High Tea

High Tea bij de Royals

High Tea bij de Royals High Tea met mooi servies Tea Bread voor High Tea High Tea bij de Royals Royal Teas, seasonal recipes

Dat zou leuk zijn, op bezoek bij de Royals om aan te schuiven bij een High Tea. Net als Amalia wordt onze dochter Maxime op 7 december 18 jaar. Ik herinner me dat tegen de tijd dat ik na haar geboorte vanuit het ziekenhuis naar huis mocht, de eerste berichten de ronde deden dat Maxima aan het bevallen was. Onze dag werd daardoor nog iets specialer. Dus een High Tea ter gelegenheid van de verjaardag van Amalia…? Ik denk dat die uitnodiging hier niet afgeslagen zou worden. Maar… ik dwaal af…. Want dit verhaal gaat niet over ons koningshuis maar over Buckingham Palace.

The Royal Pavilion Brighton

Tijdens een vakantie in Engeland bezochten wij het Royal Pavilion in Brighton. Als je in de buurt bent, echt de moeite waard! In dit paleis geen traditionele schilderijengalerij maar tijgers en krijgers, bamboetrappen, Chinese vazen, een prachtig gedekte tafel en een ballroom om bij weg te dromen.

In de shop van het paleis vond ik een klein kookboekje over ‘Royal Teas, seasonal recipes from Buckingham Palace’.Voor het boekje heeft de huishouding van Buckingham Palace een selectie recepten vrij gegeven. Van ‘Her Majesty’s drop scones’ (kleine pannenkoekjes), zalm en dragon quiche, rilletes, hot cross buns, tot aan rabarber crème brûlée tartelettes en Victoria sponge.

Afternoon tea is een heerlijke Engelse traditie. Even een pauze, even de tijd overbruggen tot aan het avondeten met een lekker hapje. Eigenlijk geen gek idee als je, net zoals wij, meestal pas rond zeven of soms nog later aanschuift aan tafel.

foto’s: enkele sfeerbeelden uit het boekje: Royal Teas, seasonal recipes from Buckingham Palace

Ontstaan van afternoon tea

In het boekje lees ik dat rond 1840 de aristocratie in Engeland later en later dineerde. Tegelijk was de lunch meestal licht. Anna Maria Bedford, Duchess of Bedford, introduceerde het idee voor een Afternoon Tea. Het was succesvol en binnen de kortste keren ingeburgerd in alle sociale klassen. Nu nog is Afternoon Tea niet weg te denken in veel huishoudens.

Verschil Afternoon Tea en High Tea

Het is eigenlijk hetzelfde, hoewel ik begrepen heb dat High Tea in Engeland soms ook al de avondmaaltijd is. Bij ons zie je bij een High Tea vaak veel zoete gerechtjes voorbij komen terwijl de Engelse Afternoon Tea vaak ook uit hartige hapjes bestaat.

Recepten voor een High Tea

Of gewoon zomaar tussendoor natuurlijk! Uit het boekje maakte ik twee recepten: Kardemom en sinaasappel shortbread koekjes en Tea Bread. Dit laatste is een soort brood gemaakt met thee en gedroogd fruit. Erg lekker met jam maar ook heerlijk met allerlei soorten kaas.

Reageer, je e-mail wordt niet getoond