Makkelijke

Mojito

Makkelijke Mojito

Een mojito wordt traditioneel gemaakt met Bacardi, bruiswater, limoensap, geplette muntblaadjes, suiker en crushed ice. Met deze munt- limoensiroop maak je een makkelijke versie. Zeker fijn als je een feestje hebt en meerdere mojito’s wilt maken. Je mixt de Bacardi namelijk met deze munt- limoensiroop. Een fles is zo gemaakt en blijft in de koelkast zeker twee maanden goed. Vergeet het stampen van je limoen en muntblaadjes. Met deze siroop draai jij je hand niet meer om voor een snelle cocktail. Wist je trouwens dat je met dezelfde siroop ook heerlijke cocktails met limoncello kunt maken? En de siroop is ook lekker als limonade. Dus maken die fles zou ik zeggen… dan kom jij de zomer wel door..!

Gegrilde vis

met citroensaus

Gegrilde vis met citroensaus

Een hele gegrilde zeebaars, daar krijg je toch meteen het ultieme vakantiegevoel bij?  Het is een vis die makkelijk klaar te maken is en niet veel nodig heeft. De buik vullen met citroen, oregano en wat zout en peper is alles wat je nodig hebt. Serveer er een lekkere citroensaus bij  en je waant je in de Mediterranee. Ladolemono is de naam van deze Griekse saus die traditioneel bij gegrilde vis wordt geserveerd. Het is eigenlijk niet meer dan olijfolie, citroensap, zout, peper en oregano. Mixen met een staafmixer (of kloppen) tot de saus dik en lichtgeel is. De lekkerste zeebaars met citroensaus aten wij in Kefalonia, een van de Griekse eilanden. In een kleine baai vonden we een strandtent waar we met onze voeten in het zand gesmuld hebben van kraakverse vis.

Tomatensalade

geitenkaas & basilicum

Salade tomaat & geklopte geitenkaas

Deze gezonde tomatensalade met geitenkaas & basilicum is heerlijk op een warme zomerse dag. Neem verschillende soorten kerstomaten, en als je ze kunt krijgen zeker de groene zebratomaat. Die zijn iets zurig van smaak terwijl de gele (tros)tomaat heel erg zoet is. De bruinrode tomaten hebben een hele diepe en rijke smaak. Varieer er op los en koop wat je kunt krijgen. De geitenkaas wordt in deze salade losgeklopt met wat water. Dat klinkt misschien gek maar daardoor wordt de kaas luchtiger en minder zwaar. Het doet beslist niets af aan de smaak. De salade is simpel te maken en klaar in een handomdraai. Ook de dressing met verse kruiden is klaar in een wip.

Cocktail

limoncello & limoensiroop

Cocktail limoncello & limoensiroop

Op een zomerse dag is deze cocktail met limoncello & limoensiroop licht en heerlijk fris. Fijn als je in je tuin of op je balkon geniet van de zon en een lekker drankje wilt drinken. Omdat deze cocktail wordt gemixt met bruiswater komt de alcohol niet zo hard aan… ook fijn de dag erna! Voor deze cocktail heb ik een eenvoudige siroop gemaakt op basis van munt en limoen. De siroop kun je in de koelkast zeker 2 maanden bewaren. Natuurlijk maak je er een heerlijke limonade mee maar ook een makkelijke mojito. Een veelzijdige siroop dus.

Aardbeientaart

met banketbakkersroom

Aardbeientaart met banketbakkersroom

Deze aardbeientaart met banketbakkersroom is de eenvoudige variant op de aardbeientaart met limoenmeringue die al een tijdje op de site staat. Omdat het maken van Italiaans meringue sommige mensen afschrikt wilde ik de taart zonder meringue ook met jullie delen. Hij is puur met aardbeien heerlijk maar een lik slagroom erop is natuurlijk ook lekker. 

