Recepten

Karamelsaus met hazelnoot

Karamelsaus met hazelnoot is zo veelzijdig en makkelijk te maken. Lekker op koffie-ijs met geroosterde noten. Of schenk het over dit makkelijke karamelijs of deze American pancakes. De traditionele karamel heb ik aangevuld met een hazelnootsmaak.

Monin

Wie kent ze inmiddels niet, de heerlijke siropen van Monin. Helaas zijn de siropen voor limonades nog niet in de supermarkten verkrijgbaar. En dat is jammer want de smaken bloedsinaasappel en granaatappel zijn hier favoriet. Heerlijk fris, niet te zoet en super smaakvol. Jammer dat we er voor naar de groothandel moeten rijden. Online kun je ze trouwens ook bestellen.

De smaken voor koffie-varianten zijn wel goed verkrijgbaar, zoals de hazelnootsiroop die ik toevoegde aan deze karamel.

Ingrediënten

Voor ca 300 ml

Voorbereiding 5 minuten / bereiding 10 minuten

50 ml water

175 gr fijne kristalsuiker

200 ml slagroom

75 gr roomboter in kleine blokjes

¼ tl zout

1,5 el hazelnootsiroop of meer naar smaak (bijv Monin)

Bereiding

Zo maak je karamelsaus

Doe het water en suiker in een hoge pan (bijv aspergepan) en breng zachtjes aan de kook. Roer absoluut niet maar beweeg de pan een paar keer heen en weer om de suiker rond te laten lopen in de pan. Veeg indien nodig de suiker met een nat hittebestendig kwastje van de zijkant van de pan.

Verwarm ondertussen de slagroom in een klein pannetje. Zodra de suiker gesmolten is en een mooie goudbruine kleur heeft voeg je de slagroom toe. Let op dit gaat spetteren (vandaar de hoge pan).  Roer de slagroom goed door en voeg het zout en de hazelnootsiroop toe. Roer nog een minuutje.

Haal de pan van het vuur en roer er blokje voor blokje de boter door. Nu gaat de saus binden. Giet de saus (met een trechtertje) in een potje en laat verder afkoelen. De saus wordt dan nog dikker. Je kunt deze saus een paar weken bewaren in de koelkast.

(klik op de foto voor een vergroting)

 

Karamel met hazelnoot

Reacties

  1. Stephanie says:

    september 17th, 2020 at 11:05 am (#)

    En Monin heeft ook een suikervrije variant .. heerlijk voor in de koffie of door de yoghurt. En de drankgigant.nl bezorgd ze thuis … 128 smaken uit voorraad … ook bloedsinaasappel … 🙂

  2. Inge van Duijnhoven says:

    september 17th, 2020 at 11:07 am (#)

    Supertip!

Reageer, je e-mail wordt niet getoond