LAM museum met smaak

LAM museum met smaak

LAM Food Art Museum Lisse LAM museum met smaak LAM Itamar Gilboa LAM Itamar Gilboa LAM Food Art Museum Lisse

Hoeveel eet je in een jaar? Wat is het aantal eieren, sneetjes brood, flessen wijn, bananen, bakjes yoghurt etc etc dat we jaarlijks verorberen? Ik had daar nooit zo over nagedacht. Kunstenaar Itamar Gilboa vroeg het zich wel af en deed er wat mee. Een jaar lang verzamelde hij al zijn voedselverpakkingen, waterflessen, allerlei etenswaren en goot ze in porselein. Het is een indrukwekkende en prachtige verzameling geworden die uitgestald ligt in het LAM in Lisse, ook wel bekend als Food Art Museum. Niet alleen laten de rekken die van vloer tot plafond gevuld zijn met eierdoosjes, melkpakken, bananen en wijnflessen je nadenken over de hoeveelheid eten en drinken maar ook over de berg afval die je in een jaar produceert. (foto’s: LAM gebouw en park, kunstwerk Itamar Gilboa, enorme druiven)

Zelf nadenken

En daarmee past dit kunstwerk helemaal binnen de filosofie van het LAM. Het museum heeft geen catalogus. Graag willen ze dat je zelf nadenkt over de kunstwerken die je al slenterend over de verschillende verdiepingen tegenkomt. Hier en daar lopen gidsen rond die met jou het gesprek aangaan over wat er te zien is. Als je echt meer wil weten kun je een app downloaden en de kunstwerken opzoeken. Ik vond het leuk en verrassend om op die manier door de verschillende ruimtes geleid te worden. Echt een museum voor mensen die van eten en kunst houden.

Persoonlijk kunstwerk

Voordat je het LAM bezoekt kun je online een smaaktest invullen over je persoonlijke eetvoorkeuren. Aan de hand van de uitkomst krijg je een profiel en persoonlijk kunstwerk toegewezen waar je in het museum naar op zoek kunt. Mijn smaaktest en kunstwerk was ‘goud’ Ik ben een mensenmens, leef me makkelijk in en ben nieuwsgierig. Mensen voelen zich gezien en de aandacht die ik heb voor anderen heb ik ook voor de dingen om me heen. Dat vond ik leuk om te lezen en het klopt ook nog!

Lunchen in het park

Het museum ligt in een prachtig park met een mooi oud landhuis en boerderij. In deze laatste zit een gezellig restaurant waar je lekker kunt lunchen. Vanuit het park start een wandelroute over de duinen. En een tip… de ingang van het museum ligt recht tegenover de Keukenhof. Makkelijk te combineren als je wat verder weg woont. Hoewel beiden overigens een dagtrip op zichzelf ook best waard zijn…

Geroosterde druiven

In het museum ligt ook een enorme druiventros gemaakt van half edelstenen. De druiven zijn hier en daar beschimmeld en aan het rotten wat je goed kunt zien in de verschillende kleurschakeringen. Een monsterklus leek het mij en prachtig gemaakt. Die enorme tros druiven inspireerde mij tot het maken van een recept met geroosterde druiven. Deze geroosterde druiven met camembert uit de oven is simpel te maken en doet het goed als lunch, borrelhapje of voorgerecht.

Reageer, je e-mail wordt niet getoond