Café glacé

ander soort ijskoffie

Toetje met ijs en koffie

De combinatie van ijs en koffie aangevuld met een siroop van ingekookte koffie met koffielikeur maakt van deze café glacé een ander soort ijskoffie. Echte ijskoffie is het ook niet want daar zit gewone melk en ijsklontjes in. In een café glacé hoort echter vanille roomijs. Dit ijsje lijkt misschien nog wel het meest op een Italiaanse Affogato hoewel daar dan weer geen slagroom in zit. Het is in ieder geval een heerlijk toetje of een zoete verwennerij op een zomerse dag. Hoewel je mij er in de winter ook mee lastig mag vallen hoor, hahaha…. In het restaurant van mijn ouders was lang, lang geleden, Café Glacé naast de traditionele Coupe sorbet, je weet wel zo’n coupe met 2 smaken ijs, vruchtjes, aardbeiensaus en slagroom, het favoriete nagerecht van veel mensen. Juist vanwege de combi koffie en ijs. Dat dit ijsje nu nog steeds gemaakt wordt maakt het een echte klassieker.

Koffiedik

kijken?

Koffiedik kijken?

Het schijnt te helpen tegen wallen onder je ogen, vlooien, mieren, cellulitis, vieze geurtjes in je koelkast en je krijgt er stralend haar van! Meng koffiedik met wat olie, smeer het in je haar en het glanst als nooit tevoren. Kleine waarschuwing… niet gebruiken als je blond haar hebt! Koffiedik, wat een wondermiddel! Nou zie ik mezelf nog niet liggen met een laagje koffie onder mijn ogen of met ingesmeerde dijen maar als natuurlijk middel tegen slakken in de tuin zeg ik geen nee. En ik kwam erachter dat er meer toepassingen zijn voor koffiedik… Zo vond ik onlangs dit prachtige duurzame kopje gemaakt van, jawel koffiedik! Hoe cool is dat? Er is goed over nagedacht want het kopje kan in de afwasmachine. Anders koopt, laten we eerlijk wezen (bijna) niemand het. Wil een duurzaam initiatief echt succesvol worden moet het denk ik aan een aantal voorwaarden voldoen. Kwalitatief goed, gebruiksvriendelijk, mooi ontwerp en enigszins betaalbaar. Als alleen de happy few duurzaamheid kunnen betalen gaan we de wereld niet redden.

Rijst koken

in kokosmelk

Rijst koken in kokosmelk

Kokos was lang een van de weinige ingrediënten die ik niet lustte. Maar sinds onze reis naar Sri Lanka en de eindeloze rij curry’s die we daar gegeten hebben ben ik helemaal om. Het enige wat ik nog steeds niet lekker vindt zijn gedroogde kokossnippers, bounty’s en bijvoorbeeld lamington’s. Voor de rest wordt ik er tegenwoordig alleen maar blij van. Dus dit recept voor rijst koken in kokosmelk is wat mij betreft een goed idee! De rijst wordt gekookt in een deel kokosmelk en een deel water. Daarvan wordt de rijst lekker romig. Deze kokosrijst past deze perfect bij allerlei curry’s of bijvoorbeeld Aziatische kip uit de oven.

Zomer salade

ananas & komkommer

Zomer salade ananas & komkommer

Wat mij betreft kun je deze zomersalade met ananas en komkommer eten bij deze Aziatische kip uit de oven maar net zo goed bij een BBQ. Welk stukje vlees of vis jij ook op de barbecue legt, deze salade zal er heerlijk bij smaken. Hoe weet je of een ananas rijp is? De enige manier om dat te testen is ruiken aan de onderkant. Zodra een ananas rijp is dringt de geur daar naar buiten. Dus trek niet aan de blaadjes wat je ook wel leest… Het is een beetje jammer dat de ananas die wij hier eten helemaal onrijp geplukt wordt. De volle smaak die je proeft in landen waar de ananas van nature groeit kom je hier bijna niet tegen.

Aziatische kip

uit de oven

Snelle kip uit de oven

Een mooi knapperig goudbruin korstje heeft deze Aziatische kip uit de oven. Je maakt een simpele marinade, zet de kip een paar uur in de koelkast en vervolgens 45 minuten in de oven en klaar! Lekker hoeft niet moeilijk te zijn…. Vlees of vis in marinade leggen betekent meestal dat de structuur zijdezacht blijft. Vooral als je er wat zuur aan toevoegt zoals citroen. In deze Aziatische marinade heb ik onder andere gember, chilisaus en ketjap toegevoegd. Dat zorgt voor een lekkere kick zonder dat het heel pittig is.

