DNA stamboom

90% Engels of niet?

Ben ik nou 90% Engels of niet? Het antwoord is, waarschijnlijk niet… Dat zit zo.. Zo’n 50% van de Nederlanders die MyHeritage gebruiken heeft Scandinavische roots en 35% heeft Engelse roots. Ook als hun stamboom daar niets over vermeldt. Ik heb begrepen dat MyHeritage voor dit soort onderzoek geen Nederlandse testgroep heeft. Binnen de gebruikte testgroepen komt mijn DNA dus het meest overeen met Engeland.

Het kan dus best betekenen dat ik geen enkele voorouder heb met Engelse roots. Mijn oudste bekende voorvader, Roeff Willem Scheepers, is geboren in 1668, en voor zover ik weet helemaal Nederlands, dus dat kan wel kloppen.

Geen match

In mijn eerste blog van deze zoektocht vertelde ik al, dat ik bloedgroep B heb. En dat die bloedgroep oorspronkelijk uit Mongolië komt. Van daaruit is het verder verspreid. Toch geven de resultaten in MyHeritage een 0,0% match met Mongolië. Dat kan denk ik een paar dingen betekenen. Of er zijn geen mensen uit die regio die DNA hebben afgestaan, er is geen testgroep met die regio, of het verhaal zit ingewikkelder in elkaar en is helemaal niet op deze manier te herleiden.

Oermoeder

Ik ben dus ook heel benieuwd naar de uitkomst van de tweede DNA test. Daarin wordt mijn DNA spoor via de moederlijke lijn teruggezocht naar de oermoeder. Ik heb werkelijk geen idee wat daaruit komt. Want wat als bloedgroep B via de vaderlijke lijn is binnen gekomen. Kan ik dan een compleet andere uitslag, of DNA spoor, krijgen? Volgt u het nog??….. Wederom vragen, vragen….

 

Reageer, je e-mail wordt niet getoond