Karaage krokante kipreepjes
Kip Karaage zijn krokante kipreepjes volgens Japans recept. Met andere woorden: Next level kipnuggets! Goed gekruid, dun laagje bloem, sappige kip. Laat dus de kipnuggets die je kende voortaan maar achterwege.
Karaage is een bereidingswijze. Het beslag heeft iets weg van tempura. Je kunt er kip, groenten of andere proteïnen mee frituren. De typisch Japanse smaak komt door het gebruik van gember, soja- en sesamolie.
In Japan mateloos populair in eetstalletjes, op festivals en tegenwoordig ook in de Bentobox ofwel lunchbox, vaak aangevuld met rijstballetjes en verschillende groenten.
Ingrediënten
Voor ca 25 stukjes
500 gr kippendijen
2 el gemberpasta (of vers geraspte gember)
1,5 el knoflookpasta (of vers geperste knoflook)
3 el Japanse sojasaus*
30 ml sake (of zoete witte wijn)
½ el sesamolie
Zout/peper
8 el aardappelzetmeel
1 liter zonnebloemolie
2 citroenen
Bereiding
Kip marineren
Snijd het vet van de kippendijen en vervolgens elke dij in 5 reepjes. Meng in een kom de gemberpasta, knoflookpasta, sojasaus, sake of witte wijn, sesamolie, peper en een eventueel een klein beetje zout (wees voorzichtig want de sojasaus is al zout). Voeg de kip toe en meng goed. Doe de kip in een plastic zak en laat een half uur marineren*.
Kip frituren
Verwarm de olie tot ongeveer 175C (een stukje brood is in 2 minuten mooi bruin). Snijd ondertussen de citroenen in 8 stukjes.
Doe het aardappelzetmeel in een schaaltje en wentel de kip vlak voor je frituurt erdoorheen. Bak de kipreepjes steeds in kleine porties in 2 minuten bruin en gaar. Laat uitlekken op keukenpapier. Leg op een schaal en garneer met de stukjes citroen. Serveer direct.
*Marineer buiten de koelkast om de kip op kamertemperatuur te laten komen. Laat je de kip langer dan een half uur marineren dan in de koelkast leggen.
* Koop een goede kwaliteit sojasaus. Bijvoorbeeld Tomasu. Deze wordt in Nederland gemaakt en is ge-wel-dig! Het kost wat, maar dan heb je ook wat… Vind je deze toch te duur kijk dan naar een Japanse sojasaus die niet al te zout is. Proef je marinade voordat je de kip erbij doet.
Reageer, je e-mail wordt niet getoond