EAT THIS!

EAT THIS! verleid en verrast

EAT THIS! cover EAT THIS!

EAT THIS! verleid en verrast:  ‘In Colombia, bijvoorbeeld, verkopen ze in de bioscoop geen popcorn maar geroosterde parasolmieren’.

‘Kom je nog wel eens in Japan?’ vroeg iemand aan de schilder Appel. ‘Ach ja, een enkele keer’ antwoorde Karel, ‘om te lunchen’. Waarom gaat Karel naar Japan? Wat hebben ze in Japan wat wij in Parijs en New York en op de Weteringschans niet hebben? Is het giftige Fuguvis, de sashimi van blonde kippenlever of de sushi met rauw paardennekvet of simpelweg de eierstokken van de zee-egel, ook wel Japanse kaviaar genoemd waar hij niet buiten kan?’

Deze citaten komen uit het boek Eat This! Het boek verleid, choqueert en verrast. Fotograaf en publicist Philip Mechanicus (1936-2005) neemt je mee op een boeiende culinaire tocht via Nederland, Frankrijk en China, naar Japan met haar bijzondere eetgewoonten. Het boek bevat honderden wonderlijke citaten en snapshots en is een aantal jaar geleden geschreven als oproep tot het behoud van markten en eeltculturen. Maar meer nog dan dat is het een boek om in te bladeren, verdwalen, weg te leggen en weer op te pakken. Van 5000 aardappelrassen naar o-hashi, fascinerend!

Insecten eten

Het bovenste citaat bleef een beetje door mijn hoofd spoken. De gedachte insecten te ‘moeten’ eten doet mij gruwelen. Maar waarom eigenlijk? In meer dan 100 landen is het eten van insecten gemeengoed. En we weten allemaal dat het (over)consumeren van vlees ons milieu geen goed doet. Zouden insecten werkelijk onze vervangende proteïnen worden? Nou schreef ik laatst nog in een van mijn blogs, je moet alles een keer proberen in het leven (behalve drugs als je het mij vraagt)…. dus ik heb een salade met Buffalo wormen gemaakt. Die kun je tegenwoordig in grote supermarkten kopen. Is aan mij voorbijgegaan trouwens. Wat ik ervan vond? Dat lees je bij het recept…

Het is lekker zeg je. Lekker… Hoezo vind je het lekker? Alleen maar ‘lekker’? Dat zegt mij niks, helemaal niets. Wat jij ‘lekker’ vindt, vind ik misschien helemaal niet lekker. Uit: Eat This!

Ben je nieuwsgierig geworden naar het boek? Bekijk Eat This! hier

Reageer, je e-mail wordt niet getoond