Downton Abbey op Highclere Castle

Downton Abbey afternoon tea

Downton Abbey afternoon tea cookbook High tea, Victoria Sponge cake Downton Abbey afternoon tea Afternoon tea

Downton Abbey afternoon tea. Dit jaar gaan we dan toch eindelijk naar het kasteel waar Downton Abbey is opgenomen. Highclere Castle.. kan niet wachten. Ik ben dol op kostuumdrama’s, verhalen van lang geleden. Je verplaatsen in een andere tijd. Heerlijk!

foto’s: Downton Abbey cookbook, Victoria Sponge Cake, Afternoon tea at Highclere Castle, Thee als route naar vrijheid

Met z’n drieën gaan we komende zomer een weekje op pad naar de Cotswolds, Oxford, Bristol en het kasteel van Mary, Edith, Tom, Barrows, Cora, Robert en natuurlijk Mr. Carson. Het lijkt me geweldig om te dwalen door de kamers. De trap naar boven te nemen waar zoveel scenes uit de serie zich afspelen en de sfeer op te snuiven van lang geleden.

Helaas kunnen we de keuken niet zien. Echt jammer! Klaarblijkelijk zijn die scenes op een andere plek opgenomen. Had de keuken van Mrs. Patmore wel in het echt willen zien!

High tea maken

Vorig jaar kreeg ik met kerst van Maxime het kookboekje Downton Abbey, afternoon tea cookbook. Het wordt zo langzamerhand toch eens tijd om daar wat uit te gaan maken. Het worden heerlijke ‘mini Victoria Sponge cakes’ en ‘Orange butter cakes’. Er stond ook een recept in voor een ‘Hazelnut Dacquoise’, de favoriet van Maxime!  Dat is een meringue taart met botercrème. Het recept van de dacquoise beslaat twee volle pagina’s in het boek. Heerlijk, maar eerlijk? Wie gaat dat maken?

De traditie van Afternoon Tea

Volgens het boek kon Afternoon Tea zowel een ‘grand tea party’ zijn als een kopje thee met een warme scone of plakje cake. In ieder geval is het een moment om even bij te praten, een krant te lezen of familie te bezoeken. Wij kennen de traditie van Afternoon Tea eigenlijk niet en, voor zover ik weet, al helemaal niet standaard met iets zoets erbij. De Zweden hebben het wat dat betreft beter begrepen en kennen het woord Fika wat zoveel betekent als koffie drinken. En meestal gaat dat dan ook gepaard met een zoet broodje of koekje. Even tot rust komen zouden we wat vaker mogen doen in deze hectische wereld. Je hoofd staat even stil en je kunt weer helder denken.

Thee wordt in Groot-Brittannië al geschonken sinds 1657 maar kwam pas echt tot bloei met de komst van Princess Catherine of Braganza uit Portugal. Zij trouwde Prins Charles II en bracht in aanloop naar het huwelijk een kist thee mee. Al snel werd thee drinken een hype aan het hof en ver daarbuiten.

Meer vrijheid met thee

In die tijd hadden vrouwen eigenlijk weinig reden om de deur uit te gaan en leefden redelijk geïsoleerd. Met de komst van thee was er een reden om sociale contacten aan te knopen. Menig roddel werd snel verspreid al nippend aan een kopje Earl Grey.

Het boek

Nieuwsgierig naar het boek? Het staat vol met lekkere cakes, koekjes, sandwiches, jam en hartige hapjes maar ook achtergrondverhalen en foto’s uit de serie. Het is beschikbaar via Bol. De serie en film(s) zijn er overigens ook te koop.

Taart recepten

De Victoria Sponge cake vind je hier. De sinaasappelcakejes na de zomer.

Reageer, je e-mail wordt niet getoond