (Japanse of lichte Chinese)
1 el rode wijnazijn of sherryazijn
2 el geroosterd sesamzaad
Kip:
Olie om te bakken
2 kipfilets
½ tl knoflookpoeder (als je hebt)
½ tl gemberpoeder
1 el bloem
Extra:
150 gr noedels
200 a 300 gr bimi of broccoli
Optioneel:
Half recept zoetzure komkommer (zonder de chili)
Kimchi
Koriander (om te garneren)
Bereiding
Tip: laat de kip echt helemaal op kamertemperatuur komen.
Saus maken
Doe de knoflook, gember, gochujang, gembersiroop, basterdsuiker, sojasaus en wijnazijn in een pannetje. Breng aan de kook en laat zachtjes 2 minuten pruttelen. Zet het vuur uit. Roer de sesamzaadjes erdoor.
Zoetzuur, noedels, bimi
Maak eventueel de zoetzure komkommer. Kook de noedels volgens aanwijzing op de verpakking en giet af. Kook de bimi 2 a 3 minuten in gezouten water en giet af.
Kip bakken
Dep de kip droog en snijd in lange repen. Meng op een bord de bloem met het knoflookpoeder en gemberpoeder. Haal de kip door de bloem tot deze een dun laagje heeft. Verhit wat olie in een pan en bak de stukjes kip in 5 minuten gaar.
Serveren
Warm de saus nog even door en schep wat over de noedels. Meng door elkaar. Doe de kip bij de rest van de saus. Schep de noedels op een bord met de kip, bimi en eventueel zoetzure komkommer en kimchi. Garneer met de koriander.
november 20th, 2024 at 11:59 am (#)
`Dit ziet er waanzinnig lekker uit. Ga ik zeker proberen!
november 20th, 2024 at 12:04 pm (#)
Laat het me weten… 😉