Garnalencocktail met Vietnamese dressing & grapefruit
Het is een ongewone combinatie maar deze garnalencocktail met Vietnamese dressing & grapefruit is verrassend lekker. In deze cocktail gebruik ik grapefruit maar als je toevallig een pomelo kunt vinden dan kun je die ook zeker gebruiken. Het is een salade die je maakt in een handomdraai. Je kunt het zowel eten als garnalencocktail tijdens feestelijke dagen of als maaltijdsalade in de zomer.
Voorgerecht of maaltijdsalade
Je kunt er alle kanten mee uit. Dit recept is voldoende als voorgerecht voor 4 personen. Of als hoofdgerecht voor 2 personen. Voeg in dat geval eventueel wat gekookte (glas)noedels toe.
Vietnamese salade
Wat maakt deze garnalencocktail Vietnamees? In de dressing zit limoen, vissaus, vers geraspte gember en sesamolie. Allemaal smaken die je in Vietnam tegenkomt. Overigens wordt in Vietnam volop gebruik gemaakt van mayonaise. Vooral in Bahn-mi, de Vietnamese (stok)broodjes. Een overblijfsel uit de Franse periode in Vietnam.
Hellmans mayo
Voor dit recept gebruik ik mayonaise van Hellmans (erg lekker vind ik). Die is wat zouter dan de meeste andere mayo’s. Originele Vietnamese mayo is ook zouter dan die van ons.
Hoe smaakt een goede dressing?
Eigenlijk moet een dressing net te sterk van smaak zijn als je deze proeft. Je mengt de dressing tenslotte nog met allerlei andere ingrediënten. Is de dressing zacht van smaak? Grote kans dat je salade dan net niet genoeg ‘punch!’ heeft. Als je deze dressing dus net niet lekker vindt is het precies goed, hahaha…
Meer Aziatische recepten
Er staat behalve deze garnalencocktail met Vietnamese dressing & grapefruit van alles op de site maar onderstaande recepten licht ik er even voor je uit:
Koreaanse tofu met sticky pittige saus
Noedels met paddenstoelen en oestersaus
Ingrediënten
Voor 4p voorgerecht (2p hoofdgerecht)
Voorbereiding 10 minuten / bereiding 10 minuten
200 gr cocktailgarnalen
Halve rode ui, in hele dunne ringen
2 grapefruits
2 tl sesamzaad
1 el pompoenzaadjes
2 kleine kropjes romainesla
200 gr cherry tomaten, gehalveerd
100 gr mayo
1 flinke el dikke yoghurt
Rasp 1 limoen + 1 el limoensap
2 tl geraspte verse gember
2 tl vissaus (Nuoc-mam)
2 tl sesamolie
Snufje chilipoeder (naar smaak)
Paar takjes koriander
Paar takjes munt
Bereiding
Snijd de bovenkant en onderkant van de grapefruits. Snijd vervolgens met een scherp mes de partjes grapefruit tussen de vliesjes uit en leg op een bord.
Zaadjes roosteren
Rooster de pompoenzaadjes in een droge koekenpan lichtbruin. Doe hetzelfde met de sesamzaadjes maar houdt apart. Laat afkoelen op een vel keukenpapier.
Bewaar 4 mooie blaadjes en snijd de rest van de romainekropjes of ijsbergsla in dunne reepjes.
Dressing maken
Meng de mayonaise en yoghurt met het limoenrasp- en sap, de gember, vissaus, sesamolie en chilipoeder tot een dressing.
Meng in een kom de ui, pompoenzaadjes, slareepjes, cherrytomaten en garnalen door elkaar.
Salade opmaken
Leg de blaadjes sla op een bord of in een mooi glas en schep daar de helft van de salade op. Garneer met een lepel dressing en de helft van de sesamzaadjes, grapefruit, koriander- en muntblaadjes. Herhaal. Schenk de rest van de dressing in een kommetje en serveer apart.
Reageer, je e-mail wordt niet getoond