Mongolian Girl - Alamy

DNA test naar de oermoeder

DNA test naar de oermoeder. Mijn hoofd duizelt…. Genealogische termen als  SNP’s, haplogroepen, mt-DNA, Y-DNA, autosomaal onderzoek en HVRI + HVR2 testen vliegen mij om de oren. Wat een woud aan informatie! Om nog maar niet te spreken over de ondoorzichtigheid van de verschillende DNA-test aanbieders, pff….

Terug naar de oermoeder

Wat ik eruit destilleer is dat ik in ieder geval een mt-DNA (mitochondriaal) test moet laten doen. Dat is onderzoek via de vrouwelijke lijn. Via mt-DNA worden genen steeds van moeder op dochter doorgegeven. Als het onderzoek diep genoeg gaat kan ik klaarblijkelijk via haplogroepen uiteindelijk uitkomen bij mijn oermoeder. Dat lijkt me wel wat.

In een haplogroep zitten mannen en vrouwen die een gemeenschappelijke voorouder hebben vanuit de moederlijke lijn. Om de juiste haplogroep te bepalen moeten je SNP’s geanalyseerd worden. Kort gezegd zijn dat gegevens die op je DNA streng zijn vastgelegd. Met deze analyse kunnen vertakkingen en dus migratiebewegingen van onze voorouders worden opgespoord. Uiteindelijk ga je met deze DNA test naar de oermoeder die aan het begin van een haplogroep staat. Volgt u het nog?……

Twee testen?

Maar wat nu als de bloedgroep B, waar ik zo nieuwsgierig naar ben, via mijn opa aan mijn moeder en mij is doorgegeven. Dan zou ik via een mannelijke lijn heel ergens anders uit kunnen komen… toch? Vragen, vragen….

Misschien biedt een combinatie met een autosomale test uitkomst. Die test 22 van de 23 paar chromosomen en zoekt  naar mensen die aan jouw DNA verwant zijn. Niet zo nauwkeurig als een mt-DNA test maar klaarblijkelijk kan deze test wel een redelijke indruk geven van je etniciteit.

Ik besluit om de autosomale test te laten doen door MyHeritage, simpelweg omdat zij de grootste database met Europese (ipv Amerikaanse) gebruikers hebben. En meer gebruikers betekent meer mogelijke matches. De mt-DNA test laat ik uitvoeren door Family Tree in Amerika. Beide testen zijn inmiddels online gekocht voor € 59,- en $ 168,- goedkoop is het niet.

Juridische ruimte

Oh ja, ik ben ook nog in de privacy statements gedoken. Dikke pagina’s met juridische teksten die als je er goed doorheen leest voldoende ruimte bieden om met mijn gegevens misschien wel meer te doen dan ik nu kan bedenken. We gaan het zien.

Reacties

  1. Stephanie says:

    januari 29th, 2020 at 3:23 pm (#)

    Spannend, ben erg benieuwd of je het resultaat krijgt wat je hoopt / verwacht. Heb je “Zij die moet sterven” nog gelezen? 🙂

  2. Inge van Duijnhoven says:

    januari 29th, 2020 at 3:33 pm (#)

    Ik ben ook heel benieuwd, boek nog niet gelezen 😉

Reageer, je e-mail wordt niet getoond