Vader van vriendje maakt nasi

Vader van vriendje maakt nasi

Vader van vriendje maakt nasi. Een van mijn eerste vriendjes had een Indonesische vader. Hij, het vriendje, was kok dus aan lekker eten geen gebrek. Hij zag er ook wel goed uit trouwens, maar dat terzijde. Zijn vader kon ook fantastisch koken en stond vaak hele zaterdagen en zondagen in de keuken. Dan werden er grote pannen Indonesisch eten klaargemaakt. Op zondag liep in de loop van de middag het huis vol met familie en allerlei aanhang. Uit alle hoeken en gaten werden dan stoelen en krukken tevoorschijn getrokken. En ergens in die middag zat iedereen met een bord op schoot te genieten van al dat lekkers. Nou was vader van het vriendje een aardige man, en hoewel klein van stuk, had hij een groot en indrukwekkend temperament. Hij was met mij niet altijd even gelukkig want ik lustte geen kokos. En hij gebruikte het vaak en veel. Toch deed hij zijn best om ook mij een plezier te doen.

Een echte ‘blanda’

Op een van die gezellige zondagen waarbij volop werd gekakeld en gelachen kreeg ik een bord nasi onder mijn neus. Heerlijk! Ik neem een hap en zeg tegen vriendje ‘er zit kokos in die nasi’ Nee,  joh dat verbeeld je je maar. ‘Nee’ zeg ik, ‘er zit echt kokos in die nasi’. Een beetje beledigd loopt vriendje met mij in zijn kielzog naar de keuken en vraagt aan zijn vader of er kokos in de nasi zit. Nog omscheppend met een grote spatel in de enorme 7 liter pan kijkt hij mij met priemende blik aan en zegt wat intimiderend ‘tja, een theelepel inderdaad, tot ik mij net op tijd herinnerde dat je zou komen dit weekend’. Ik kreeg hier en daar van de ‘tantes’ meewarige blikken toegeworpen en voelde mij een echte ‘blanda’. Die ‘kokos’nasi heb ik destijds, schutterig zittend op mijn stoel, met het schaamrood op de kaken, toch maar laten staan.

De liefde voor het vriendje ging uiteindelijk voorbij en de liefde voor kokos heb ik pas sinds kort gevonden tijdens onze vakantie in Sri Lanka.

Tegenwoordig maak ik mijn eigen nasi. Een 7 liter pan is het alleen nog nooit geworden en kokos komt er ook niet in. Nasi is voor mij een gerecht wat je wel makkelijk voor een grote groep mensen kunt maken. Ongetwijfeld zitten er in mijn nasi ingrediënten die Indonesische mensen de wenkbrauwen doen fronsen… Maar smakelijk is het zeker…

Reacties

  1. Inge Stas says:

    januari 6th, 2020 at 12:33 pm (#)

    Ik vind het super leuk om je recepten en vooral ook je verhaaltjes te lezen

  2. Inge van Duijnhoven says:

    januari 6th, 2020 at 1:06 pm (#)

    Dank je wel Inge. Leuk om te horen!

Reageer, je e-mail wordt niet getoond