Geitenballen aan het spit

Geitenbal van het spit

Geitenballen aan het spit

Geitenbal van het spit. Mijn vader loopt niet snel weg voor een bijzondere, buitenissige of in dit geval bedenkelijke eetervaring. Zo vierde hij lang geleden met mijn moeder vakantie op Kreta. Ook in die tijd, wij waren nog klein en even uitbesteedt, kon je er al een scooter huren. Jong en avontuurlijk stuurde hij met blote bast de scooter, met mijn moeder achterop, door het bergachtige Kretenzer landschap.

Een Griekse taverna

Rond lunchtijd kwamen ze door een klein dorpje wat meer weg had van een kleine verzameling huizen. Voor een van de gebouwtjes, het leek een soort taverna, zaten onder de schaduw van wat rieten matten, enkele mannen en vrouwen, veelal in lange zwarte jurken, aan de koffie en een borreltje. Vanachter het gebouw kwam de geur van geroosterd vlees.

Met veel handgebaren werden ze aan tafel gedirigeerd en er kwam een verkoelend drankje. Mijn vader slenterde zijn neus achterna en vond aan de achterkant een groepje mannen die een complete geitenbok aan het roosteren waren. Nou heeft mijn vader een enorme belangstelling voor eten, keukens en alles wat daarmee te maken heeft, en dat zullen die mannen gevoeld hebben.

Plakje bal

Nou zijn Grieken uitzonderlijk gastvrij dus mijn vader kreeg het allereerste stukje vlees wat gaar was. Zonder omhaal werden de inmiddels geroosterde ballen van de geit gesneden, en keurig in plakjes op een bordje aangeboden aan mijn vader. Zoals ik al zei, hij is niet vies van een experiment, dus hij nam met genoegen een hapje. Het blauw dooraderde stukje vlees smaakte, volgens zijn zeggen, naar niets. Vlak van smaak, de structuur van ei, en een beetje sponzig.

Vriendelijk groetend nam hij het bordje mee naar voren en bood mijn moeder een stukje aan. Pas bij het doorslikken vertelde hij dat ze zojuist de testikel van een geit gegeten had, ‘she was not amused….’ Mijn vader vond het wel een goede grap!

Andere geitenballen

Nou ben ik zelf best avontuurlijk, maar deze geitenbal van het spit zou ik toch aan me voorbij laten gaan. Ik heb wel andere geitenballen gemaakt, niet van vlees maar van kaas. Daar kun je zorgeloos je tanden in zetten.

Reageer, je e-mail wordt niet getoond