Cook!

Zalmburger & green goddess

Zalmburger groene kruiden & green goddess

Een goede burger kan zo’n voldoening geven! Mijn lief is echter meer een vis- dan een vleeseter. Deze zalmburger met groene kruiden & green goddess maakte hem blij! Ik heb geëxperimenteerd met zalm en zocht naar een versie waarin wel voldoende vis zit maar die niet proeft naar een stuk zalm op een broodje. Om de nodige smeuïgheid erin te brengen heb ik limabonen toegevoegd.  Deze zijn zacht van smaak en structuur dus ideaal, ook als bindmiddel voor de vis.

Limabonen

Limabonen staan ook wel bekend als boter- of olifantsbonen. Het zijn peulvruchten en ze groeien aan een struik. Oorspronkelijk komen ze uit de Andes en Midden-Amerika. Er wordt gezegd dat de Inca’s ze al aten.  De naam is limaboon komt van de stad Lima in Peru. Het zijn de Spanjaarden die ervoor zorgden dat deze boon uiteindelijk in Europa terecht kwam.

De smaak van de limaboon is zacht en boterachtig. Daarbij zitten ze boordevol eiwitten en zijn daarmee een prima vleesvervanger.  Ze zijn gewoon in een blikje in de supermarkt verkrijgbaar.

Vegetarische burger

Wil je graag een vegaburger eten? Probeer dan deze vegetarische hamburger met vleessmaak op basis van paddenstoelen en zwarte bonen.

Ingrediënten

Voor 4 stuks (4 dikke of 6 dunne hamburgers)

 

400 gr zalmfilet (zonder huid), in stukjes van 2 cm

100 gr panko (grof broodkruim, bij de Aziatische producten)

10 gr platte peterselie, fijn gesneden, alleen de blaadjes

10 gr basilicum, fijn gesneden, alleen de blaadjes

5 gr dille, fijn gesneden + extra om te garneren

10 gr bieslook, fijn gesneden + extra om te garneren

100 gr limabonen, uit blik, afgespoeld

4 hamburgerbroodjes

4 radijsjes

½ komkommer, in plakjes

Handje sla of rucola

Zout/peper

Olijfolie/bakboter

1 recept green goddess dressing

 

Bereiding

Voorbereiding

Snijd de kruiden fijn. Meng, bij voorkeur in een foodprocessor*, de zalm met de fijn gesneden verse kruiden, limabonen, panko, flink zout en peper tot een grof mengsel (gebruik de pulseknop). Je moet nog stukjes zalm en boon zien zitten. Kneed er 4 burgers van.

* Heb je geen foodprocessor dan de zalm in blokjes van 0,5 cm en de bonen grof prakken.

Hamburger bakken

Bak de hamburgerbroodjes volgens de aanwijzing op de verpakking. Bak in een koekenpan met 2 el olie/bakboter de hamburgers in ongeveer 6 minuten op een middelhoog vuur goudbruin en gaar.

Beleg de broodjes met sla, komkommer, radijs, hamburger, verse kruiden en een paar el green goddess dressing.

Tip: foodprocessor / kleine hakmolen voor kruiden.

Zalmburger groene kruiden & green goddess

Reageer, je e-mail wordt niet getoond