Freddy Mercury aan de keukenmuur
In het huis waar ik ben opgegroeid stond in de keuken een ronde, oude houten tafel met een bonte verzameling stoelen eromheen. Aan die tafel aten wij s’ avonds afwisselend met mijn moeder of vader, want een van beiden was ‘voor’. Dat ‘voor’ was het plaatselijke dorpscafé. Aan de keukentafel hadden wij allemaal een vaste plek. De keuken was niet groot en veel muren waren er niet vanwege allerlei deuren. Naar de kelder, naar de achterplaats en naar het zaaltje van het café waar een Russisch biljart stond.
Edele delen
Op een smalle muur tussen twee deuren hing een grote poster van Freddy Mercury. Mijn moeder was een kleurrijke vrouw en zij hield van de vrije en uitdagende houding van Freddy. Ik niet, ik was tien en zat recht tegenover die poster van Freddy in zijn witte jumpsuit. Niks mis met een jumpsuit zul je denken maar dagelijks op ooghoogte zitten met zijn, nogal aanwezige, edele delen was meer dan ik destijds kon verdragen.
Love of my life
Pas later ben ik van Freddy, zijn boodschap en zijn muziek gaan houden. Er zijn eigenlijk maar weinig muzikanten zo talentvol en veelzijdig als hij was. Inspirerend vind ik ook zijn relatie met Mary Austin met wie hij aanvankelijk zou trouwen. Tijdens de korte verwijdering tussen hen toen bleek dat hij homo was, schreef hij voor haar het lied ‘love of my life’. Hun liefde voor elkaar bleek groter dan de obstakels en hoewel nooit getrouwd bleven ze vrienden voor het leven.
Viscurry
In de vele ‘facts en figures’ die over Freddy Mercury geschreven zijn staat dat hij hield van pittig eten, niet perse heet maar kruidig. Zijn oorsprong is Farsi* en hij is geboren op Zanzibar. Met Arabische, Indiaase, Portugeese, Perzische en Britse invloeden een ware smeltkroes van culturen en smaken. Een van de bekendste gerechten van Zanzibar is een pittige viscurry. Ik ben in de receptuur gedoken en deze viscurry a la Mchuzi Wa Samaki is mijn ‘culinary tribute’ aan Freddy Mercury.
* Perzen die na de islamitische verovering van Iran naar India gevlucht waren (bron: Wikipedia)
Reageer, je e-mail wordt niet getoond