Een gans slachten

Een gans slachten?

Jacht duurzaam wildbeheer? Een gans slachten Een gans slachten

‘Wil je misschien een gans meenemen?’  Mijn maag keert zich om en ik voel lichte paniek opkomen. Een gans meenemen?  ‘Je bedoelt dat ik het dier zelf ga slachten? Dat heb ik nog nooit gedaan! Geen idee of ik dat überhaupt kan…’

Het aanbod komt van jager Jac, op het moment dat ik foto’s ga maken voor het verhaal ‘Jagen, duurzaam wildbeheer?’ We hebben in de ochtend afgesproken, bij een van de gebieden waar hij jaagt op ganzen voor boeren uit de omgeving.

En daar sta ik dan, weifelend en onzeker, mijn god, hoe ga ik dit doen….? Ik hoor de woorden van Frank, mijn man, in mijn hoofd ‘iedereen die vlees eet, zou op zijn minst één keer een dier moeten slachten om te weten wat dat betekent en hoe dat voelt’. Hij is overigens niet echt een vleeseter, precies om deze reden. Hij weet hoe het voelt….

Wie A zegt….

Ik kijk Jac aan en zeg ‘Wie A zegt, moet ook B zeggen. Ik maak een verhaal over de jacht dus ik doe het’. Hij legt de gans, die tot halverwege mijn bovenbeen reikt, in de kofferbak van mijn auto en we nemen afscheid. ‘Ik hoor wel hoe het gegaan is, roep hij nog..’

Onderweg naar huis giert de adrenaline door mijn lijf. Op aanraden van Jac bel ik een lokale dierenarts die wij beiden kennen, en die mij misschien kan helpen, geen gehoor…! Sh… ik moet het echt zelf oplossen.

Lang leve YouTube!

Thuis laat ik de gans in de auto. Eerst koffie! En YouTube erbij pakken. Gelukkig vind ik een filmpje met duidelijke instructies. De meeste mensen halen bij een gans alleen de borstfilets eruit. Maar dat kan ik niet over mijn hart verkrijgen. Als dit dier dan geslacht wordt dan wil ik ook zoveel mogelijk delen gebruiken.

Als ik het aanrecht helemaal leeg heb gehaald ga ik de gans halen. Ik open wat schielijk de kofferbak en kijk nog even om me heen ‘Jeetje, ik merk dat ik niet wil dat mensen mij met deze gans naar binnen zien lopen’ Hoe hypocriet! Ik pak de gans bij de nek en schrik! De laag veren voelt ongelofelijk zacht, en de gans is nog warm! Help… Op het aanrecht leg ik mijn hand op de borst van de gans en ook dat voelt helemaal donzig en warm. Ik voel me lichtelijk draaierig. Uiteindelijk maak ik de eerste snede…

De gans slachten

Het is moeilijk, zowel technisch als emotioneel. Ik moet de vleugels breken, de kop eraf snijden en de gans villen want plukken is bij ganzen bijna niet te doen. Halverwege komt Maxime uit school. Ik ben dan net de ingewanden eruit aan het halen. Het ruikt, op zijn zachtst gezegd niet lekker, en ze vlucht de keuken uit.

Uiteindelijk is het me gelukt om twee borstfilets, twee poten en de vleugels te ontleden. De organen laat ik voor wat het is. Dat is me net een brug te ver. De rest van de dag ben ik er nog van onder de indruk en ik begrijp nu precies wat Frank bedoelt. Dit is even wat anders dan een kipfilet bij de slager halen.

De allerlekkerste recepten met gans

Ik besluit om van deze stukken vlees de allerlekkerste recepten te maken die ik kan bedenken. Dat heeft die gans verdiend.

Als ik me bedenk dat de meeste ganzen naar de destructor gaan, of dat alleen de borstfilets worden gebruikt, voel ik boosheid opkomen. Ik weet dat ganzen een probleem zijn voor boeren, en als het nodig is om de aantallen in te perken, laten we dan in ieder geval het vlees hiervan goed benutten. Vanaf nu kijk ik met heel andere ogen, en meer respect, naar de stukjes vlees in de vitrine van mijn, overigens fantastische, slager.

De recepten die ik gemaakt heb:

Aziatische salade met borstfilet van gans

Couscous met gekruide reepjes borstfilet van gans

Gekonfijte ganzenpoot met pastinaakpuree 

Gans eten

Ik kan je echt aanbevelen om gans te proberen. Het is lekker vlees en stevig van smaak. Ga eens naar www.wildopdekaart.nl en probeer het. Dan komt dit vlees toch nog goed terecht.

Omdat ik mij realiseer dat dit voor veel mensen behoorlijk avontuurlijk is, en mijn gerechten wel echt de moeite waard zijn, heb ik bovenstaande recepten ook gemaakt met een meer voor de hand liggend ingrediënt, zoals eend of biefstuk. Daarover lees je meer in de recepten zelf.

 

 

Reacties

 1. Stephanie says:

  april 12th, 2020 at 2:03 pm (#)

  Stoer! Daar is die Kreeft peanuts bij!

 2. Inge van Duijnhoven says:

  april 13th, 2020 at 11:40 am (#)

  True!, grenzen blijven verleggen….!

 3. Tiny says:

  april 13th, 2020 at 3:01 pm (#)

  Wat een dappere blogger ben je. ‘Gewoon er aan begonnen’. Nou dat is me wat. Stoer dat je het hebt gedaan en ook het meest haalbare uit dat dier hebt gehaald. Respect !

 4. Inge van Duijnhoven says:

  april 15th, 2020 at 7:46 am (#)

  Dank je Tiny. Je weet het…. op mijn prikbord hangt dat papiertje ‘ik besloot dat ik alles kon’ 😉

 5. Johan says:

  juli 18th, 2021 at 1:45 pm (#)

  Wat een gaaf en eerlijk verhaal zeg! Ben zelf newbie jager en probeer zoveel mogelijk te leren. Sprak me erg aan dat je open bent over je gevoelens in deze. Heel erg herkenbaar en puur. Dank je wel!

 6. Inge van Duijnhoven says:

  augustus 2nd, 2021 at 1:14 pm (#)

  Hi Johan, allereerst sorry voor mijn late reactie, ik was met vakantie.. Wat goed om te horen dat jij je, als newbie jager, hierin herkent. Door deze ervaring ben ik echt met andere ogen gaan kijken naar het vlees dat wij eten. Ik probeer zo bewust mogelijk vlees te kopen en eten. Benieuwd waar jij op jaagt en of je ook slacht, bijvoorbeeld van kop tot teen. Hartelijke groet, Inge

Reageer, je e-mail wordt niet getoond