Recepten

Knolselderij in zoutkorst

Knolselderij in een zoutkorst

Vis in zoutkorst kennen we al langer. Maar groenten zoals knolselderij in een zoutkorst verwerken is minder bekend. En toch is het zeer de moeite waard. Het zout sluit de knolselderij helemaal in en fungeert als een oven in een oven. Omdat de warmte niet kan ontsnappen blijven ook alle aroma’s en smaak bewaard. En dat zorgt voor een intense smaakbeleving. Wie zegt dat knolselderij een saaie groente is moet dit toch eens proberen….

Recept met knolselderij

Met deze knolselderij in zoutkorst kun je van alles doen. Heerlijke knolselderijpuree maken of een herfstsoep. Maar eigenlijk verdient deze knol een heel eigen podium. Na het breken van de zoutkorst en het schillen van de knolselderij zou ik niet veel meer doen dan deze in stukjes snijden, er wat za-ataar eroverheen strooien met een scheutje olijfolie, en serveren als groente- of bijgerecht.

Salade met knolselderij

Wil je toch wat meer uitpakken of een compleet gerecht maken? Dan is deze lauwwarme salade met knolselderij, groene linzen, rucola, hazelnoten en een heerlijke dressing met za-ataar ook heel lekker.

Zoutkorst breken

De zoutkorst wordt na het roosteren in de oven keihard. Om de korst te breken heb je echt een beitel en hamer nodig. Ik gebruikte bij gebrek aan een beitel (je bent een klusser of niet) een schroevendraaier met een hamer. Werkt prima.

Ingrediënten

Groentegerecht 4 p / bijgerecht 6 p

Voorbereiding 10 minuten / bereiding 200 minuten

1 knolselderij van ca 1 kg.

1,5 kg zout

4 eiwitten

2 el gedroogde tijm

2 tl za-ataar (of meer naar smaak)

Scheutje olijfolie

Knolselderij in zoutkorst

Knolselderij in zoutkorstKnolselderij in zoutkorstKnolselderij in zoutkorst

Bereiding

Verwarm de oven voor op 160C

(klik op foto voor vergroting)

Zo maak je een zoutkorst

Was de knolselderij en verwijder eventuele harige draden. Droog goed af. Doe het zout in een kom samen met 2 el gedroogde tijm. Splits de eieren en meng het eiwit met het zout (dooiers gebruik je niet). Kneed goed tot een soort pasta ontstaat. Het voelt en ziet eruit als nat zand.

Bekleedt een bakplaat met bakpapier. Schep wat van het zoutmengsel op het bakpapier en plaats de knolselderij erop. Schep de rest van het zout op en om de knolselderij. Druk goed aan en zorg dat het geheel goed gesloten is. Er mag geen lucht ontsnappen in de oven.

Knolselderij roosteren in de oven

Zet de knolselderij in de oven en rooster ca 2,5 uur (iets minder als de knolselderij minder weegt). Haal uit de oven en laat 15 minuten afkoelen. Breek nu met beitel en hamer de korst voorzichtig open. Veeg het achterblijvend zout van de knolselderij en schil. Snijd in plakken en vervolgens in stukjes. Verdeel over een schaal of 4 borden, bestrooi met za-ataar en olijfolie.

Knolselderij met za-ataar

Knolselderij met za-ataar

Reacties

 1. Marja says:

  januari 11th, 2022 at 3:39 pm (#)

  Begrijp ik het goed dat je de knolselderij niet schilt?

  Ik twijfel een beetje door de zin:
  ‘Veeg het achterblijvend zout van de knolselderij en schil.’

 2. Inge van Duijnhoven says:

  januari 14th, 2022 at 10:41 pm (#)

  Beste Marja, inderdaad de knolselderij niet schillen. Dat doe je pas als de knolselderij met de zoutkorst uit de oven komt. Anders trekt er teveel zout in de knolselderij. Hartelijke groet, Inge

Reageer, je e-mail wordt niet getoond