Couscous met geroosterde groenten
Het is de combinatie van heerlijk op smaak gebrachte couscous met geroosterde groenten en gremolata wat dit recept zo’n succes maakt. Gremolata is een friszure dressing die gemaakt wordt van onder andere peterselie, knoflook en citroensap. Een hapje gremolata in combinatie met de zoetere wortels en bieten zet je zintuigen op scherp.
Veel mensen vinden couscous saai. Daar begrijp ik helemaal niks van. Je moet gewoon de juiste ingrediënten toevoegen. Je eet toch ook geen bord met kale pasta of rijst? Dat is wat mij betreft hetzelfde…
Geroosterde groenten
In dit gerecht gebruik ik verschillende soorten bieten, wortels en zoete aardappel. Het basisrecept daarvan is super simpel en staat hier vaak op tafel. Soms in combinatie met kip uit de oven of zoals hier met couscous. Je kunt natuurlijk variëren als het op de groenten aankomt. Gebruik bijvoorbeeld koolrabi (geroosterd smaakt het naar bloemkool), venkel of pompoen.
Lunch recept
Heb je wat over? Geluksvogel! Laat gewoon afkoelen en eet het de volgende dag als lunch. Even op kamertemperatuur laten komen en weer opnieuw smullen.
Vegetarisch recept
Dit is een vegetarisch recept. Ik gebruik wel feta. Wil je dit recept vegan maken? Laat de kaas dan weg of vervang door een vegan variant.
Meer couscous recepten
Probeer ook eens deze recepten. Krijg je geen spijt van.
Parelcouscous met zeekraal & zalm
Couscous met citroen, olijven & rozijnen
Eend of gans met ras-el-hanout en couscous
Ingrediënten
Voor 4 personen
Voorbereiding 15 minuten / Kooktijd 35 minuten
1 tl olijfolie
Grof gemalen peper en zout
200 gr couscous
½ tl komijnpoeder
1 tl kurkuma
1 tl korianderpoeder
400 ml groentenbouillon
1 klein blik kikkererwten (ca 100 gr), afgespoeld
Ca 40 gr ingelegde citroen, vruchtvlees verwijderd, schil in hele kleine blokjes
30 gr verse kruiden (dille, koriander, munt, peterselie / gebruik wat je hebt)
2 el citroensap
30 gr amandelschaafsel
100 gr feta, in kleine blokjes
Bereiding
Begin met de geroosterde groenten. Als deze in de oven staan maak je de couscous.
Meng in een kom de couscous met de olijfolie en flink peper en zout. Roer goed door zodat elk korreltje bedekt is met een dun laagje olie (dit zorgt ervoor dat je couscous lekker los blijft). Meng hierna de komijnpoeder, kurkuma en korianderpoeder erdoor. Giet de bouillon erover en roer even door. Dek af met plasticfolie en zet 15 minuten apart.
Rooster ondertussen het amandelschaafsel in een koekenpan lichtbruin en maak de gremolata.
Roer de kikkererwten, ingelegde citroen, kruiden en citroensap door de couscous.
Schep de couscous op een schaal. Verdeel de groenten erover. Bestrooi met de feta en amandelschaafsel. Serveer de gremolata in een apart schaaltje erbij.
Reageer, je e-mail wordt niet getoond