Recepten

Kibbeling! makkelijk zelf maken

Kibbeling! makkelijk zelf maken

Niets zo lekker als een stukje vis in een vers gebakken krokant jasje. Bijna je mond verbranden als je door het krokante laagje bijt en de hete stoom van de vis ontsnapt. Met een beetje zout wat achterblijft op je lippen en dan voorzichtig de rest van het stukje dopen in een frisse dipsaus. Meer aanmoediging nodig? Maar echt, deze kibbeling kun je makkelijk zelf maken. Hij is super krokant en mals.

Welke vissoort voor kibbeling?

Traditioneel wordt kibbeling van kabeljauw gemaakt. Maar deze vis wordt steeds schaarser. Decennia geleden werd er in Nederland nog 50.000 kilo per dag gevangen. Nu is dat nog maar een fractie daarvan. Daarom zit er in de meeste kibbeling tegenwoordig koolvis of pollak zoals het ook wordt genoemd. Kabeljauw is op grote schaal nauwelijks meer aan te komen en duur.

Vis voorbakken

Deze kibbeling wordt twee keer gebakken. Eerst voorbakken en dan afbakken. Die tip deed ik op bij de ‘Hairy Bikers’ op 24Kitchen. Daar frituurden zij kip op deze manier dus ik dacht dat moet met vis ook een goed resultaat geven.

Lekkerbekje

Ook Lekkerbekjes worden in Nederland veel verkocht. Ik vind het altijd jammer dat de korst bij thuiskomst al half slap is. Dus voor Lekkerbekjes heb ik ook een recept gemaakt. Net zo makkelijk als kibbeling.

Patatkruiden?

Wat onze lekkerbekjes en kibbeling zo specifiek maakt zijn ook de kruiden die de visboer eroverheen strooit. De samenstelling daarvan heb ik opgezocht en geprobeerd een eigen mengsel te maken. Ik kreeg de verhoudingen niet goed. Dus bij hoge uitzondering in de supermarkt op zoek gegaan naar een kant en klaar mix. Alle kruidenmixen bekeken en wat blijkt? De samenstelling van patatkruiden komt het meest overeen met de samenstelling van kibbelingkruiden! Mysterie ontrafeld….

Gezonde visrecepten

Wil je liever een gezondere variant? Check dan deze zalm uit de oven, makreel uit de oven of de zalm met citroen en granaatappel. Zoeken naar alle recepten met vis kan via de tag of het vergrootglas op ‘vis’.

Ingrediënten

Voor 4 personen

Voorbereiding 10 minuten / bereiding 20 minuten

1 L zonnebloemolie (of een frituurpan met olie)

600 gr dikke stukjes kabeljauw of koolvis

Om de vis te bloemen:

2 el bloem

1 el maïzena

1 tl bakpoeder

½ tl patatkruiden (potje bijv AH)

Voor het beslag:

10 gr maïzena

60 gr bloem

½ tl bakpoeder

¼ tl fijn zeezout

Half flesje bier

Erbij:

1 recept Remouladesaus

 

Kibbeling als borrelhapje

Bereiding

Verwarm de olie voor tot 160C.

Meng de ingrediënten om de vis te bloemen en spreid uit op een bord. Meng de ingrediënten voor het beslag in een kom.

De vis ‘bloemen’

Dep de vis goed droog en bestrooi met peper en zout. Haal de vis door het bloemmengsel. Schud overtollig bloem af (het moet een dun laagje zijn). Op deze manier blijft het beslag beter ‘plakken’.

Perfecte vis bakken

Haal de vis door het beslag, alles moet bedekt zijn, en laat voorzichtig in de olie glijden. Bak de vis in kleine porties ca 1 a 1,5 minuut tot de buitenkant licht kleurt. Haal uit de olie en laat uitlekken op een rekje (keukenpapier kan ook maar dan wordt de onderkant zacht).

Verhoog de temperatuur van de olie tot 180C. Laat de vis opnieuw in kleine porties in de olie glijden en bak nogmaals 1 a 1,5 minuut tot de vis goudbruin is. Laat weer uitlekken op een rekje. Bestrooi licht met wat zout en patatkruiden. Serveer met de remouladesaus.

Verse kibbeling, lekker krokant

Reacties

  1. ingrid ter Laan says:

    augustus 24th, 2022 at 10:04 pm (#)

    Lijkt me heerlijk. Ik ga het maken.

  2. Inge van Duijnhoven says:

    augustus 25th, 2022 at 4:20 pm (#)

    Leuk! Ga je geen spijt van krijgen… Hartelijke groet, Inge

Reageer, je e-mail wordt niet getoond