Uitslag DNA MyHeritage

Uitslag DNA MyHeritage is binnen

Mijn hart klopt wat sneller als ik bericht krijg dat de DNA uitslag van MyHeritage binnen is. Waar kom ik vandaan? Kan ik mijn zeldzame bloedgroep B herleiden? Of strand mijn zoektocht en zijn het slechts hersenspinsels?

Nieuwsgierig open ik de mail en ik slaak een kreet van verrassing! Ongelofelijk!… ruim 90% Engels, hoezo Engels denk ik…? Maar ook.. roots  in Zuid-Italië en Griekenland die doorlopen naar Turkije en Iran! Niet te geloven! Ik ben er een beetje ondersteboven van. Dus toch een lijn naar het westen..

Bloedgroep B

Ik schreef in mijn eerste blog over de zoektocht naar bloedgroep B al dat deze oorspronkelijk uit Mongolië komt. Van daaruit is het verspreid. Onder zigeuners is het percentage bloedgroep B heel hoog en zij komen oorspronkelijk uit India en Iran. Het lijkt er dus op dat ik nog DNA sporen heb uit een ver verleden, van migratiestromen van oost naar west. Dat is toch fascinerend!

Uitslag DNA MyHeritage interpreteren

Komende week duik ik er dieper in en probeer wat meer informatie op te halen. Ik vraag me bijvoorbeeld af hoe ik die 90% Engels moet interpreteren… En waar zijn mijn Nederlandse voorouders gebleven? Die stambomen zie ik helemaal niet terug. Vragen, vragen….

Reacties

 1. Stephanie says:

  maart 25th, 2020 at 11:23 am (#)

  Hahahaha, dus eigenlijk valt het je een beetje tegen, maar 10% van wat je verwacht had. Ben erg benieuwd of die andere tests hetzelfde zeggen. Dan weet je in ieder geval dat dat gegeven klopt .. of ze putten allemaal uit dezelfde database … dan schiet je er weer niets mee op.

 2. Inge van Duijnhoven says:

  maart 25th, 2020 at 11:36 am (#)

  Het valt helemaal niet tegen! Ik ben juist opgetogen dat er een lijn ligt. Er zijn sowieso een paar honderd jaar overheen gegaan als ik alleen al naar de familiestamboom kijk. Dus dan verwatert zo’n spoor. Dat het nog terug te vinden is vind ik echt helemaal top! Deze test vergelijkt jouw DNA met alle mensen die ze in hun bestand hebben. De test die nog moet komen is veel nauwkeuriger. Die gaat van moeder op moeder….enz. Ze kijken dan naar bepaalde vrouwelijke DNA kenmerken/nummers die verwijzen naar overeenkomstige vrouwelijke lijnen. Wat ik me wel afvraag is of daar iets heel anders uit kan komen als blijkt dat mijn bloedgroep B via een vaderlijke lijn de familie is binnengekomen. We gaan het zien! Het blijft voor mij een spannend boek…

 3. Stephanie says:

  maart 26th, 2020 at 2:21 pm (#)

  Mooi … dan wachten we vol spanning op de uitslag van test 2.

 4. A3 says:

  augustus 15th, 2020 at 10:11 am (#)

  Hoi.

  Het leuke is dat ik mij in uw verhaal herken. Ook ik heb bloedgroep B, y-haplogroep R1a en MyHeritage vertelt mij dat ik 49% Scandinavisch en ca 25%Engels/Iers/Schots dna heb. Plus…..8% Middenoosten en 3% Ashkenazisch Joods.
  Toch zegt MyHeritage 100%Europees ( maar daar valt zelfs Istanbul nog onder)
  Mijn vader is onbekend( weet ik sinds 2013 pas. En heb al 2 2e graadsneven gevonden via vergelijking dna/stamboomonderzoek. Maar helaas aan moederskant…
  Mvg, Adrie

 5. Inge van Duijnhoven says:

  augustus 17th, 2020 at 5:28 pm (#)

  Beste Adrie,
  Het interpreteren van de uitkomsten is nog best lastig… Ik hoop voor je dat je uiteindelijk ook informatie op gaat halen over mogelijke verwantschappen aan vaderskant.. Veel succes met je zoektocht! Hartelijke groet, Inge

Reageer, je e-mail wordt niet getoond