DNA stamboom

DNA – 2 Een familie van bohemiens

DNA – 2 Een familie van bohemiens. Over mijn opa en zijn interesse in zigeuners doen verschillende verhalen de ronde binnen de familie van mijn moeder. Dat leidde alleen al bij het schrijven van deze tweede blog tot verontruste telefoongesprekken.

Zigeuners op stal

Wat in ieder geval bevestigd wordt is dat de zigeuners die vroeger het dorp van mijn opa aandeden bij hem op stal zaten. Er stond een tafel achter in de hoek van de stal en als de zigeuners langs de deuren gingen met hun knopen en andere koopwaar, dan dronken ze koffie bij mijn opa. Dat was trouwens behoorlijk ongewoon want de meeste dorpelingen hadden niet zoveel op met zigeuners.

Hoe het ook zij, zigeuners komen binnen de familie toch af en toe voorbij. Zo heeft mijn oom, in zijn rol van priester, zich 20 jaar lang ingezet voor het lot van de Roma zigeuners in Nederland. Hij was met hen begaan, nam ze zo nodig op in huis of zorgde voor bescherming via de kerk.

Nomaden en reizigers

Of het iets te maken heeft met een hang naar vrijheid weet ik niet maar bijna zonder uitzondering voelen mijn familie, mijn ooms en tantes en veel van mijn neven en nichten, zich aangetrokken tot de sociale, culturele of kunstzinnige richting. Het zijn vrijdenkers, diep van binnen onconventioneel en wars van betutteling. Er zitten nomaden en reizigers tussen, je zou kunnen zeggen ‘een familie van bohemiens’.

Ik ben echt heel benieuwd waarheen een mogelijk DNA spoor mij gaat leiden. Zou het kunnen dat een eerste (bloed)lijn leidt naar zigeuners? Ik las, weliswaar in een stuk uit 1935.., dat zo’n 38,9% van de zigeuners bloedgroep B heeft. En daarmee gaan we toch al een stukje oostwaarts richting de Balkan. Ik moet op onderzoek uit…

 

https://www.ntvg.nl/sites/default/files/migrated/1935127380001a.pdf

https://nl.wikipedia.org/wiki/Bohemien

 

Volgende keer: Waar moet ik beginnen?

Reageer, je e-mail wordt niet getoond