Salade

rode kool & roodbaars

Salade rode kool & roodbaars

Heb je dat wel eens? Dat je begint te jubelen als je iets proeft? Dat had ik met deze salade rode kool & roodbaars. Echt zo lekker…! Deze salade kun je eten als maaltijdsalade met roodbaars maar gebruik ook gerust zalm of bijvoorbeeld rode mul. En kip zal ook lekker zijn. Je hebt er verder echt geen noedels bij nodig. Of dit nu een Aziatische of Thaise salade is maakt mij niet uit. Er zitten Oosterse smaken in die je in heel deze regio tegenkomt.

Parelcouscous

zeekraal en zalm

Parelcouscous met zeekraal en zalm

Neem een hap van deze parelcouscous met zeekraal en zalm en je proeft direct de Nederlandse kust. Het is als een zilte windvlaag wanneer je met je blote voeten aan zee slentert. Echt superlekker en o zo makkelijk te maken. Deze parelcouscous zet je binnen 15 minuten op tafel. Het is een snel recept dat ook tijdens een etentje niet zou misstaan. Serveer het met deze salade van komkommer & venkel. Dit gerecht past bij de blog die ik schreef over Schiermonnikoog en Borkum, een van de minder bekende Duitse waddeneilanden dat vanuit Groningen goed bereikbaar en zeer de moeite waard is. Graag wilde ik iets maken met zilte zee groenten die in Groningen geteeld worden. Dat werd zeekraal. De laatste jaren wordt er daar overigens ook met lamsoor geëxperimenteerd dus dat beloofd veel goeds. Natuurlijk kan in zo’n gerecht de Hollandse garnaal niet ontbreken.

Mooie stranden

vanuit Groningen

Mooiste stranden vanuit Groningen

Inmiddels zijn we allemaal weer aan het bedenken waar we dit jaar op vakantie gaan. Nederland? Toch buitenland…? Groningen staat als bestemming bij niet veel mensen op de agenda. En dat is zonde want het is een prachtige provincie. Natuurlijk kennen we Groningen van het uitgestrekte landschap, het Gronings Museum, de mooie kleine kerkjes en eindeloze akkerlanden. Maar Groningen heeft meer te bieden. Ik schreef al eerder over de prachtige historische borgen die meer dan een bezoekje waard zijn. Maar wist je dat Groningen een geweldige uitvalsbasis is voor de Waddeneilanden?

Cruffins

gevuld in 3 smaken

Cruffin gevuld met banketbakkersroom

Makkelijk te maken, onweerstaanbaar en alle drie de smaken zijn lekker. Je gebruikt er croissantdeeg voor. Gewoon uit de supermarkt, dat werkt prima en smaakt heerlijk. Ik heb ze gemaakt met kaneel en (riet)suiker, nutella en banketbakkersroom en abrikozenjam. Alle cruffins worden na het afbakken gevuld met banketbakkersroom. Echt, je likt je vingers erbij af… Een cruffin wordt gemaakt van croissantdeeg en afgebakken in een muffinvorm. De structuur lijkt daardoor enigszins op een muffin maar met een krokante buitenkant. En het deeg is minder zoet natuurlijk. Je eet een cruffin bij het ontbijt of als tussendoortje bij de thee of koffie.

Chocolademousse

'zonder gedoe'

Chocolademousse zonder gedoe

Daar houd ik van, chocolademousse ‘zonder gedoe.’ Een recept voor instant genieten en geluk want dat is wat chocolade met ons doet. Met maar 4 ingrediënten kun jij zo’n schaaltje tongstrelende en fluweelzachte mousse maken. En misschien heb je alle spullen al in huis, dan weet ik zeker dat je zo meteen de keuken induikt. Het recept voor deze makkelijke chocolademousse vond ik in het kakkerlakje ‘chocoladetherapie’. Dat zijn heerlijke boekjes vol verhaaltjes, gedichten óf recepten. Klein genoeg om te versturen en groot genoeg om van te genieten. Natuurlijk heb ik aan deze chocolademousse mijn eigen draai gegeven, dat dan weer wel…

Chocolademousse

met een kakkerlakje?

Een kakkerlakje & chocolademousse?

