Katendrecht opnieuw ontdekt

Fenix gebouw Katendrecht Fenix Food Factory boekwinkel Nistisima vegan kookboek Fenix Food Factory bakker Fenix Food Factory Fenix gebouw Katendrecht

Katendrecht opnieuw ontdekt. Lang geleden woonde ik in het Entrepotgebouw in Rotterdam. Ik had er een prachtige loft in een oud pakhuis met uitzicht op een kleine binnenhaven. Ik ging niet over een nacht ijs met de keuze voor mijn woonplek. In Rotterdam kende ik op dat moment niemand. In mijn zoektocht stroopte ik Kralingen maar ook Noord, West en Katendrecht af. Nou had ik best oren naar avontuurlijk wonen maar Katendrecht stond in die tijd nog bekend om het hoeren en snoeren, drugdeals en criminaliteit. Er stond een leuk nieuw appartementengebouw aan het einde van het schiereiland. Toch durfde ik het niet aan. Ik zag me daar als vrouw s’avonds (nog) niet alleen over straat lopen. Ik kwam natuurlijk uit het veilige Brabantse Nuenen, hahaha..

foto’s: Fenix gebouw, boekhandel, Nistisima, bakker, terras Fenix Food Factory

Katendrecht nu

Hoe anders is het nu! Ergens rond 2010 hebben we al eens gelogeerd op de SS Rotterdam die permanent ligt afgemeerd aan de waterkant maar sinds die tijd zijn we niet meer terug geweest. Tot nu dus. Via de wandelbrug die de Wilhelminapier met Katendrecht verbind kom je terecht in een andere wereld dan voorheen. Er is maar weinig wat nog herinnert aan het roemruchte zeemansverleden van dit deel van Rotterdam. De mooie vooroorlogse woningen zijn opgeknapt, straten opnieuw aangelegd en nieuwe appartementencomplexen opgetrokken. Het barst er van de leuke hippe koffietentjes en restaurants. Een walhalla voor wie van gezelligheid en lekker eten houdt.

Fenix Food Factory

Ons doel op Katendrecht was de Fenix Food Factory. Gehuisvest in een van de oude Fenix loodsen, die in vroeger tijden dienden als opslag voor de Holland America Lijn, vonden we een aantal ambachtelijke ondernemers. Een kaasmaker, bakker, bierbrouwer, wijnwinkel en een heel originele boekhandel. Helemaal naar mijn smaak want naast lekkere dingen liepen we er ook naar buiten met een tas vol (kook) boeken. In de Fenix Food Factory kun je trouwens tussen de foodwinkels heerlijk relaxed een hapje eten en drinken.

Nistisima

Een van de boeken die ik in de boekenwinkel vond is Nistisima, een mediterraans vegan kookboek. Het boek draait om verhalen, tradities en overheerlijk eten uit de Grieks Orthodoxe keuken. Je vindt er naast recepten uit Griekenland ook lekkere dingen uit Cyprus, Georgië, Servië maar ook Libanon. Nistisima betekent vastenvoedsel in de zin dat er gekookt wordt zonder dierlijke producten. Uit dit boek kookte ik een aantal recepten (met soms een eigen twist) zoals:

Salade met venkel, peer & amandelen (super lekker!)

Geroosterde bieten met linzen & walnoten

Moutzentra, linzen & rijst met kruiden, amandelen & cranberries (binnenkort online)

Rotterdam is gaaf

Overigens blijf ik Rotterdam een supergave stad vinden. Ik weet al waar ik volgende keer naartoe wil maar daarover later meer…

Reageer, je e-mail wordt niet getoond