Frittata met groene groenten uit de oven
In een frittata kun je van alles kwijt. Deze variant van frittata met groene groenten uit de oven is niet de enige variant die op de site staat. Het is een heerlijk lunchgerecht of een makkelijke avondmaaltijd met een lekkere salade erbij.
Licht en luchtig gerecht met ei
Een frittata moet licht en luchtig zijn. De verhouding zuivel is dus belangrijk. Dat is ook precies het verschil met een omelet, daarin gebruik je alleen eieren en een klein scheutje melk. Dat is echt anders van smaak. In dit recept gebruik ik ricotta maar je kunt ook Griekse yoghurt gebruiken (wel dikke yoghurt). In een frittata zit vaak aardappel maar wil je dat liever niet? Laat dan weg en vul aan met groenten.
Frittata uit de oven?
Traditioneel wordt een frittata eerst ‘aangebakken’ op het fornuis en dan onder de grill geschoven. Deze gaat rechtstreeks de oven in. Mijn frittata met tomaat, feta en courgette maak je op de traditionele manier. Het kan dus op twee manieren.
Zalm in frittata
Ik heb een paar pogingen gedaan om een frittata met asperges en zalm te maken maar zowel de verse als gedroogde zalm wordt naar mijn mening te droog. Wil je toch graag zalm toevoegen? Leg dan wat gerookte zalm met een lepeltje ricotta op je frittata als deze uit de oven komt. Of meng wat gerookte zalmblokjes door deze salade met rode ui & kappertjes. Die is er erg lekker bij.
Gezonde lunch recepten
Meer inspiratie nodig? Kijk dan eens naar deze: Pastrami met zoetzure rode kool, tomatensalade met geitenkaas en basilicum of wrap met zelfgemaakte wortelhummus en rauwkost.
Ingrediënten
Voorbereiding 15 min / Oventijd 30 min.
Voor 4 personen
Boter en/of olie
250 gr aardappelen, in plakjes van 0,5 cm
1 rode ui, in dunne ringen
200 gr groene asperges, in stukjes van 5 cm
150 gr doperwten, diepvries
10 gr dille, fijn gesneden
10 gr platte peterselie, fijn gesneden
2 lente-ui, in ringen
100 gr zachte geitenkaas, in blokjes
1 teen knoflook, geperst
6 eieren
250 gr ricotta
3 el melk
50 gr gruyere, geraspt
Grof zeezout en peper
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180C. Vet een ovenschaal (of pan die in de oven kan) in met boter of olie. Niet te zuinig zijn anders plakt je ei vast aan de bodem.
Aardappelen koken
Kook de aardappelen in 3 a 5 minuten beetgaar, giet af en laat even uitdampen. Heb je dikke groene asperges? Leg dan even 2 minuten in kokend water, giet af en spoel onder koud water tot ze afgekoeld zijn (dit stopt de garing).
Eieren kloppen
Klop in een kom de eieren met de ricotta en melk tot een glad mengsel. Breng flink op smaak met peper en zout. Voeg de knoflook en gruyère toe en roer door.
Giet een klein laagje eimengsel in de ovenschaal. Leg daarop de aardappelen, rode ui, asperges, 3/4e van de dille en peterselie. Daarna de doperwten, lente-ui, geitenkaas en de rest van de dille en peterselie. Giet het eimengsel er overheen en zet de schaal in de oven.
Oventijden
Dikke ovenschaal van porselein 30 tot 40 minuten. Gietijzeren pan of skillet 20 tot 30 minuten
Haal uit de oven en laat 10 minuten rusten. Serveer met een lekkere salade.
Reageer, je e-mail wordt niet getoond