Chocolademousse met een kakkerlakje? Dat zal toch niet? Gruwelijk, niet voor te stellen…! Zou je in dat geval het kakkerlakje voelen kraken tussen je tanden? Het lijf van zo’n diertje lijkt mij toch wat taai. Maar ach, laten we die weg niet bewandelen… Want deze kakkerlakjes zijn namelijk een stuk aangenamer dan de kriebelende beestjes die je liever niet in je eten tegenkomt…

Siroop

munt & limoen

Limonade met limoen munt siroop

Het is een van mijn favoriete combinaties. Je kunt met deze zomerse siroop van munt & limoen echt alle kanten uit. Maak er heerlijk zomerse drankjes mee zoals een lekkere mocktail of een cocktail met limoncello. En wat denk je van een makkelijke mojito? Zit jij deze zomer helemaal goed! Deze zomerse limonade met munt & limoen is perfect voor een warme dag! Neem 30 tot 60 ml siroop (gewoon naar smaak), 150 ml bruiswater, schijfje limoen, takje munt, en voor de liefhebber een plakje gember, veel ijsklonten en serveer.

Puree

broccoli erwt & munt

Puree broccoli erwt & munt

In Engeland is ‘pea puree’ een meer dan traditioneel gerecht wat veel gegeten wordt bij Fish & Chips. Ik combineer deze puree met kabeljauw in een krokant jasje. De friet heb ik achterwege gelaten trouwens en je kunt kiezen of je deze groentepuree alleen met groenten maakt of een paar aardappelen toevoegt. Beide lekker…  Eigenlijk was het me vooral te doen om een gezondere variant van Fish & Chips. En dat kwam omdat ik tijdens een vakantie in Engeland op de pier van Brighton, ik weet het daar had ik het niet moeten bestellen’ echt vieze vis voorgeschoteld kreeg. Dus dat moest anders. Ik heb een romige puree gemaakt die goed combineert met wel echt lekkere vis, haha…  Maar maak bij deze puree ook gerust lekker gekruide kippenpoten.

Remouladesaus

voor vis

Remouladesaus voor vis

Meestal wordt remouladesaus gegeten bij gebakken vis zoals lekkerbekjes of kibbeling. Het is een saus op basis van mayonaise. Om er een gezonde draai aan te geven vervang ik het grootste deel van de mayonaise door dikke Griekse yoghurt. Wat mij betreft nog lekkerder omdat de dipsaus er veel frisser van wordt. Remoulade- en tartaarsaus lijken op elkaar en worden nog wel eens door elkaar gehaald. Toch zijn er verschillen. De basis voor remoulade is mayonaise, mosterd, kappertjes, stukjes augurk en tuinkruiden. Daarin kun je variëren tussen bieslook, dragon en peterselie. Soms wordt er ook ansjovis aan toegevoegd. Voeg je er een hard gekookt ei aan toe dan heb je tartaarsaus, hoewel volgens sommigen er dan geen mosterd in hoort. Om de verwarring compleet te maken is er ook nog ravigote of ravigotte. Ravigote is een vinaigrette gemaakt op basis van olie en azijn. Daar zit dus geen mayonaise in. Toch wordt remouladesaus hier ook wel verkocht als ravigotte (meestal met 2 tt’s). Tja, volgt u het nog….??

Kabeljauw

in krokant jasje

Kabeljauw in krokant jasje

Het is eigenlijk een soort ‘lekkerbekje’ deze krokante vis met daarbij een groentepuree van broccoli, erwtjes en munt. Geïnspireerd op de Engelse fish & chips heb ik een ‘iets’ gezondere variant gemaakt. Want gefrituurde vis blijft natuurlijk minder gezond dan vis uit de oven. Heb jij liever friet bij de vis? Doe dat dan vooral… Het liefst met zelfgemaakte mayo he… Eigenlijk wilde ik een perfect gefrituurde vis maken omdat ik in Engeland een hele vieze gegeten heb op de pier van Brighton. Waarschijnlijk niet de meest geschikte plek om dit te bestellen want er wordt vooral een snelle hap voor toeristen gemaakt. Tja, sometimes it’s just bad luck… Over Brighton schreef ik trouwens een blog want er valt iets heel moois te ontdekken daar…