Frittata groenten & kaas
Frittata groenten & kaas. Een frittata is het best te vergelijken met een luchtige omelet. Alleen zit er in een frittata ricotta of andere zuivel zoals Griekse yoghurt. Vaak wordt er aardappel in verwerkt. Dit gerecht komt van oorsprong uit Italië en wordt daar gebruikt om restjes groenten in te verwerken.
Frittata met kaas, vis of groenten
Je kunt in een frittata van alles kwijt. Dit recept met aardappel, courgette, tomaat & feta is heerlijk maar denk ook eens aan rode ui, chorizo en paprika. En wat dacht je van een frittata met een variantie aan groene groenten!
Zorg er wel voor dat je ‘harde’ ingrediënten zoals aardappel even voorkookt.
Frittata uit de oven
Traditioneel bereid je een frittata op het gasfornuis en dan onder de grill. Deze frittata gaat rechtstreeks de oven in. Zelfde resultaat en veel makkelijker.
Frittata, lunch of avondeten?
Frittata is warm en koud lekker, én moet licht en luchtig zijn. De toevoeging van zuivel is dan ook belangrijk. Een heerlijk gerecht zowel voor lunch als avondeten met een lekkere salade erbij.
Ingrediënten
4 personen
Voorbereiding 20 minuten / oventijd 30 minuten
2 el olijfolie
300 gr roodschil aardappelen (vastkokend)
1 courgette
1 teen knoflook, geperst
4 Roma tomaten (bevatten niet zoveel vocht)
100 gram feta
1 el Italiaanse gedroogde kruiden
6 eieren
120 ml ricotta (lekkerste zuivel voor dit recept)
Grof gemalen peper en zout
100 gr geraspte kaas (oude kaas of Parmezaanse)
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180/190 C (hetelucht).
Aardappelen koken
Snijd de aardappelen in plakjes van 1 cm (niet schillen), kook ze in ca. 6 minuten gaar in gezouten water.
Groenten voorbereiden
De courgette snijd je in vier lange stukken en daarna in plakjes van 1 cm. Verhit de olie in een brede niet te hoge pan (bijv hapjespan) die in de oven kan, en stoof de courgette met de knoflook in 5 minuten gaar.
Snijd ondertussen de tomaten in plakken van 1cm en de feta in stukjes. Leg de aardappelen, tomaten en tenslotte de feta in laagjes op de courgette in de hapjespan.
Eieren loskloppen
Klop de eieren los in een mengkom met de ricotta, Italiaanse kruiden en flink peper en zout. Roer de geraspte kaas er doorheen. Giet het eimengsel in de pan. Zet de pan 30 minuten in het midden van de oven. Check met een vork of de frittata gestold is (niet doorbakken maar net laten stollen).
Heerlijk met een frisse salade.
november 5th, 2020 at 3:44 pm (#)
Lekker, zonder aardappelen zet ik ‘m op het menu voor volgende week!
november 5th, 2020 at 5:43 pm (#)
Gewoon vullen met veel groenten, is ook heerlijk!