Vla met vel... lekker of toch niet?

Vla met vel lekker?

Vla met vel lekker? Ben jij een van de mensen die graag een lepel steekt in een schaal met custard? Om dan door het vel heen te breken wat zich daar tijdens het afkoelen heeft gevormd, een royale schep te nemen en deze vergenoegd in je mond te stoppen? Of begin je spontaan te kokhalzen van het idee dat je vla met een vel voorgeschoteld krijgt?

Zelf vla maken

Eerlijk? Als kind vond ik het geweldig..! Op mijn verjaardag koos ik steevast zelfgemaakte vla met een vel. Want dat vel dat moest..! Zonder vel was het niet echt.. Mijn moeder kookte de vla, waarbij de keuken zich vulde met de zoete geur van vanille en goot deze in een brede glazen schaal. Want hoe meer oppervlak, hoe meer vel tenslotte. Met het water in mijn mond stond ik boven die schaal de geur op te snuiven wachtend tot zich langzaam een vel vormde wat dikker en dikker werd.

Alleen mijn vader en ik waren fan. De rest van ons gezin moest er niets van weten. Mijn zus kon zelfs de aanblik van die trillende massa niet verdragen en moest zich inhouden om niet over te geven, laat staan dat ze er een hap van nam. Maar mijn vader en ik vonden dat niet erg. Want des te meer bleef er over voor ons.

Aangebrande vanillevla

Heel soms was ik niet zo blij, als mijn moeder de vanillevla had laten aanbranden en deze dan toch in een schaal goot. Het was immers zonde om die hele schaal in de vuilnisbak te kieperen. Manmoedig at ik er dan toch een portie van want ik wilde niet, als laatste der Mohikanen, tegen haar zeggen dat ik het niet lustte.

Nu maak ik zelf ook vanillevla maar dan zonder vel. Want met hoef ik hier niet mee aan te komen. En zelf ben ik het ook ontgroeid. In ieder geval begrijp ik niet meer zo goed wat ik er vroeger zo geweldig aan vond… Wat wel blijft is de nostalgie. Er gaat nog steeds weinig boven de geur van warme vanille in de keuken.

Recept zelf gemaakte vanillevla

Heb je nog nooit vla gemaakt? Dan zou ik het zeker een keer proberen. Om je op weg te helpen heb ik een lekker recept gemaakt. En met de juiste stappen gegarandeerd velvrij… Om het allemaal nog wat specialer te maken heb ik er ook een te gekke sinaasappelsiroop bij gemaakt. Het recept voor de zelf gemaakte vanillevla en het toetje met sinaasappel staan beiden online. Oh ja, een reactie achterlaten of je fan bent van vla met een vel of niet kan hieronder…

Reacties

 1. Pa says:

  november 21st, 2022 at 3:27 pm (#)

  Hé Inge
  Weet het nog als de dag van gisteren.
  Mooi dat oude herinneringen weer komen opborrelen ‍❤️‍ Pa

 2. Inge van Duijnhoven says:

  november 21st, 2022 at 3:30 pm (#)

  Het zijn dierbare herinneringen pap…

 3. Greetje says:

  november 21st, 2022 at 7:56 pm (#)

  Mmm…. lekker ouderwets koken, ik ben er fan van! Inderdaad nostalgie, maar ook vaak goedkoper er lekkerder.
  Alleen jammer dat de echte vanille zo prijzig is. Een essence of pasta is het vaak net niet. Of zijn er goeie suggesties?
  Een groetje van Greetje

 4. Inge van Duijnhoven says:

  november 22nd, 2022 at 11:57 am (#)

  Beste Greetje, Lekkerder geldt zeker voor zelfgemaakte vanillevla… Inderdaad is echte vanille ongelofelijk duur. Met vla wil ik er nog wel eens een vanillestokje aan spenderen. Ben dan ook echt een liefhebber. In taart en cake gebruik ik gewoon essence. Anders is het niet te betalen, het is niet anders. Een beter alternatief ben ik niet tegengekomen. Iemand deed eens de suggestie voor vanillepoeder. Dat lijkt op gemalen stokjes. Zelf vond ik het niet lekker. Ik houd me, net als jij, aanbevolen voor betere alternatieven. Hartelijke groet, Inge

 5. Mieke says:

  december 15th, 2022 at 6:53 am (#)

  Goeiemorgen Inge

  Heb je voor mij een lekker recept voor ijs met warme kersen.
  Er staan super lekkere toetjes op maar ben op zoek naar n eenvoudig te maken nagerecht, werk genoeg toch.

  Met groet
  Mieke

 6. Inge van Duijnhoven says:

  december 16th, 2022 at 10:24 am (#)

  Hallo Mieke, mmm.. warme kersen, heerlijk. Helaas heb ik niet direct een recept voorhanden. Wel zet ik vandaag een makkelijk toetje met mango online. Mocht je er niet uitkomen dat is dat misschien een oplossing voor je. Alvast fijne feestdagen. Hartelijke groet, Inge

Reageer, je e-mail wordt niet getoond