Recepten

Zelf koekjes maken

Koekjes kardemom & sinaasappel

Licht en bros zijn ze, deze shortbread koekjes met kardemom en sinaasappel. Het is een recept wat gemaakt wordt aan het hof in Buckingham Palace. In het boekje Royal Teas wordt de traditie rondom de Engelse ‘High Tea’ uit de doeken gedaan en enkele recepten onthuld. Wil je daar meer over weten lees dan de blog High Tea bij de Royals.

Shortbread koekjes bakken

Oorspronkelijk komt shortbread uit Schotland. Het is een los en prettig kruimelig koekje. De losse structuur komt omdat dit koekje zonder ei wordt gemaakt. Bloem, boter en suiker zijn de hoofdbestanddelen. Omdat shortbread op lage temperatuur gebakken wordt blijven de koekjes licht van kleur. Vaak wordt er suiker en soms kaneel over gestrooid zodra de koekjes uit de oven komen. Klinkt misschien allemaal ingewikkeld maar dit recept kun je makkelijk zelf maken.

Kardemom

Aan dit shortbread koekje is sinaasappel en kardemom toegevoegd. Kardemom is familie van gember. De smaak neigt naar citrus maar heeft ook iets zoets. Er bestaat groene en zwarte kardemom. In onze supermarkten vind je over het algemeen alleen groene kardemom. Gemalen of in peulen. De zaadjes uit de peulen maal je fijn in een vijzel. Groene kardemom wordt veel gebruikt in gebak en koekjes. Zwarte kardemom is moeilijker verkrijgbaar en geeft curry’s en stoofpotten een stevige(r) smaak.

Recept voor koekjes bakken

Op de site vind je ook een recept voor lekkere koekjes met chocolade en koffie. Heerlijk…

Uit het boekje Royal Teas heb ik ook een recept gemaakt voor Tea Bread. Het is een vruchtenbrood waarbij de rozijnen en cranberries worden geweekt in thee!

Ingrediënten

Voor ca 30 koekjes

Voorbereiding 15 minuten (excl koelen deeg) / bereiding 20 minuten

135 gr fijne kristalsuiker + extra om te bestrooien

240 gr roomboter, zacht

330 gr bloem

30 gr rijstbloem *zie opm onderaan

Rasp van 1 (biologische) sinaasappel

10 gr gemalen kardemom

½ tl fijn zeezout

Uitsteekvormpje

*Rijstbloem vind je in ieder geval bij de babyproducten. Het wordt gebruikt om eerste ‘vaste’ hapjes voor baby’s van te maken.

Koekjes met kardemom en sinaasappel

Shortbread koekje zelf maken

Bereiding

Deeg maken

Doe de zachte boter met de suiker in een kom en mix tot het geheel luchtig en lichtgeel is. Meng dan de rasp van de sinaasappel, kardemom, en zout erdoor. Zeef de bloem en rijstbloem boven een kom en meng rustig door het botermengsel.

Kneed maar niet te hard. Verpak zodra het een bal is in plasticfolie en leg een uur in de koelkast.

Uitrollen en bakken

Verwarm de oven voor op 180C of 160C (hetelucht)

Strooi wat bloem op het aanrecht en rol het deeg uit tot een dikte van 0,5 cm. Steek met een vorm de koekjes uit en leg ze (met een spatel, ze breken snel) op een bakplaat met bakpapier. Bak ca 8 minuten in het midden van de oven. Haal de koekjes eruit voordat ze bruin bakken. Ze mogen hooguit een heel lichtbruin randje hebben. Leg direct op een rooster en bestrooi met fijn kristalsuiker.

Deze koekjes zijn het lekkerst als ze helemaal zijn afgekoeld (maar waarschijnlijk ga je er eerder een proeven, hahaha…).

Shortbread koekje zelf bakken

Reacties

  1. Amber says:

    maart 25th, 2022 at 7:13 pm (#)

    Het is handig de voorverwarming oven na het uur koelkast neer te zetten ipv aan het begin. Verder was het uitrollen van het deeg vrijwel onmogelijk, nog tips daarvoor? De smaak is wel goed (van de nog niet afgekoelden ;)) tot nu toe

  2. Inge van Duijnhoven says:

    maart 26th, 2022 at 11:49 am (#)

    Beste Amber, Goede tip… Inmiddels heb ik de tekst aangepast. Als het deeg te plakkerig is om uit te rollen strooi dan een volgende keer wat bloem op je roller of lichtjes over het deeg. Dan zal het zeker beter gaan. Hartelijke groet, Inge

Reageer, je e-mail wordt niet getoond