Goulashsoep vol van smaak
Goulashsoep vol van smaak. Het was jaren geleden dat ik voor het laatst goulashsoep gegeten had. Tot ik op vakantie in Oostenrijk in verschillende berghutten kwam om te lunchen na een lange wandeling. De typisch Oostenrijkse knödel kan mij niet bekoren maar een lekker hartig soepje wel! Deze goulashsoep is lekker stevig van smaak en goed gevuld. Het is een prima maaltijdsoep, eventueel met een lekker stuk brood erbij. Er zitten best wat ingrediënten in deze soep maar het recept is makkelijk te maken. Maak deze soep bij voorkeur een dag vantevoren. De smaken een nacht laten trekken maakt deze soep nog lekkerder.
Op vakantie in Oostenrijk
Jaren heb ik mijn lief overgehaald om op vakantie te gaan naar Zuiderse en soms verre oorden met warme stranden, zon, zee, cultuur en mooie steden. Tot ik mij liet verleiden om naar Oostenrijk te gaan. En wat een geweldig land is dat. Genoten van de bergen, meren, stroompjes, wandelpaden en vriendelijke mensen. Echt een aanrader!
Recepten voor soep
Minstens een keer in de week eten wij een verse maaltijdsoep. Het is een gezonde maaltijd, makkelijk zelf te maken en goed voor te bereiden. Fijn als iedereen zo zijn eigen plannen heeft voor de avond. Er staan verschillende recepten op de site waaronder ook een aantal vegetarische soepen. Check deze….
Arabische soep (vegetarisch)
Linzensoep met vis en korianderpesto
Pompoensoep met koriander en dukkah (vegetarisch)
Ingrediënten
Voor 4 kommen (Invriezen gaat prima!)
Voorbereiding 15 minuten / bereiding 130 minuten
2 el zonnebloemolie
25 gr roomboter
25 gr spekblokjes (pancetta bij voorkeur)
300 gr sukade, in blokjes van 2 x 3 cm ongeveer
20 gr bloem
1 grote ui, gesnipperd (of 2 kleinere)
2 teentjes knoflook, gehakt
35 gr tomatenpuree
1 tl gerookt paprikapoeder
1 el paprikapoeder (mild)
1,5 tl karwijzaad (hele zaadjes, dit geeft de typische goulashsoep smaak)
½ tl cayennepeper (of iets minder als je niet van pittig houdt)
1 rode paprika, in blokjes
100 gr wortel, in hele kleine blokjes
1 laurierblad
1 runderbouillonblokje
1 blik gepelde tomaten
200 ml gezeefde tomaten
500 ml water
200 gr vastkokende aardappelen, in kleine blokjes*
5 takjes selderij, blad fijn gesneden
200 gr cannellinibonen uit blik, afgespoeld*
4 el dikke yoghurt (optioneel)
4 takjes peterselie, blad fijn gesneden (optioneel)
Grof zeezout en grof gemalen peper
*gebruik als je wilt gerust alleen aardappelen of bonen, verdubbel in dat geval de hoeveelheden.
Bereiding
Tip voor deze Goulashsoep: zorg dat je vlees goed op kamertemperatuur is.
Eerst het vlees aanbraden
Doe de zonnebloemolie in een ruime (braad)pan en bak de spekblokjes mooi goudbruin. Schep uit de pan en zet apart. Doe de roomboter bij de olie in de pan. Dep de sucade droog met keukenpapier en bestrooi met peper (geen zout) en de bloem. Zorg dat het vlees overal een dun laagje heeft. Gooi overtollig bloem weg. Bak de sucade rondom mooi bruin. Schep uit de pan en zet apart (het lijkt alsof de bodem nu wat aangebakken is, dit komt goed, geeft alleen maar smaak).
Dan de groenten stoven
Fruit de ui, knoflook en tomatenpuree in dezelfde pan aan en bak zachtjes in 5 minuten gaar. Voeg het gerookt paprikapoeder, karwijzaadjes, paprikapoeder en cayennepeper toe en bak 1 minuut mee op laag vuur. Doe dan de paprikablokjes en wortel in de pan en stoof een paar minuten.
Alles samenvoegen
Nu mag het laurierblad, runderbouillonblokje, gepelde tomaten, gezeefde tomaten en water erbij. Verhit tot het kookpunt en draai het vuur laag. Schraap de aanbaksels los van de bodem. Voeg het vlees en de pancetta toe en laat nu 1,5 uur zachtjes garen op heel laag vuur. Het mag niet koken, alleen een heel klein beetje borrelen. Gebruik eventueel een warmhoudplaatje onder je pan.
Aardappelen en/of bonen toevoegen
Na 1,5 uur doe je de aardappelblokjes met de selderij in de pan. Laat een half uur zachtjes garen. Doe de bonen erbij en warm nog even door. Breng verder op smaak met grof gemalen peper en zout. Doe er eventueel wat extra water bij voor dunnere soep.
Serveer met een el dikke yoghurt, wat fijn gesneden peterselie en eventueel een lekker stuk brood.
oktober 2nd, 2022 at 5:26 pm (#)
Wat een heerlijk recept, beste tot nu toe! Echt de smaak van Oostenrijk. Dank je voor het delen hiervan.
oktober 3rd, 2022 at 12:20 pm (#)
Wat leuk om te horen! Fijn dat je ervan genoten hebt. Hartelijke groet, Inge