Gebraden duif in de Oriënt Express

Gebraden duif in de Oriënt Express

Tosti's Truffels Treinen Gebraden duif in de Oriënt Express Wie kon liet zich verwennen in de trein Koffie op het station Kroket uit de muur Festivaltrein

Gebraden duif in de Oriënt Express. ‘De gebraden duiven vlogen zo mijn mond in’, aldus Hans Christian Andersen. Dat is toch heel wat anders dan de slappe broodjes kaas en lauwe broodjes kroket waarmee ik ben opgegroeid. Nee, geef mij maar de tarbot met fijne kruiden, gebraden ossenhaas en gebraden kip met waterkers van de Oriënt Express! En graag de bombe glacé na alstublieft.  (klik op de foto’s voor een vergroting)

Decadent reizen

Wie op stand woonde kon zich begin 19e eeuw tijdens een treinreis heerlijk laten verwennen in de restauratiewagen. De dames op stand lieten zich een verrukkelijk diner voorschotelen onderwijl keuvelend met een glaasje prik. Altijd al geweten dat ik in de verkeerde tijd geboren ben… Hoewel… op een van mijn reizen zat ik ooit in de nachttrein van Nairobi naar Mombassa. In de weliswaar eersteklas restauratiewagen bekleed met sleets fluweel, liepen obers balancerend met zilveren soepterrines tussen de tafels om de gasten, aan de met wit linnen gedekte tafels, te bedienen. Het geheel ademde de sfeer van lang vervlogen tijden. Nostalgisch, en een beetje treurig. Tegelijkertijd was in alles voelbaar hoe decadent deze reizen vroeger geweest moesten zijn.

Spoorwegmuseum Utrecht

De titel van de tentoonstelling Tosti’s, Treinen & Truffels was voor mij reden genoeg om af te reizen naar het Spoorwegmuseum. Eerlijk, zonder deze tentoonstelling zou je mij er niet naartoe gekregen hebben. En dat is jammer want er is veel interessants te zien. Zo zie je maar….

In het museum kun je dwalen door restauratiecoupés, die echt heel mooi gerestaureerd zijn, en krijg je een inkijkje in de wereld van de stationsrestauratie. Wist je dat het schoonmaken van de groenten lang een vrouwenklusje was? Het koken gebeurde door de mannen. En dat er op Amsterdam Centraal al in de 19e eeuw een vegetarisch menu bestond? Ze waren hun tijd ver vooruit. Ook leuk om te weten, tegenwoordig worden er per jaar 30 miljoen koppen koffie op de stations verkocht. Een duizelingwekkend aantal.

Festivaltrein of wentelen in luxe?

Bijzonder reizen gebeurt ook nu nog. Tegenwoordig zijn er treincoupés waar ik echt geen weet van had. Om festivalgangers te vervoeren bestaan er coupes die ingericht zijn als club, met een barretje, blacklight én muziek. Dan kom je vanzelf wel in de stemming!

En wil jij je wentelen in weelde en een luxe treinreis maken? Dan bestaat er een Oriënt Express die je in vier dagen van Amsterdam, via Parijs naar Venetië brengt. Misschien staat er zelfs wel duif op het menu…

Tentoonstelling bezoeken

Tosti’s, Treinen & Truffels is nog te bezoeken tot 15 november 2020 in het Spoorwegmuseum Utrecht.

Tosti geitenkaas

Aan dit verhaal heb ik natuurlijk weer iets lekkers gekoppeld. Geen duif maar een tosti… in dit geval met geitenkaas, marmelade en gezouten boter. Een onverwachte, en echt super lekkere combinatie.

Reageer, je e-mail wordt niet getoond