Kop in de wind op Beachy Head

kop in de wind op Beachy Head

Kop in de wind op Beachy Head?  Nu de eerste versoepelingen rond Corona eraan komen gaan we langzaamaan nadenken over waar we deze zomer met vakantie zouden willen én kunnen. Engeland lijkt een heel eind op weg met vaccineren. Zou dat een bestemming zijn waar we komende zomer met een gerust hart naartoe kunnen? Wij zijn er vorig jaar aan het eind van de zomer geweest. Eerlijk is eerlijk, helemaal onbezorgd was ik niet omdat we het water over gingen. Direct terug naar huis rijden bij een uitbraak kon niet. Maar het werd een heerlijke vakantie.

Foto’s : 1. Krijtrotsen vanaf Dover 2. Pier in Eastbourne 3. Wandelen over smalle paden 4. Zeecontainers in de verte 5. Bramen plukken onderweg 5. Omkijken naar Eastbourne, met de pier in de verte 6. Na 2 uur bijna boven 7. Beachy Head, kliffen van 162 m hoog 

Zuidkust van Engeland

Als tiener was ik er voor het laatst en eigenlijk vergeten hoe prachtig de zuidkust van Engeland is. De krijtrotsen, vergezichten, weidse stranden en hoe gek het ook klinkt, palmbomen. Want de kust van Zuid Engeland ligt in een warme golfstroom waardoor het er net even warmer is dan in de rest van het land.

Krijtrotsen van Dover

Eastbourne & Beachy Head

Wij logeerden in Eastbourne en vanuit deze kustplaats in East Sussex kun je wandelingen maken die een uur duren of je een dag lang meevoeren langs de vaak nog ongerepte kust. Er zijn schitterende wandelpaden uitgezet die ook voor de minder geoefende wandelaar goed te doen zijn. De hele dag loop je er met je hoofd in de wind, de blik op zee. Een van de meest iconische wandelingen is die naar Beachy Head. Een kaap in ‘National park South Downs.’ De krijtrotsen van 162 meter hoog behoren tot de hoogste van Engeland.

De pier in Eastbourne

Wandelen langs de kust

Als we op een mooie zonnige dag vanuit ons hotel aan de kust van Eastbourne op weg gaan naar Beachy Head heb ik nog geen idee wat ons te wachten staat. We houden een langzaam maar gestaag tempo aan want ik weet dat er nog heuvels in het verschiet liggen. Al na een kwartier lopen we helemaal alleen op de smalle paden die ons soms vlak langs de kust leiden en dan weer langs boomgroepen en hogere begroeiing. Het wordt stil in mijn hoofd. Er hoeft niets.. alleen maar de ene voet voor de andere. We praten niet veel onderweg en dat vinden we alle drie fijn. Ik ruik de zee en adem diep in. We zijn inmiddels hoog boven de zeespiegel en in de verte zie ik langzaam de zeecontainers voorbij glijden in de smalle zeestraat tussen Engeland en Frankrijk.

Wandelen over smalle paden

Bramen plukken onderweg

Zeecontainers in de zeestraat tussen Engeland en Frankrijk

Hoge krijtrotsen

Na een uur of twee bereiken we de laatste heuvel voor het eindpunt Beachy Head. Langzaam lopen we omhoog, nieuwsgierig wat ons te wachten staat. En dan staan we plotseling op de hoogste klif. Aan alle kanten geeft het landschap en de zee zich bloot. Ik wordt er stil van en besef me hoe nietig en klein we zijn. De natuur laat zich hier zien in al haar overweldigende schoonheid en kracht. De kliffen zijn angstaanjagend hoog en ongelofelijk steil. Diep beneden ons beuken de golven tegen de witte rotsen. Hoewel het zonnig is staat er een stevige wind. De natuur heeft hier vrij spel.

In de verte liggen de Seven Sisters. Een natuurgebied wat naadloos aansluit op Beachy Head. Het is minstens zo prachtig heb ik gehoord. Je kunt hier weken wandelen realiseer ik me. En besluit ter plekke dat het niet de laatste keer is dat ik hier naartoe ga.

Eastbourne in de verte

Kop in de wind op Beachy Head

Kliffen van 136 m hoog op Beachy Head

Lunchpakketje mee

We lopen via een andere route terug. Gelukkig hebben we een fijn lunchpakketje meegekregen vanuit het hotel. Een sapje, wraps met hummus en rauwkost en vers fruit. We zitten in het hoge gras en genieten van de libellen die voorbij schieten en pronken met hun felle blauwe kleuren in de zon.

Als we via de laatste helling naar beneden lopen voel ik mijn verzuurde benen. Maar het geeft niet want ik had het voor geen goud willen missen. Nog dagen na de wandeling voel ik me licht in mijn hoofd en deze rust en kalmte blijft de hele vakantie bij mij.

Reistips Zuid-Engeland

Weten wat Zuid-Engeland nog meer te bieden heeft? Lees dan mijn verhaal over een onverwachte parel in Brighton. En er volgt nog meer over betoverend Bath en de pittoreske Cotswolds met haar lieflijke cottages.

Ga je binnenkort een wandeling maken? Neem dan lekkere wraps met hummus van geroosterde wortel en rauwkost mee. Voor een extra lekkere bite voegde ik er ook nog een salsa aan toe.

Reacties

  1. inge. says:

    mei 2nd, 2021 at 11:48 am (#)

    wat een mooi verhaal en prachtige foto’s wij hebben het ook over naar Engeland op vakantie gaan, gehad. Heb er zin in.

  2. Inge van Duijnhoven says:

    mei 2nd, 2021 at 12:45 pm (#)

    Echt, echt de moeite waard dit gebied. Wij waren op slag verliefd. Zo weids en natuurlijk. Ruimte om je heen en vanzelf ruimte in je hoofd. Doen zou ik zeggen 🙂

Reageer, je e-mail wordt niet getoond