Gezonde reep met noten en fruit
Een gezonde reep met noten en fruit, zoals cranberries en abrikozen, maken is makkelijk. Hoe maak je zo’n snack- of mueslireep? Je mixt de ingrediënten en mengt deze met ei voor de stevigheid en honing voor iets zoets. Schuif het in de oven en 20 minuten later heb je een ‘gezonde’ mueslireep die je eet als ontbijt of tussendoortje. Ook lekker als je een lange wandeling maakt en je hebt geen zin om een lunch te dragen.
Muesli- of granolareep?
Eigenlijk hetzelfde. Deze muesli- of granolabars zijn licht krokant door de gebakken havermout maar ook chewy door het gedroogd fruit en de bessen. Als je ze bewaard worden ze zachter maar de smaak blijft lekker en goed. De meeste snackrepen worden gemaakt met dadels. Die vind ik vrij zoet en kleverig. Cranberries en abrikozen zijn frisser van smaak. Er wordt geen suiker toegevoegd bij dit recept maar wel wat honing. Wil je er een echte notenreep van maken halveer dan het gedroogd fruit en voeg meer noten toe. Kleine stukjes chocolade erbij is ook lekker. Er valt genoeg te variëren!
Hoe gezond is een mueslireep?
De meeste ‘gezonde’ repen die je koopt in de supermarkt bevatten nog behoorlijk wat toegevoegde suikers. Dat is jammer want het is helemaal niet nodig. Geen zin om uit te zoeken welke mueslirepen gezond zijn? Dan is dit makkelijke recept iets voor jou. Houdt er wel rekening mee dat er naast de honing ook natuurlijke fruitsuikers zitten in het gedroogd fruit. Uit een recept haal je 6 repen of 12 tussendoortjes die ongeveer 5 dagen goed blijven. Ze worden met het bewaren wel zachter. Bewaar ze in de koelkast. Je kunt ze ook invriezen en alleen ontdooien wat je nodig hebt.
Recepten gezonde snacks
Er zijn natuurlijk meer snacks die gezond(er) zijn dan andere. Hier vind je wat inspiratie…
Garnalen met pittige tomatendip
Ingrediënten
Voor 6 repen of 12 tussendoortjes
Voorbereiding 10 minuten / bereiding 20/22 minuten (oventijd)
35 gr gedroogde abrikozen
35 gr cranberries
25 gr pompoenpitten
30 gr walnoten (of andere….)
0,5 tl gemberpoeder
1 tl speculaaskruiden
85 gr kleine havermout (bij grote havermout valt de reep uit elkaar)
1 ei
1,5 el vloeibare honing
1 tl vanille-extract
1 el zonnebloemolie
Snuf fijn zeezout
30 gr blauwe bessen, vers of uit de vriezer
Bereiding
Verwarm de oven voor op 175C hetelucht
Snijden en mengen
Snijd de abrikozen en cranberries heel erg fijn. Hak de noten fijn. Hak de pompoenpitten grof.
Doe de abrikozen, cranberries, noten, pompoenpitten, gemberpoeder, speculaaskruiden en havermout in een kom. Meng goed. Zorg dat het fruit goed verspreid is.
Klop het ei met de honing, vanille-extract, zout en zonnebloemolie door elkaar. Meng goed door de havermout. Snijd de blauwe bessen in vieren en spatel erdoor.
Repen bakken
Bekleed een kleine bakvorm (ik gebruikte een cakevorm van 15×10) met bakpapier. Stort het mengsel in de vorm en druk heel goed aan.
Bak 20/22 minuten op 175C. Til de mueslireep met het bakpapier uit de vorm en laat afkoelen op een rooster. Pas snijden na afkoelen anders valt de reep makkelijker uit elkaar.
Bewaren
Bewaar de repen tot 5 dagen in de koelkast, dan blijven ze het lekkerst. Wil je enkele repen invriezen? Verpak ze dan individueel in plastic folie en daarna samen in een diepvrieszakje.
Reageer, je e-mail wordt niet getoond